Seda kinnitas ka Telegrami-kanal Vjorstka, kelle teatel on kuuest bändiliikmest sellise avalduse esitanud kolm. Samuti taotleb Moldova kodakondsust neli bändiga seotud inimest, kelle seas on tehnilised töötajad ja pereliikmed.

Ansambli kaks tuntuimat liiget, bändi asutajad Ljova Bi-2 ja Šura Bi-2 sellist avaldust ei teinud, kuna mõlemal on juba Iisraeli kodakondsus, lisas kanal. Ansambli pressiesindaja ütles Vjorstkale, et muusikud loodavad kodakondsuse saada väljaspool tavakorda ja president Maia Sandu erikorraldusega. Moldova kodakondsusseadus lubab sellisel alusel kodakondsust anda erijuhtudel, kui see teenib presidendi hinnangul riigi huve.

Bi-2 toetas 2020. aasta Valgevene valimisvõltsingu ja sellele järgnenud rahutuste järel tegelikku valimisvõitjat Svjatlana Tsihhanovskajat ning pole pärast 2018. aastat Valgevenes esinenud. Ansambli peamine kuulajaskond asub Venemaal, kus keelati bändi kontserdid 2022. aastal pärast liikmete sõjavastaseid avaldusi. Osa bändi liikmetest on Vene kodanikud. Jaanuaris peeti ansambel Tais nädalaks kinni ning sealne valitsus kaalus nende väljaandmist Venemaale. Iisraeli ja teiste riikide ning välismeedia surve tulemusel bänd vabastati ning pääses Iisraeli.

1988. aastal asutatud Bi-2 on olnud üks endise Nõukogude Liidu edukamaid alternatiivbände. 2007. aastal võitis ansambel Vene MTV aasta rokkbändi auhinna. Ansambli tuntuimaid palasid „Polkovniku nikto nje pišet“ pärineb 2000. aasta plaadilt „Bi-2“ ning seda kasutati muu hulgas Aleksei Balabanovi kultusfilmi „Vend 2“ muusikas. Eestis esines bänd viimati 2023. aasta septembris Unibet Arenal, kuhu tuleb tänavu juunis esinema teine tuntud venekeelne ja sõjavastane artist Zemfira.

Jaga
Kommentaarid