Kas EE on poliitiliselt erapooletu leht? Ei ole!!! See T. Vahteri, S. Vedleri ja A. Ideoni artikkel sobiks Kesknädalasse, EEs on seda võigas näha. Vardo Rumesseni pilt on eriti kohatu.

Millest nii avalik rünnak Isamaaliidu vastu? Aga Keskerakond käis Moskvas Putinile aru andmas. Ehk kästi seal ideoloogilist võitlust tugevdada!? Või kuidas?

Dagmar Kotli (73)

Vihjest piisab
EE nr 14 Ärgake nüüd, muistsed vaimud!

Õiendaksin ära Konrad Mäe haiguse loo. Esiteks ma ei saa aru, miks kõik arvavad, et ma olen lollpea ja ei tea, millesse suri Konrad Mägi. Viimane, kes arvas oli eelmine Areen.

Kulla Areen! (Veel varem vääksus sama asja kallal mingi prillidega kustnik. Tolle nimi ei jäänud meelde.) Sulev Teppart rääkis laval selges eesti keeles, et Konrad Mägi ja Scott Joplin surid samasse haigusse. Enam selgemini öelda pole võimalik! Kui Areen, ei tea, kes on Scott Joplin, siis ei maksaks tal üldse lehes sõna võtta ega teatris käia. Meil Viinistul on kallis pilet ka. Kui loost aru ei saa, lendab hulk raha mõttetult tuulde.

Ja veel. Konrad Mägi ise ei armastanud oma haigusest rääkida. Ma lugesin pool aastat ta kirju ja tunnen teda nagu sõpra. Ta ütles, et tervis on sant, ja kõik. Ja kui mees ise ei tahtnud sellest rääkida, siis ei ole mul ka õigust ladrata nagu moor. Pealegi polnud "Külmetava kunstniku portree" mingi haiguslugu. See oli hoopis teine lugu.

Mart Kivastik

Blufftõlge
EE nr 14 Stalini parema käe salajased märkmed

"Estoncev v Sibir" ei tähenda , "Eestlased Siberisse", vähemalt ei ole see eelistatud tõlkevariant. Esmane tõlkevariant oleks "Eestlasi Siberisse". "Eestlased Siberisse" oleks "Estoncõ v Sibir" või äärmisel juhul "Estoncev – v Sibir". Selle väljendi sisu on märgatavalt pehmem kui teie esitatul. Mulle tundub millegipärast, et vene keelt oskavaid inimesi võiks Eestis veel olla, kuid ka ma ise ei viitsinud esimesele blufftõlkele reageerida.

Kunagi oli Eesti ajakirjanduses ka väide, et arhiivis olevat olemas ka tegelikud Ždanovi päevikud, kuid neile ligipääsu ei olevat. Teate koordinaate ma ei fikseerinud ega tea ka, kas oli tegemist tegelike päevikute või nendesamade märkmikega.

Aarne Kasikov

Pudru ja kapsad
EE nr 13 Kollektiivse mälu taasleidmine

Martin Kala ei tee vahet rahvusvahelistel institutsioonidel:

1. ENPA ei ole valitsustevaheline organisatsioon, on parlamentidevaheline organisatsioon.

2. Lause "Sarnane samm mõnelt teiselt Euroopa Liidu organisatsioonilt..." annab teada, et ENPA-l on otsesuhe ELiga, mis on ju jama.

3. Vahest kõige olulisem on aga see, et ei kuulutatud kuritegelikuks mitte kommunism, vaid totalitaarsete kommunistlike režiimide kuriteod. Ja kust võib lugeda, et hukka mõisteti kommunistlik ideoloogia? Ja kas see on üldse üheselt rahvusvaheliselt aktsepteeritud viisil defineeritud? Selline segiaetud sõnakasutus on ka üks põhjustest, mis ei anna võimalust korralikuks meie lähiajaloo analüüsiks.

Muidugi minu arvates kuritegusid hukka mõista on naljakas, kurjategijad tuleb kohtu ette viia ja süüdi mõista.

Lugupidamisega
Tiit Remmelgas