Nii Eestis, Euroopas kui ka kogu maailmas on näha üha jätkuvat ja murettekitavat demokraatia langust ja populismi tõusu. Ühiskonnad, mis kunagi olid avatud, on muutunud suletumaks. Institutsioonid, mis peaks meie kõigi õigusi kaitsma, on sattunud surve alla. Seda kõike on soodustanud ka desinformatsiooni laialdane levik teravdades konflikte erinevate ühiskonna gruppide seas.

Kuid vaatamata demokraatiale esitatud väljakutsetele võib näha ka positiivseid arenguid. Poola 2023. aasta parlamendivalimised näitasid, et kodanikuühiskonna ja poliitilise mobilisatsiooni ühiste jõupingutustega on võimalik autoritaarseid suundumusi tagasi pöörata. Kuigi igal riigil on omad eripärad, seisavad demokraatiad silmitsi sarnaste proovikividega, mille ületamiseks on oluline tihe koostöö ja üksteise kogemustest õppimine. Sel aastal ootavad meid ees Euroopa Parlamendi ja mitmed teised valimised liikmesriikides, mis muudavad kodanikuühiskonna rolli ja osalusstrateegiad üha olulisemaks.

XXVII Avatud Ühiskonna Foorumil arutlemegi selle üle, kuidas kaasata kodanikke aktiivselt demokraatlikesse protsessidesse ning soodustada nende osalemist demokraatliku avaliku ruumi kujundamisel. Foorumi esimeses arutelus, pealkirjaga „Kodanikuühiskonna mõju valimisprotsessidele: kuidas võita valimisi?“, jagavad Eesti, Poola ja Slovakkia eksperdid teadmisi ja tööriistu kodanikuühiskonna mobiliseerimise mõjust oma koduriigi hiljutistel valimistel ning jagavad meetodeid tõhusaks võitluseks propagandaga.

Foorumi teises osas toimub Euroopa Parlamendi kandidaatide valimisdebatt „Eesti 20 aastat Euroopa Liidus: kas sellist Euroopat me tahtsimegi?“. 6.-9. juunil toimuvad Euroopa Parlamendi valimised. Seekord on need Eesti jaoks erilise tähendusega, kuna täpselt 20 aastat tagasi sai Eestist ja mitmest teisest Euroopa riigist täieõiguslik Euroopa Liidu liige. Tänaseks on liitumisjärgne optimism mõnevõrra vaibunud: demokraatia on nii Euroopas kui mujal maailmas olnud languses, kodanikuruum kitsenemas, sõda Ukrainas ei näita lõppemise märke, tunda on süvenevat polariseerumist ning inflatsioon ja kliimamuutused ei jäta ühtegi inimest puutumata.

Samas on üks Euroopa ühenduse loojatest Jean Monnet tõdenud, et Euroopat ehitataksegi kriisides ja ta hakkab koosnema kriiside lahendustest. Kriisidest väljumiseks on aga oluline otsustajate ja kodanike vaheline kahekõne ja koostöö. Kuidas kaasata inimesi tõhusamalt otsustusprotsessidesse ja kutsuda Euroopa teemadel kaasa rääkima? Kuidas üheskoos hallata kriise ja tugevdada demokraatiat? Mida oleme 20 aasta jooksul ELi liikmena õppinud? Nendele ja paljudele teistele demokraatia ja ELi tulevikku puudutavatele küsimustele otsimegi Euroopa Parlamendi kandidaatide debatil vastuseid. Üritusel osalejad on oodatud julgelt kandidaatidele küsimusi esitama.