2011. aastal tegime esimesed sammud pruulikoja avamise suunas. Tol hetkel polnud meil vähimatki aimu, mis ees ootab. Arvasime, et teeme midagi täiesti erakordset – polnud ju sel ajal ühtegi tänapäevaste seadmetega väikepruulikoda.

Kui 2013. aastal pruulikoda valmis sai, oli üllatus suur, kui nägime, et meiega samaaegselt alustasid oma tegevust mitmed väikepruulikojad. Mõnes mõttes tundsime suurt kergendust, et nii mõnedki meist avamisega ette jõudsid. Turg lausa janunes kohaliku kesvamärjukese järele, jõudsime juba esimesel tegutsemisaastal tõdemusele, et kodutalu tootmismahtudega (ca 25 000 liitrit aastas) ei jõua me eriti paljusid õllesõpru rõõmustada.

Kibedaid elamusi otsivad kodanikud olgu Pöide õllesid mekkides valmis pehmemaks elamuseks ja need, kes kibedaid elamusi pelgavad, olgu valmis üllatuma.

Pöide ise asub kadakate vahel Saaremaa idarannikul. Metsikumatel aegadel oli Saaremaa tuntud viikingite poolest, kes kontrollisid lääne- ja idavahelist laevaliiklust. Saksa ordu otsustas omavoli ristiusu toomisega lõpetada ning Euroopa viimasesse paganlikku kantsi rajati 13. sajandil maamärgiks Pöide linnus. Jäärapäiste saarlaste võitlust võõrvõimudega jätkus sajandeiks, kuid praegune Pöide Maarja kirik on sellest ajast püsinud kindlalt paigas.

Viide kirikule on seepärast ka Pöide õlle etiketil.

Kuna tootmine kodutalu tingimustes kasvu ei võimaldanud, siis mõlgutasime mõtetes laienemisplaane. Ideed pikalt laagerduda ei jõudnudki, kui meie teed ristusid vana Kuressaare elektrijaamaga, mis aastakümneid tühjalt seisnud ning üsna õnnetus seisukorras oli.

Kiriku väärilise art deco sugemetega tööstushoone kohta Tolli tänaval sahistatakse, et selle arhitektiks võis lausa olla saarelt pärit maailmakuulus Louis Kahn. Kes teab, igal juhul mahub uude pruulikotta nüüd ära kordades suurem laagerdumispatarei kui senisesse vanasse lauta.

Pruulikoda sai ka uue nime, mis kõrgete lagedega uhke hoone vääriline – Pöide Pruuli Koda. Nimetati ju vanastigi maamõisate talviseid linnakodusid kodadeks!

Koos uue hoonega, ristusid meie teed Tartust pärit pruulmeister Haraldiga, kes erinevalt meist, on õppinud ja kogenud pruulmeister. Harald tõi endaga kaasa rohkelt väärt teadmisi ning oskusi.

Harald Sumberg, Koit Kelder ja Kristel Oinberg-Kelder

Praegu on Pöide Pruuli Koja tootevalikus püsivalt neli õlut ja alkoholivaba karastusjook Linnase Limps. Hooajalisi eripruule teeme aasta läbi ja juba jaanipäevaks on midagi uut oodata! Kui käsitööõlledega käivad tihtilugu kaasas teatavad kibedad eelaimdused, siis meile endile meeldivad maitselt hästi tasakaalustatud õlled, kus tunda nii mõõdukat humala mõrkjat kui ka linnaste magusat maitset. Seega, kibedaid elamusi otsivad kodanikud olgu Pöide õllesid mekkides valmis pehmemaks elamuseks ja need, kes kibedaid elamusi pelgavad, olgu valmis üllatuma.

Meie suur unistus on juba üsna pea valmistada üks õlu päris kohalikust toorainest – metsikut humalat kasvab Saaremaal kõikjal ja õlleodergi sai naaberküla taluniku poolt külvatud. Seega oleme põnevil kõigest, mis meid ees ootab!

Rohkem infot leiad meie kodulehelt www.poidebeer.com
Jälgi meie tegemisi ka Facebookis – Pöide Beer ja Instagramis – poidebeer