Hiigelessee vene kultuuri austajaile

Käesolev mahukas raamat ei ole rangelt võttes akadeemiline ajaloolis-kulturoloogiline uurimus, kuigi teosel on ulatuslik viitesüsteem. Oma sünnilinna metafüüsikast vaimustunud muusikateadlasest autor Solomon Volkov
(s. 1944) on pigem saanud hakkama teemakohase esseega. Mees ise emigreerus Nõukogudemaalt läinud sajandi seitsmekümnendate aastate keskel, siis kui kultuurimetropoli nimetati veel Leningradiks. Sarnaselt XX sajandi muusikaklassiku Igor Stravinskiga (1882–1971) hoidis ka Volkov südames tallel kodulinna vaimu. Erinevalt Stravinskist jõudis aga Volkov otsustavad sotsiaal-­poliitilised muutused ära oodata!
Kõige põhjalikumalt-intiimsemalt arutatakse teoses muusikaalaste küsimuste üle; muide, Peterburi koolkond mõjutas muu hulgas otsustavalt mitmete eesti tippheliloojate kujunemist (näiteks Artur Kapp, Mart Saar, Rudolf Tobias). Muusikutele järgnevad tähelepanu saamise osas näitlejad, lavakunstnikud ning balletitantsijad, samuti metseenid ja kunstielu edendajad (näiteks Mir iskusstva). Üsna nüansirikkalt avatakse kunstnike loomeelu tausta. Kirjanikest käsitletakse eelkõige poeete. Nn Peterburi müüdi võimsad kaasloojad Nikolai Gogol (1809–1852) ja Fjodor Dostojevski (1821–1881) väärinuks aga mõnevõrra põhjalikumat analüüsi.
Teadusest kui kultuuri ühest tähtsaimast komponendist ei ole aga raamatus pea üldsegi juttu! Loomulikult mõtiskleb Volkov korduvalt Peterburi-Petrogradi-Leningradi-(taas)Peterburi olemuse, sünni, võimaliku mõtte jne üle. Korduvalt rõhutab ta metropoli just imperiaalset iseloomu: ilma suurriigita ei oleks säärane imeline maailmafenomen saanud sündida ega ka kesta. Paratamatult tekib mõte Sankt-Peterburgi ainukordsusest ajaloos. Täielikult erakordne nähtus see megapolis siiski ei ole: nii asutati Aleksandria samuti ­Aleksander Suure (356–323 eKr) tahte aktina ning “päikesekuninga”
Louis XIV (valitses 1643–1715) ­Versailles’ lossi ehitamisel hukkus arvukalt kõiksugu rahvast – rääkimata siis Venemaa uuest pealinnast!
Venemaa huvilistele pakub Volkovi sorav käsitlus täiendavat teadmiste ningrõõmu allikat, kuid võib mõne liiga rahvuslikult meelestatud eesti haritlase meele mõruks teha – nõnda arvukalt esineb maailmatasemel või lausa geniaalseid loojaid, kes konkreetsest rahvusest sõltumata kuuluvad vene kultuuri hulka. Ja neid on kohe nii palju, palju, palju....

Sergei Stadnikov