“Kõige selle eest kättemaksmiseks valis endine abikaasa väga äärmusliku tee, mürgitades mind korduvalt erinevate ravimite varjatud manustamisega, mida ta ka ise mulle hiljem tunnistas ja mille tagajärjel hakkas kiirelt kaduma minu silmanägemine ja tekkisid erinevad tervisekahjustused,” kirjutab mees avalduses, milles kirjeldab täpsemalt kolme väidetavat mürgitamisepisoodi. 

Üks kahtlane juhus oli näiteks juulis 2004. “Sõime endise abikaasaga koos hommikusööki, ühte ja sama toitu, kuid eine lõppedes hakkas mul ääretult halb ja seesmine valu. Koheselt meenusid mulle tema varasemad ähvardused võtta minult nägemine ja elu, kuid ma ei suhtunud sellesse tõsiselt. Olin väga tugevate valude käes ja palusin abikaasal kutsuda arst, kuid ta keeldus ja ütles, et ma olen selle ära teeninud. Jõudsin vaid küsida – miks sa nii tegid? Tema jooksis minema. Toibusin põrandal ei tea kui kaua hiljem.”

Mees leidis kapist süstlaid ja kahtlasi ampulle

Eksabikaasa Katre sõnul on mehe jutt täielik luul ja väljamõeldis: “Ma ei ole teda mitte millegagi mürgitanud!” Naiselgi on mehele tõsiseid etteheiteid – mees oli liiderlik, vägivaldne, alkoholilembene ja valelik. “Tema tegevus on täielik terrorism,” iseloomustab krapsakas daam eksmehe süüdistusi, mis on rikkunud suhtumist temasse mitmel naise töökohal. Endistel kaasadel on tänaseni pooleli varadega seotud kibe kohtuvaidlus.

Tähelepanuväärne on, et Marguse väidetav mürgitamine toimus juba viis aastat tagasi ja alles aasta hiljem esitas mees esimese ametliku kaebuse. Mehe sõnul arvas ta algul, et naise ähvardused mürgitamisest olid mõeldud ainult hirmutamiseks, kuid tema tervis halvenes kiiresti ja kevadel 2005 määrati endisele autojuhile raske nägemispuude tõttu invaliidsusgrupp. 

Kahtlusi süvendas see, kui hiljem kappe koristades leidis Margus ka süstlad ja ampullid preparaadiga pipolfeen. Seda tugevatoimelist, peamiselt allergia raviks mõeldud rohtu tarvitati ainult haiglates. “Sel ravimil on palju kahjulikke kõrvaltoimeid, eriti kui seda segada muude asjadega,” väidab Margus. 

Prokuratuur keeldus korduvatest kaebustest hoolimata kriminaalasja algatamisest, sest arstide kinnitusel põhjustab Marguse vaegnägemist hoopis pärilik geneetiline haigus. Prokuröri abi Viiu-Marie Rummo teatas, et Marguse kirjeldus on küll “emotsionaalne, kuid mitte detailne ja selge” ning mehe väidete kinnituseks pole ühtegi dokumenti.

Hüvitise nõue 450 000 krooni

Paralleelselt pöördus mees naise vastu tsiviilkohtusse, nõudes 450 000(!) krooni moraalse kahju hüvitamiseks, muuhulgas nägemispuude tekitamise eest. Ekspressi käsutuses olevatest paberitest selgub, et mees tõrvas naist, nii mis suutis, aga kohus leidis, et tema väited on paljasõnalised, sh pole tõendatud silmanägemise tahtlik rikkumine. Kohtu avates oli hoopis mees naise suhtes vägivaldne. 

“Kõige hämmastavam oli see ükskõiksus – minu väiteid ei uuritudki,” reageerib Margus. “Abikaasa tunnistas mulle omal ajal mürgitamist, kinnitades seda sõnadega, et ta on selle eest valmis ka vangi minema,” väidab mees, kelle silmad seletavad vaevu ainult inimeste siluette. Selle peale möönab Katre, et pani kunagi tõesti armukadeduse hoos mehe ehmatamiseks tema õlle sisse aspiriini, aga Margus isegi ei joonud seda märjukest. 

 Jonnakas Margus pöördus täiendavateks uuringuteks ja konsultatsioonideks Soome, Šveitsi ja USA arstide poole ning sai mõnedelt spetsialistidelt vastuse, et geneetilise haiguse vallapäästja võis olla mingi toksiline aine ehk mürgitus. Nimelt avaldub haigus vaid pooltel selle geeni kandjatest. Mis seda põhjustab, pole päris selge. 

“Minu haigus on mürgitamise tagajärg,” raiub mees. “Mürgise aine manustamisel organismis hävineb immuunsussüsteem ja meis igaühes võivad välja lüüa haigused (ka pärilikud), mis muidu oleksid meis peidus surmani.”

Uuesti oma kahtlustele kinnitust saanud Margus viis detsembris materjalid uuesti Põhja Politseiprefektuuri lootusega, et uurimine siiski avatakse. “Tahan, et õiglus võidutseks ja valgus võidaks pimeduse,” lõpetab ta. 

 

Arst mõrvas armukolmnurgas mehe

  • Jaanuari algul mõisteti 15 aastaks vangi Lidia Nikolajeva ja 8 aastaks tema tütar Anželika Veits, kes petsid eluheidikutelt kortereid välja ja mürgitasid neid jälgede segamiseks jahutusvedeliku ja puupiirituse kokteiliga. Üks mees suri kohe, teine sai eluohtlikke tervisekahjustusi.
  • Varasemaid sarnaseid lugusid ei suuda meenutada ka kogenud prokurörid. “Enesetappe on mürgitamisega olnud, eriti meditsiinitöötajate puhul, aga et oleks kasutatud mürki teise peal, ei meenu,” lisab 43aastase staažiga endine riigiprokurör Heino ­Tõnismägi. 
  • Kohtuekspertiisi Instituudi asedirektor ­Marika Väli on oma 25aastase karjääri jooksul teinud tuhandeid lahanguid. Tallegi meenuvad vaid üksikud mürgitamiskahtlusega juhtumid, aga neid on nii harva, et mingeid üldistusi teha pole võimalik. 
  • Eestis on mees saatnud naisele kättemaksuks pommi ja naine tellinud mehe vara himustades talle atentaadi, kuid mürgitamised on siin harukordsed. 
  • Kõige kurikuulsam selline juhus pärineb 1980ndate lõpust, kui kaks Rootsi ametiühingutegelast uimastati silmatilkadega ja jäeti tühermaale, kus nad surnuks külmusid.
  • Õiguskirjandus toob ühe näite sügavast sovetiajast, kui armukolmnurka kaasatud arst mõrvas abielumehe, süstides talle tuberkuloosiravimi pähe mürki.