Kuna foogt on ennegi kõikides linna ja riiki tabanud hädades süüdistanud Toompea võime, võib seegi kord oodata karmi ja leppimatut rusikavibutust Stenbocki maja tegelaste poole. Äkki käis peaminister ise öösel oma käsilastega jõulupuu tüve läbi saagimas, et linnapea prestiiži õõnestada? Mida kõike pimeda öö varjus juhtuda ei või.

Samas ei ole välistatud uue linnalegendi sünd — nimelt võis vabalt juhtuda selline lugu, et Liivi sõja aegse Rootsi kuninga Johan III väepealik Pontus De la Gardie tuli oma Toomkiriku hauast all-linna kodanikke pimedal sügisööl kimbutama ning kuuse isiklikult oma vägeva vabahärrakäega läbi saagis. Legendide aeg ei ole kunagi lõppenud ning linnafolkloor täieneb pidevalt uute algatustega.

All-linna ja Toompea rüütelkonna vastasseis on Tallinna ajaloos tuntud teema. Alles hiljuti soovitasin juurutada meistrite linna Tallinna uue riituspüha — koolijuhtide sügisturniiri. Elu pakub aga sellele algatusele jätku ning järgmine linnatraditsioon võiks kanda nime „Jõulukuuse valvamine”. See lisaks uut hingust tavapärastele jõuluüritustele nagu jõululaat Raekoja platsil, jõulukontserdid jne ning paljastaks võib-olla jõulukuuse suure langemise tõelised süüdlased.

-------

Johan III (1537-1592) — Rootsi kuningas 1568-1592.

Pontus De la Gardie (1520-1585) — Rootsi vägede juhataja 1580-1583