PMU on Iraagis paiknev valdavalt šiiitide toetatud Iraani poolsõjaväeline jõud. Babili provintsi julgeolekukomitee liikme Muhannad al-Anazi sõnul vastutab PMU paiga eest, kus plahvatus toimus.

Plahvatuse põhjus on teadmata. Iisraeli ja USA ametnikud on öelnud, et polnud juhtunus osalised.

Sõjaväe teatel on Kalso sõjaväebaas ka Iraagi armee ja politsei peakorter. Samuti oli vigastatute hulgas üks sõjaväelane, öeldi avalduses. Lisaks põhjustas plahvatus materiaalset kahju, teatas PMU.

„Õhutõrje juhtkonna aruanne kinnitas tehniliste jõupingutuste ja radarituvastuse kaudu, et enne plahvatust ja selle ajal ei olnud Babili õhuruumis drooni ega hävitajat,“ seisis sõjaväe avalduses. Nad lisasid, et juhtumi lahendamiseks luuakse uurimiskomisjon.

Plahvatus toimus piirkonnas valitsevate pingete ajal. Sel kuul toimunud rünnakud Iisraeli ja Iraani vahel on toonud avalikkuse ette ka aastakümneid kestnud varisõja kahe riigi vahel, vahendab CNN.

2016. aastal võttis Iraagi parlament vastu seaduseelnõu, millega tunnustatakse PMU-d valitsusüksusena, mis tegutseb koos Iraagi sõjaväega. Organisatsioon on katusrühm, mille tiiva all tegutsevad mitmed jõud, sealhulgas Iraagi Kataib Hezbollah.