Tole - on lühem vorm tähistamaks tolerantset inimest. Toled on sallivad ja leplikud näiteks teisest rassist või erineva seksuaalse sättumusega inimeste vastu. Erilise põlguse alla on toled sattunud seoses ELi liikmeks astumisega kaasnenud neonatsliku liikumise erakordse aktiveerumisega. Vt ka tola, prole, pede, töll, loll, Lihula, Res Publica, nulltole, kole.

Jumpparahvas (jump – jäme jupp, palgijupp (ÕS); inglise keeles – hüpe; soome jumppa – teatav rahvalik aeroobika), kunstiteadlase Sirje Helme pakutud uus halvustav väljend ebameeldivate eestlaste kohta. Märgib neid, kes armastavad nädalavahetustel looduses jubeda tümpsu saatel suvepäevi pidada, juua, laaberdada ja juhuslikke lapsi eostada, tehes seda kõike kaaskodanikke häiriva valjusega. Kui eestlase kohta tahetakse midagi halba öelda, valitakse tingimata soome kirjapildiga sõna, et kaunis emakeel ei kannataks.

Vt. ka tumba, umbjoove, longjump, longero

Kolmanda samba tüdrukud – üleõppind sinisuklikud (s.t hea, sageli välismaise) haridusega noored naised, kes selle asemel, et täielikult pühenduda papi teenimisele, teevad ka ühiskondlikku tööd, müttavad kolmandas sektoris ja toetavad pehmeid väärtusi. Seega oleks tegu justkui hoopis “kolmanda sektori tüdrukutega”. Ilmselt tuleneb väljend (mida legend omistab Aavo Kokale) selle juurutaja freudistlikust keelevääratusest.

Käiguvahetus - president Arnold Rüütli vihje Eesti elu parandamiseks uuel aastal, kõnetab eestlast kui ennekõike autoomanikku, aga ka kui sõidukit. Madalam käik, mis on jõukohane igale sõidukile, ei pea Rüütli sõnul kaasa tooma kiiruse vähenemist, küll aga suurenevad pöörded. Käiguvahetust on kritiseerinud autoeksperdid, leides et nii jookseb mootor kokku. Poliitikakommentaatorid (“Olukorrast riigis”) leiavad, et Eestil on automaatkäigukast, aga Rüütel ei ole seda veel taibanud.

Juhtumihaldur - sotsiaalministeeriumi algatusel loodavad ametikohad Eesti elu korraldamiseks ühiskonna edasise liikumise puhul praeguses suunas. Tulevikus, kahe Eesti süvenedes eestlased jagunevad juhtumiteks ja nende halduriteks. Juhtum on isik, kes on oma eluga ummikusse jõudnud, haldur tegeleb juhtumiga kompleksselt. Juhtumihalduri isikus ühinevad sotsiaaltöötaja, laenuametnik, psühholoog, medtöötaja ja politseinik.

Vt ka haldusreform, “Andres Lapeteuse juhtum”, Peeter Künstler (tegelane ooperist “Peeter!”).

Tugiteenus - ajalehe Sirp uuenduste käigus lahutati “korra ja selguse” (Urmas Klaas) huvides lehe sisuline juhtimine tugiteenustest - reklaamist ja turundusest. Tänapäeva ajakirjandusmaailmas muutuvad tugiteenused üha kesksemaks ja asendavad pikkamööda ajakirjanduse sisulise poole.

Vt ka tugiisik, tugitool, tugipost, vaimne tugi, IT-tugi; teenusepakkuja, katusepakkuja, turvateenus.

Rahvuslik loomekoda - Reformierakonna ettepanekul peaks eesti rahva parimad pojad ja tütred rahvuslikus loomekojas hakkama ette valmistama uut Eesti põhiseadust, et läbi vaadata presidendi volitused. Kui Eestis hakkab edaspidi valima presidenti rahvas, siis võib võimule pääseda ka marionett või diktaator, arvab põhiseaduse muutmise kavaga välja tulnud reformierakondlasest eksjustiitsminister Märt Rask.

Vt ka kodalased, kilplased, loomevabadus, loomeliitude pleenum, loovustrenn.

Poeetiline ambivalentsus - e.k luuleline mitmetimõistetavus; seoses Sulev Keeduse filmiga “Somnambuul” esile kerkinud väljend iseloomustamaks hämarat loomet. P.a kunsti kohta ei saa öelda midagi kriitilist, sest kõik, mis paistab nii, on tegelikult teisiti. P.a taies on segane, mis tagab omakorda sügavuse.

Vt ka luul, hallutsinatsioon, seestumus, sisekaemus, hingeline kasv, kirgastumine, hõllandus. 

Reaktor - varem ka redaktor. EPL uus lisa, mis ilmub iga kord uue nimega, vastu tulles lugejate soovidele ja ajakirjandusturu pidevale vajadusele uue järele.

Vt ka konduktor, kompressor, agressor, faktor, dünamo, agregaat, surrogaat, komposter, radiaator, vibraator.

Pumpernikkel - ka pepeljajev, pepperoni, biidermeier, pede, homoseksualist, omasooihar. Rahvapäraseid nimetusi geikultuuri esindajate kohta, mis annavad tunnistust eesti rahva elujõust ja tervest homovihast.

Vrdl California kuberner Arnold Schwarzenegger keelustas homoabielud.

Vt ka poistebänd, käsitöö, meeste tants.

Kass - tavaline loom paljudes Eesti kodudes, õuedes, tänavatel ja prügikastides, liigub enamasti üksi, vahel rühmades. Märtsis kass muutub aktiivseks (märtsikass).

Eestis on kassiküsimus viimastel nädalatel tõusnud keskseks poliitiliseks väitlusteemaks.

Vt ka Carmen Kass, Juhan Partsi kass, europarlament; kassindus, kassiristsed, kassinäitus, kassiklubid, kassipulmad, kasside olukord koerte varjupaigas.

Riho - rinnahoidja, vrdl van riks. Blogiinimeste uudismoodustis naiste iidse pesueseme kohta; ka mehenimi.

Vt ka Riho Rõõmus, Riho Baumann, Riho Päts, Riho Laanemäe, Riho Sild, Riho Västrik.

Motivatsiooniüritus - kaasaegseid ajaveetmisvorme, milles on ühendatud lõõgastumine ja töö, toimub tööandja kulul. M on näiteks ekskursioon, pidu, spordipäev, teatriõhtu või ühine pidulik söömaaeg. M. tõstavad moodsad asutused töötajate tuju, pigistamaks neilt välja varjatud reserve ja suurendamaks ettevõtte tulusid.

Vt ka motivatsiooni puudus.

Vrdl piits ja präänik, kepp ja porgand

Kumu - kuulujutt, kõmu; ka Lasnamäe veerul valmiv kunstimuuseum, kuhu mahub edaspidi kogu Eesti kunst. Kumu kohaselt neelab K kultuurkapitali paarikümne järgmise aasta kunstnikele mõeldud projektiraha.

Vrdl kARTul, KUNTERA, CIRCULOS jt, aga ka Moma, Kiasma; Noku; miks mitte isegi TÜRa (Mart Juure ettepanek Tartu Ülikooli Raamatukogu korporatiivse identiteedi loojatele).

Vt ka kumu-honua, esimene mees Havai mütoloogias, Aadama vaste. Ka muidu oluline termin Havai kultuuris, vrdl kumu-hula ehk hula-õpetaja.

Miau-miau-­meedia - professor Rein Veidemanni hinnang meesteajakirja FHM ja teiste meediatööstuse uuemate saavutuste tähistamiseks, mis viitavad meile võõraste tendentside nagu macho-kultuur ja bla-bla-suhtlemine, sisseimbumisele rahvuskultuurikehandisse. Miau-miau-meedias ja bla-bla-suhtluses tegutsevad prof Veidemanni hinnangul kehad, mitte mõistus. Ühtlasi näitab miau-miau-meedia tulek inimeste ja loomade lähenemist.

Vt ka Kass Basilio kolumn, Whiskase kliendileht, kassikontsert.

Rinnamäng - Õhtulehes poseerisid bikiinides raadiojaama Sky-plus rinnamängu edukamad. Väga konkurentsitiheda mängu võitja sai mäletatavasti tasuta rinnaproteesid. Naiste huvi rinnamängu vastu oli ennenägematu.

Vt ka nokumäng, nukumäng, murumängud, meeste mängud vabas õhus, võimumängud, pimesikk, kull, trips-traps-trull, heeringas-heeringas-üks-kaks-kolm.

Taustakeppija - väliseesti päritolu meelelahutustegelase Peeter Ristsoo hinnang oma rollile pornofilmitööstuses. Vrdl esikeppija.

Vt. ka ajukepp, hernekepp, jalutuskepp, taktikepp, suusakepp, kuningkepp, kepikõnd, kepitants; maisikepike, võlukepike, marssali kepike, Kochi kepike; Vallo Kepp, Õnne Kepp; Indrek Mesikepp; Tõnu Kark, Feliks Kark; kepp ja porgand.

Impo - tauniv nimetus ebapopulaarsete kaaslaste kohta, levinud Eesti laiema silmaringiga laagrilaste seas, vanuses 8-12. Ilmselt tuletis sõnast impotent (lad impotens suguvõimetu [mehe kohta]; ka võimetu). Annab tunnistust aktseleratsioonist.

Vt ka hippo, hipopotamus, hipi. Vrdl intro, impro.

Mädanemine – sõna tähendab ekstreemsportlike kalduvustega noorte hulgas teatris käimist. Laiemas tähenduses mädaneb inimene ka siis, kui ta tegevusetult istub või passib, kedagi või midagi kaua ootab, igavleb.

Vrdl: haigutama, vedelema, nüristuma, chillima, vegeteerima, aelema, kooma.