“Räim, pisike kena kala”

Kadmirell, 2008. 250 lk.


“Eestlastel on mitu aastat vabadus käes, aga vaene räim on ikka veel tomati käes vangis.”


Nii olla öelnud akadeemik Juhan Peegel oma Tartu korteris, kui oli nii kehva räimeaasta, et rõdul rippus vaid üks raabakas lest, “seegid lahja, ning paistab läbi kut katedraali aken”, ja naine tõi professorile lohutuseks poest räime tomatis.


Intrigeerivalt originaalse vaatenurga saab Jüri Tuuliku räimeraamatus mitte ainult kuulus konserv, aga saareelu laiemalt, kalapüük kui elu tugisammas. Kirjanik ise nukrutseb, et räimetõde ja räimeõigust igaveseks kirjandusajalukku jäädvustav suurteos jääb temast vist siiski kirjutamata.


Tahaks Abruka meest lohutada – tänapäeval ei ole lugejate südamesse minemiseks vaja viit tellisköidet. Ajas hävimatu suurepärase huumoriga ja elava omamaailma, kirjandusliku Abruka loomisega on Tuulik nagunii end klassikuks kirjutanud. Novellid sobivad kiiretesse aegadesse ja miks mitte ka räimepraadimise kõrvale paremini kui romaanid – ja ühe Eesti parima novellisti räimelõhnast läbiimbunud loominguparemik siin kõvade meresiniste kaante vahel ongi. Varem ilmunutele lisaks üks uus päris delikaatne lugu.


“Räim, pisike kena kala” on moodsalt žanreid segav raamat: 250st kaunilt kujundatud ja illustreeritud küljest veidi üle poole katavad kirjaniku enda kokku aetud ja valitud räimeroogade retseptid nii kodusaarelt kui naaberrahvastelt.