Suhkruküllus annab tootele tuntavalt magusa maitse ja hoolitseb kaloririkkuse eest. Koostisainete loetelu teiselt kohalt leiame tahkestatud taimeõli.  Pingereas kolmandaks koostisosaks on tavalistes pähkli­kreemides kas kakao- või piimapulber.


Maiusta, kuid pea piiri!



Juba põgus pilguheit koostisosade loetelule tõestab, et tegu on vägagi energiarikka suutäiega, sest suur hulk suhkruid ja rasvu annavad nautijale tõhusalt toiduenergiat. Sajagrammine kogus pähklikreemi annab maiustajale julgelt üle poole tuhande kilokalori. Probleemiks pole mitte niivõrd kalorite liigsus, kuivõrd teatud nihe põhitoitainete sisalduses, sest suhkrute ja rasvade külluse taustal on valke suhteliselt vähe. Juhul kui pähklikreemi süüakse päevast päeva koos saiaga ja tasakaalustatud toitumine kipub unarusse jääma, saab organism küll piisavalt toiduenergiat, kuid mitte kõiki vajalikke toitaineid nõutavas vahekorras. Teine risk, mis pähklikreemi austajaid kimbutab, on toiduallergia. Nii kakao- kui ka pähklilisand on paljude laste jaoks allergeenid, mis võivad põhjustada ülitundlike isikute organismis erinevaid vastusreaktsioone. Sellisel juhul tuleb maiustamisega kas piiri pidada või selle toote tarvitamisest üldse loobuda. Toote suhkrurikkusest ja sagedasest tarbimisest sugeneb oht ka hammaste tervisele, sest järjepidev maiustamine soodustab happerünnakut ja hammaste kahjustumist.

Nädala retsept: Maapähklivõi küpsised

Muredad küpsised, kus võid kasutada nii tavalist kreemjat kui ka maapähklitükkidega maapähklivõid.
  • 5 dl jahu
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 1 tl soodat
  • 0,5 tl soola
  • 2,5 dl maapähklivõid
  • 2,5 dl siirupit
  • 100 g võid
Sega kausis jahu, vanillsuhkur, sooda ja sool. Sega teises kausis maapähklivõi, toasoe või ja siirup. Kalla juurde jahusegu ja sega kiirelt ühtlaseks, kuid väldi ülesegamist. Hoia tainast võimalusel 30 minutit külmkapis. Veereta käte vahel 6 cm läbimõõduga pallikesed ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, vajuta kahvliga veidi laiali ja küpseta 180kraadises ahjus 10 minutit.