“Naised kirglised”

Tänapäev, 2008. 112 lk.


Soovitan lugemist alustada koostaja Jaak Urmeti suurepärasest järelsõnast. Seejärel maksaks süveneda väljaande pildilehtedesse. Ja nüüd olete parimal viisil ette valmistatud asuma Ralf Rondi (1893-1981) luuletuste kallale.


Siia on koondatud kogu naise teema Rondi luules, ta hõlmab selle metoodiliselt. Kuni selleni, et pärast kohtumist naisega võivad sekkuda gonokokid, aga teisel juhul hoopiski vassermann... Kuid see pole peamine. (Välja jääb siiski emaduse ilu.) Minu mäletust mööda on tihti arvatud Rondi kohta, et tegu on ühe küünilise naistevihkaja ja üldse ropu mehega, kas üldse luuletajaga.


Teosest aga ilmneb omapärane, julge ja huvitava keelekasutusega ning üha rõõmsalt üllatav poeet, irooniline, kuid samavõrd ka eneseirooniline, teravmeelne – ja siiski ka nukker. Kogu raamatus on midagi kerget, hõljuvat, efemeerset ja vaimlist ning ta mõjub ootamatult värskelt kuni lõpuni.


Vahest seletab Rondi värskust ka see, et ta kirjutaski üsna vähe. Aga miks vähe, selle kohta vt lk 111.


PS Kui mu ema koolis käis, tuli Rond (s.t Jaan Kurn, ENSV teeneline õpetaja aastast 1947) tema kooli direktoriks. Üks esimesi asju, mis ta nõudis, oli, et tütarlapsed peavad õppima reveranssi tegema.