13.03.2009, 00:00
Pähklikreem – pruun, magus ja määritav
Paljude noorte inimeste söögikordade lahutamatuks osaks on pähklikreem. Vaatamata kõlavale nimele pole pähklid selles tootes hulgalt sugugi mitte esirinnas, kirjutab Urmas Kokassaar.
Egas ilmaasjata maiasmokad loo peategelast armasta. Koguseliselt on tavalistes
pähklikreemides kõige rohkem suhkrut, sest kui me koostisosade
loetelu silmitseme, siis leiame suhkru auväärselt esikohalt.
Suhkruküllus annab tootele tuntavalt magusa maitse ja hoolitseb
kaloririkkuse eest. Koostisainete loetelu teiselt kohalt leiame tahkestatud
taimeõli. Pingereas kolmandaks koostisosaks on tavalistes
pähklikreemides kas kakao- või piimapulber.
Maiusta, kuid pea piiri!
Juba põgus pilguheit
koostisosade loetelule tõestab, et tegu on vägagi energiarikka
suutäiega, sest suur hulk suhkruid ja rasvu annavad nautijale
tõhusalt toiduenergiat. Sajagrammine kogus pähklikreemi annab
maiustajale julgelt üle poole tuhande kilokalori. Probleemiks pole mitte
niivõrd kalorite liigsus, kuivõrd teatud nihe
põhitoitainete sisalduses, sest suhkrute ja rasvade külluse taustal
on valke suhteliselt vähe. Juhul kui pähklikreemi süüakse
päevast päeva koos saiaga ja tasakaalustatud toitumine kipub unarusse
jääma, saab organism küll piisavalt toiduenergiat, kuid mitte
kõiki vajalikke toitaineid nõutavas vahekorras. Teine risk, mis
pähklikreemi austajaid kimbutab, on toiduallergia. Nii kakao- kui ka
pähklilisand on paljude laste jaoks allergeenid, mis võivad
põhjustada ülitundlike isikute organismis erinevaid
vastusreaktsioone. Sellisel juhul tuleb maiustamisega kas piiri pidada
või selle toote tarvitamisest üldse loobuda. Toote suhkrurikkusest
ja sagedasest tarbimisest sugeneb oht ka hammaste tervisele, sest
järjepidev maiustamine soodustab happerünnakut ja hammaste
kahjustumist.
Nädala retsept: Maapähklivõi küpsised
Muredad küpsised, kus võid kasutada nii tavalist kreemjat kui ka maapähklitükkidega maapähklivõid.
Muredad küpsised, kus võid kasutada nii tavalist kreemjat kui ka maapähklitükkidega maapähklivõid.
- 5 dl jahu
- 1 tl vanillsuhkrut
- 1 tl soodat
- 0,5 tl soola
- 2,5 dl maapähklivõid
- 2,5 dl siirupit
- 100 g võid