ASi Lõuna Pagarid juhataja Kaire Kivirähk ütleb, et praeguses majandussituatsioonis peab olema tähelepanelik ja keskendunud ning tajuma kõiki võnkeid, mis turul toimuvad. „Märksa rohkem peab arvutama ja kalkuleerima kui tavaolukorras. Siiski on võrreldes eelmise aastaga olukord veidi stabiilsemaks muutunud. Enam ei ole selliseid päevi, kus tooraine hind tõuseks lausa kahel korral nädalas. Olukord on muutunud stabiilsemaks, kuid see ei tähenda, et võiks end lõdvemaks lasta,“ selgitab Kivirähk.

Ellujäämise tagab dünaamiline areng

Juhataja sõnul ei tohi jääda pikalt paigale ja nii-öelda turuvaatleja positsioonile. Ka keerulisematel aegadel tuleb teha läbimõeldud investeeringuid ja võtta kaalutletud riske. Nii näiteks on otsustanud Lõuna Pagarid kasutada praegust olukorda selleks, et tulla välja olulise pakendiuuendusega, mille rõhuasetus on Lõuna Pagarite brändil. „Kui unustad end pikalt turvalisele ellujäämisrežiimile, kus arendustegevus on peatatud ja ainuke fookus on säilitada olemasolev, magad suure tõenäosusega maha turu taaskäivitumise ja seega ka võimaluse arenguhüppeks. Ühe koha peal seismine pole alati ohutum kui riskiteadlik edasiliikumine,“ jagab oma kogemust Lõuna Pagarite juhataja.

Kaire Kivirähki sõnutsi on ettevõte kehvemad ajad suutnud üle elada just tänu oma dünaamilisele ja pikaajalisele arengule. Kogemusi omal alal on piisavalt – Lõuna Pagarid on tegutsenud juba 25 aastat. Ja enamgi veel: veerand sajandit tagasi võeti leiva-saia küpsetamine üle endistelt Põlva ja Räpina leivakombinaatidelt ja tootmine jätkus Põlva leivakombinaadis.

„Meil on tootmisel kaks suunda: pagari- ja kondiitritooted. Kui esimene annab nii-öelda mahtu, siis teine käivet, ehk et leiba-saia küpsetame koguseliselt rohkem, kondiitritoodete rahaline käive on aga suurem. Kogu meie ajaloo jooksul on olnud kord üks, kord teine suund olulisem ja nii oleme suutnud ka keerulisemad ajad valutumalt üle elada,“ selgitab Kivirähk.

Kvaliteet ja hea maitse

Lõuna Pagarid on Eestis keskmise suurusega ettevõte, mis igal aastal kasvab ja areneb. Sel aastal pürgitakse 4 miljoni eurose käibe poole, 2015. aastal oli see näiteks 2,5 miljonit. Konkurents pagaritoodete turul on tihe. Tuleb tunda oma tarbijaid ja pakkuda neile seda, mida nad ootavad, alustades toorainest ja lõpetades pakendiga. Lõuna Pagarite tooted valmivad naturaalsetest ja enamuses kodumaistest koostisosadest – värskest munast, suhkrust ja jahust. See on see, mida Eesti tarbijad üha enam väärtustavad.

Kõik Lõuna Pagarite tooted valmivad käsitööna ega läbi sügavkülmutamise protsessi. Läbi meistrite käte jõuab hing ja headus ka toodetesse. „Me teeme leiba-saia käsitsi, seega sisuliselt saab iga päts pagarilt pai,“ räägib Kivirähk ja lisab, et tõelisteks rahva lemmikuteks Lõuna Pagarite sortimendis on kohupiimataskud ja Põlva peenleib, mis on Põlvamaa müüduim leivatoode.

Lõuna Pagarite toodang on valminud naturaalsetest toorainetest ja käsitööna.

Suurim väärtus on töötajad

Lõuna Pagarid pakuvad tööd ligi 70 töötajale, olles üks suurimaid tööandjaid Põlvamaal. „Oskustöölisi meil hetkel jagub, kuigi pagareid ja kondiitreid väga palju just peale ei kasva. Pagari töö on füüsiliselt päris raske, kuid õnneks on meil ka selliseid inimesi, kelle kohta võib öelda: pagariks sündinud. Kellele see töö meeldib, see eriti ära ei kipu. Üks töötaja tähistas meil näiteks hiljaaegu oma 50. aasta tööjuubelit,“ kiidab juhataja töölisi. Ta lisab, et kondiitri amet on küll populaarsem, kuid päris koolipingist satub tehasesse inimesi harva. Vajalik tööjõud tuleb kohapeal välja õpetada.

Tihti arvatakse, et pagari tööpäev algab kell neli hommikul, kuid tänapäeval see nii siiski ei ole. „Me alustame ikka kell kaheksa, kuid teinekord võivad päevad minna pikemaks, see sõltub tellimuste hulgast,“ lisab Kivirähk.

Väikeses kohas ei ole tööjõu leidmine sugugi lihtne. Seetõttu tuleb Lõuna Pagarite juhataja sõnul tööjõu leidmiseks ja hoidmiseks palju pingutada: „Lisaks erinevatele motivatsioonipakettidele ja töötajate tunnustamisele oleme palju investeerinud töötingimuste parandamisesse.“

Mõni aeg tagasi lõppesid renoveerimistööd ja juurdeehitus tootmistsehhis. Ehitati uued modernsed külmalahendused, parendati valgustust ning avardati tootmisruume. Tootmisvõimsuse suurendamisele aitab nüüdsest oluliselt kaasa pagaritööstuse vajadusele vastava kiirjahutuse kasutuselevõtt, mis võimaldab toodete kiiremat mahajahutamist ja pakendamiseks ettevalmistamist. Samuti on rajatud tootmishoone juurde päikesejaam, mis on aidanud kaasa elektrienergia kokkuhoiule ja viinud lähemale keskkonnasõbralikumale tootmisele.

Koduseinad toetavad

Pagaritööstuste tihedas konkurentsis tuleb väiksel firmal olla paindlik. Toodangut müüakse üle Eesti kõikides suuremates jaekaubakettides. „Logistilises mõttes on Põlvamaa tõepoolest suurematest keskustest kaugemal ja transpordi korraldamine on keerulisem. Emotsionaalselt annab aga väikeses kohas tegutsemine tuge ja motivatsiooni. Tunneme-teame teisi ettevõtjaid ja võimalusel eelistame kohalikke tooraine ja teenuste pakkujaid. Näiteks trükib meie pakendid Lõuna-Eesti tootja ja transporditeenust osutavad kohalikud ettevõtted. Koos suudame hoida tööd ja elu ka väiksemas Eesti piirkonnas. Rõõm on tõdeda, et lõunaeestlased eelistavad poeriiulilt leiba-saia valides ikka kodukohas valmistatut,“ lisab Kivirähk.

Artikli ilmumist toetatakse Kagu-Eesti mainekava programmist.

Jaga
Kommentaarid