President Joe Biden allkirjastab õigusakti eeldatavasti kolmapäeval. Ukrainale eraldatud 61 miljardi dollari suuruse abipaketi esimesed saadetised peaks Pentagoni teatel kohale jõudma päevade jooksul, vahendab BBC.

Abitarned saavad olema kiired, kuna märkimisväärne hulk relvastust ja muud tehnikat on juba valmis pandud Ukraina piiri lähistel asuvasse Poola linna Rzeszówisse.

Lisaks hääletati TikToki keelustamise poolt kui populaarne sotsiaalmeediarakendus ei katkesta sidemeid oma Hiina emaettevõttega ByteDance.

Eelnõu läheb järgmiseks allkirjastamiseks president Joe Bideni lauale. Viimane on öelnud, et allkirjastab paketi veel täna, vahendab CNN.

Enne lõplikku heakskiitmist kongressis alustas senati demokraatide juht Chuck Schumer oma sõnavõttu sõnadega: „Lõpuks, lõpuks, lõpuks. Täna õhtul kahetsegu Vladimir Putin päeva, kui ta seadis kahtluse alla Ameerika otsustavuse.“

Pakett ühendab neli eelnõu, mille üle esindajatekoda hääletas laupäeval eraldi. Nendega antakse Ukrainale abi 61 miljardi dollari, Iisraelile 26 miljardi dollari ning India ja Vaikse ookeani piirkonnale kaheksa miljardi dollari väärtuses. Esimesed kolm eelnõu on väga sarnased sellele paketile, mille senat juba varem heaks kiitis, aga mida esindajatekoja spiiker Mike Johnson keeldus hääletusele panemast.

Neljas eelnõu karmistab sanktsioone Venemaa varadele ja sisaldab keelekasutust, mis võib viia TikToki keelustamisele USA-s. See annab Hiina emafirmale ByteDance umbes üheksa kuud TikToki müümiseks või see keelatakse USA-s.

Biden tervitas õigusakti heakskiitmist kirjalikus avalduses.

„Ma allkirjastan selle eelnõu seaduseks ja pöördun Ameerika rahva poole niipea, kui see jõuab homme minu lauale, nii et me saaksime alustada relvade ja varustuse saatmisega Ukrainasse sel nädalal,“ teatas Biden. „Selleks on hädavajadus: Ukraina jaoks, kes on vastamisi lakkamatu pommitamisega Venemaalt; Iisraeli jaoks, kes on just olnud vastamisi pretsedenditute rünnakutega Iraanist; põgenike ja nende jaoks, keda on puudutanud konfliktid ja looduskatastroofid üle maailma, sealhulgas Gazas, Sudaanis ja Haitis; ning meie partnerite jaoks, kes taotlevad julgeolekut ja stabiilsust India ja Vaikse ookeani piirkonnas.“

Biden tänas Schumerit, senati vabariiklaste juhti Mitch McConnellit ja seadusandjaid mõlemast erakonnast, kes eelnõu poolt hääletasid.

„See kriitiline õigusakt muudab meie riigi ja maailma kindlamaks, kuna me toetame oma sõpru, kes kaitsevad ennast terroristide vastu nagu Hamas ja türannide vastu nagu Putin,“ teatas Biden.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tänas eelnõu heakskiitmise eest.

„Ma olen USA kongressi senatile tänulik eluliselt vajaliku abi Ukrainale tänase heakskiitmise eest. Aitäh enamuse liidrile Chuck Schumerile ja vabariiklaste liidrile Mitch McConnellile nende otsustava juhtimise ja selle mõlema erakonna seadusega edasi liikumise eest, aga ka kõigile Ameerika senaatoritele mõlemast erakonnast, kes hääletasid selle poolt,“ öeldakse Zelenskõi avalduses.

Zelenskõi lisas, et see hääletus tugevdab USA rolli demokraatia majaka ja vaba maailma liidrina.

„Ma olen tänulik ka kõigile ameeriklastele, kes jätkavad Ukraina toetamist ja teadvustavad, et selle eelnõu tähtsus väljub poliitika piiridest. Ma hindan ka president Bideni toetust ning ootan kannatamatult eelnõu kiiret allkirjastamist ja järgmise sõjalise abi paketi saatmist, mis vastab otsustavusele, mida ma tunnen alati meie vestlustes.“