Naiste kiituseks tuleb öelda – ja sellest räägib ka käesoleva lehenumbri üks lugu –, et õrnem sugupool suhtub autojuhtimisse meestest mõneti hoolsamalt. Nimelt on naised märgatavalt tagasihoidlikumad roolis olles mobiiltelefoniga kõnelema. Ka võtavad nad roolis olles meestest harvemini ette muid kõrvalisi asju, nagu söömine ja suitsetamine. Pigem patustavad ikkagi mehed, kuigi ka naised ei ole selles asjus päris puhtad lehed. Arenguruumi jagub mõlemal, sest millegi kõrvalisega tegeledes võib autosõit tõepoolest lõppeda, nagu eespool öeldud, kraavis. Soost olenemata. Maanteeameti andmetel sattus möödunud aastal kolmandik autojuhtidest tähelepanu hajumise tagajärjel ohtlikesse olukordadesse: kaldus oma sõidurealt kõrvale; ei märganud foori või liiklusmärki; pidurdas äkitselt, et eessõitjale mitte sisse sõita; eksis teelt; ei märganud jalakäijat või jalgratturit.

Ent suundudes lehe Naised ja Autod järgmise naistest, meestest ja autodest kõneleva loo juurde, selgub, et valivad naised. Nimelt selgus Edmunds.com-i veebiuuringust, et üle 65% naistest valivad ise endale või perekonnale auto ja tunnevad end enesekindlalt kõigis auto ostmisega seotud protsessides. 84% juhtudest mõjutavad naised seda, milline auto pereautoks valitakse. Igal juhul tasuks naine autoostu kaasata, sest uuringust selgus sääranegi tõsiasi, et peavoolubrändide autode liisimisel suudavad naised alati paremaid pakkumisi saada, muu hulgas igakuise liisingusumma madalamaks kaubelda.

Auto valimisest räägime ka, keskendudes eelkõige elektriautodele, sest tulevikus nende osakaal tõenäoliselt kasvab ja suudetakse vähendada kitsaskohti, mis praegu elektriautoga liikumise ebamugavaks teevad.

Naistest ralliauto roolis kõneleb Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp, kes on tuntud ka autorallisportlasena. Ta julgustab igati naisi huvi korral rallit sõitma. „Peab olema isiklik tahe, huvi, pragmaatiline mõtlemine. Kui on, siis jumala eest, minge rajale, minge proovige!” innustab ta naisi tegema seda, mille poole süda kisub.

Jaga
Kommentaarid