Aeg: 10.–19. august 2011
Hind: 1490 € / 23 313,43 kr


• Jalgrattal satume paikadesse, kuhu jala ei jõua ja buss ei vii
• Puutumatud Kaukaasia mäed ja Thušethi karjusekülad
• Uskumatud lood Uhhuduuridelt, mida pajatab kogu reisi jooksul Wend
• Grusiinide ülim külalislahkus: rikkalikud kodused õhtusöögid ja kohalik vein
• Thbilisi ja teised linnad: põhjalik ülevaade Gruusia ajaloost

Reiside müük ja info telefonil 6188 099 või aadressil: reisi@ekspress.ee

Reisikava

1. päev – kolmapäev, 10. august
Koguneme kell 13 Lennart Meri Tallinna lennujaamas.
Lend: Tallinn-Varssavi 14.40–15.20 ja Varssavi-Thbilisi 22.30–03.50 (+1)

2. päev – neljapäev, 11. august
Öine saabumine Thbilisi lennujaama, transport hotelli. Majutus hubases hotellis Beaumonde (või sarnases hotellis), mille pererahvas on tuntud oma ülevoolava külalislahkuse poolest. Puhkus pärast väsitavat lendu. See on päev, kui tutvud nii oma reisikaaslaste kui ka parima sõbraga – jalgrattaga. Kui oled reisile kaasa võtnud isikliku jalgratta, on nüüd aeg see reisiks valmis seada. Pärastlõunal läheme Gruusia ajaloomuuseumisse, kus on spetsiaalselt meie jaoks korraldatud tutvumine mitteavalike ekspositsioonidega. Gruusia ajalugu on pikk ja rikas, seega jagub seal elamusi ja vaatamisväärsusi küllaga. Muuseumikülastusele järgneb väljasõit ja rikkalik õhtusöök Mstkheta linnas, looduslikult kauni asukohaga restoranis Armazis Tskharo, õhtusöök hinnas.

3. päev – reede, 12. august
Alustame päeva Thbilisi linnaekskursiooniga. See on mitmekülgne linn, kus külg külje kõrval asuvad Türgi mošee, juudi sünagoog ning roomakatoliku, Armeenia Gregoriuse ja muidugi Gruusia õigeusu kirik. Üleval mäe otsas väävlivannide ja botaanikaaia läheduses asub Narikala kindlus, kust laiuvad kaunid vaated jalutuskäigu kaugusel asuvale vanalinnale ning Kura jõele. Keskpäeva paiku ole valmis tõeliseks rattasõidu-adrenaliiniks! Buss viib meid Mtatsminda mäe jalamil asuva Kilpkonnajärve äärde, kust avanevad kaunid vaated Thbilisile. Kuid meie tulime siia selleks, et nautida 15 km pikkust single-track-laskumist!
Pärast vinget sõitu pakime asjad ja rattad ning suundume Thelavisse, Kahhethi veiniregiooni keskusesse. Ööbime Rcheuli Marani hotellis (või sarnases). Hind sisaldab kolme toidukorda.

4. päev – laupäev, 13. august
Tänane päev möödub mägedes. Sõidame Thelavist üles Abano kurusse, mis on meie reisi kõrgeim punkt (2850 m merepinnast). Vaid maist oktoobrini läbitav Abano kuru on ainus pääs, et jõuda Thušethisse sõidukiga. Üles liikudes avanevad vaated on ununematud: tasandike viinamarjaistanduste lõppedes algab lopsakas mets ning üleval laiuvad imelised alpiaasad. Siin istume rataste selga ning alustame sõitu. Üleval mäekurus võib üsna jahe olla ja soojemad riided kuluvad kindlasti ära. Õnneks läheb pärast 15minutilist laskumist juba palju soojemaks ning siis saab ka riideid vähemaks võtta. Abanost allamägesõit on kindlasti üks meeldejäävamaid meie reisi jooksul – tee on pikk ning ääristatud kaunite vaadetega.
Pärast piknikupausi jätkame rattasõiduga. Meie tänane tee ei ole aga ainult allamäge. Jõudes oru põhjas asuvasse Khiso külla, peame võtma selle reisi esimese tõusu. Sõidame ülesmäge Omalo külla, mis on meie tänase sõidu lõpp-punkt. Nüüd saame puhata ja end külalismajja mõnusalt sisse seada. Kuni küpseb meie võõrustajate valmistatud õhtusöök, saame klaasikese veini kõrvale nautida Omalo kaunimaid vaateid nii külale kui ka lähedal asuvatele mägedele. Hind sisaldab kolme toidukorda.

5. päev – pühapäev, 14. august
Meie päev algab mäe otsas asuva 17. sajandist pärit kindluse külastusega Ülem-Omalos. Seda tüüpi kindlusi (Keselo torne) leidub vaid Thušethis ning Dagestani ja Inguššia piirialadel. Tornid on esinduslikem näide kohalikust ehituskunstist. Nende eesmärk oli kaitsta külaelanikke Kaukaasia hõimude rünnakute eest. Kindlusest avanevad suurepärased vaated ümbritsevatele küladele, mägedele ja orgudele. Siit sõidame autoga väikesesse Ilurta külla, kus saame aimu Thušethi kohalikust eluolust tagasihoidlike elamute ning korrapäraselt üles haritud orgude näitel. Tänane rattaretk algab siit ning viib meid õhtuks tagasi Omalosse.
Pärast lõunapausi jätkame üles-alla keerutavat teed Omalosse mööda Gometsari orgu piki Alalazani ja tema lisajõgesid. Tee Omalosse on tõeliselt nauditav: imelised vaated mägedele ja orgudele on ühed parimad Thušethis. Omalos sööme taas võõrustajate valmistatud õhtusööki ning naudime kõrvale kohalikku veini või Gruusia viina tšatšat. Ööbime külalismajas. Hind sisaldab kolme toidukorda.

6. päev – esmaspäev, 15. august
Täna sõidame Omalost Shenako ja Diklo küladesse. Meie tee algab mõnusa sõiduga allamäge Pirikiti Alazani orgu ning siis jätkame järsu tõusuga Shenakoni. See sõit on ilmselt meie reisi kõige karmim mäkketõus, seega soovitame kasutada saateauto abi. Shenako on ilusa arhitektuuriga armas külake. Keset küla asuva vana Püha Kolmainu kiriku ees teeme lõunapausi ning siin saab ka pilte teha ja hinge tõmmata. Jätkame teed allamäge Diklo suunas, kust pöördume tagasi Omalosse. Vapramad võivad külastada ka Chero ja Intsukhi külasid, mis asuvad Dagestani piiri ääres. Siia pole pea ükski turist kunagi oma jalga tõstnud. Aeg pöörduda tagasi külalismajja Omalos. Hind sisaldab kolme toidukorda.

7. päev – teisipäev, 16. august
Täna läheme uutele jahimaadele. Stardime Omalost ratastel ning sõidame Pirikiti Alazani oru poole. Esimene peatus on Dartlo külas, kus asub palju kaitsetorne ning sarnaseid maju. See kitsaste looklevate tänavate ning traditsiooniliste kiviehitistega külake on kindlasti Thušethi ilusamaid. Pärast lõunapiknikku sõidame edasi Chesho külla, mis asub samuti Pirikiti Alazani nõlvadel pisut kaugemal orus. Chesho on äärmiselt hea näide klassikalisest Thušethi külast ning ka meie reisi kaugeim punkt. Seal on võimalus enne Dartlosse tagasiteele asumist võtta ette väike jalutuskäik ning tutvuda külaga lähemalt. Kui oleme end ööbimiskohta sisse sättinud, võime võõrustajate abiga valmistada endile traditsioonilise kohaliku õhtusöögi. Ööbime Dartlo külalismajas. Hind sisaldab kolme toidukorda.

8. päev – kolmapäev, 17. august
Hüvasti, Thušethi! Pakime kotid ning sõidame Dartlost tagasi Abano kurusse. Tugevamad võivad varakult ärgata ning rattaga üles kurusse sõita, ülejäänutele annab küüti saateauto. Sõit on kindlasti kurnav, kuid vapramatele jõukohane. Saateauto toimetab meid Abano kuruni, kust edasi jätkame ratastel pikalt allamäge. Kahhethi lauskmaale on enam kui 2000 m adrenaliiniküllast, pea vertikaalset laskumist. Alates Kahhethist on tee pikk, kuid lauge ja lihtne. Sõidame Kahhethi kuulsate veiniaedade kaudu Thelavini, kust algab tõus. Esmapilgul leebe tõus pole kaugeltki nii järsk kui mägedes, kuid küllalt pikk. Ööbime Thelavis Rcheuli Marani hotellis (või sarnases). Hind sisaldab kolme toidukorda.

9. päev – neljapäev, 18. august
Tänase päeva teemaks on vein, vaatamisväärsused ja veel pisut veini. Oleme jõudnud Kahhethisse, Gruusia veinitööstuse südamesse, kus kasvab 75 protsenti kogu maa viinamarjadest. Kahhethi regioon jaguneb 13 alampiirkonnaks ning siin asuvad kuulsad veiniaiad Badagoni, Teliani, Shumi, Napareulis Marani ja Kvareli, kust pärineb mitmeid veinisõprade südameid vallutanud maailmaklassilisi veine.
Esmalt külastame 18. sajandil Kahhethi kuninga Erekle II rajatud Sighnaghi linna. Kaitsemüüri ja 23 väravaga ümbritsetud linna kaudu oli Gruusial ühendus mitmete Aasia kaubateedega. Sighnaghi tillukestelt ja hubastelt tänavatelt avanevad huvipakkuvad vaated Alazani orule. Linnake on kenasti renoveeritud ning meenutab pigem Vahemere-äärset asustust kui Gruusia linna.
Seejärel suundume Kindzmarauli Marani veinimõisa, et näha ja kuulda oma silmaga, kuidas valmib traditsiooniline, aga tänapäevane Gruusia vein. Kindzmarauli Marani on võtnud enda missiooniks kollektsioneerida ja säilitada Gruusia algupärased viinamarjasordid, mille näidiste ja ülevaatliku infoga on võimalik kohapeal tutvuda. Siinsamas naudime ka pidulikku lõunasööki ja loomulikult degusteerime mitmeid veine.
Jätkame teed Thbilisi suunas. Kui ajakava lubab, külastame Aserbaidžaani piiri lähistel asuvat 6. sajandist pärit koobastest ja kabelitest koosnevat Davit Gareja kloostrit. Õhtu saabudes naudime traditsioonilist Gruusia toitu ning rahvuslikku meelelahutust Thbilisi keskuses asuvas restoranis. Ööbime hotellis Beaumonde (või sarnases). Hind sisaldab kolme toidukorda.

10. päev – reede, 19. august
Lahkumispäev. Väga varajane transport Thbilisi rahvusvahelisse lennujaama 2 tundi enne väljalendu.
Lend: Thbilisi-Varssavi 4.40–6.20 ja Varssavi-Tallinn 11.10–13.55

Hind: € 1 490 / 23 313,43 kr

Hind sisaldab:
• lennupiletit Tallinn-Thbilisi-Tallinn
• eestikeelse reisisaatja teenuseid
• mõnusat rattasõitu ja lahedat reisiseltskonda
• transporti reisikavas kirjeldatu järgi
• majutust (jagades tuba reisikaaslasega) ja toitlustust reisikavas kirjeldatu järgi
• tehnilist abi 24 t

Hind ei sisalda reisikindlustust, rattalaenutust.

Lisatasu eest:
• majutus üheses hotellitoas 85 €
• rattalaenutus 20 € päevas (kokku 6 päeva)
• oma ratta kaasavõtmisel lisakilode tasu otse lennufirmale

Reisi müük ja info telefonil 618 8099 või aadressil reisi@ekspress.ee.

Maksetingimused:
• reisile registreerimisel tuleb tasuda 20% reisi maksumusest, mis on tagastamatu deposiit
• 30 päeva enne reisi peab olema tasutud ülejäänud 80% reisi maksumusest
• reisile registreerimisel vähem kui 30 päeva enne reisi tuleb tasuda 100% kogu reisi maksumusest
• lisateenuste eest tasutakse eraldi

Annulleerimine:
Reisi annulleerimise korral rakendatakse järgmist:
• 20% programmi maksumusest ei tagastata (tagastamatu deposiit)
• rohkem kui 30 päeva etteteatamise korral tagastatakse sissemakstud
summa, millest on maha arvatud tagastamatu deposiit 20%
• 30päevase ja sellest veelgi lühiajalisema etteteatamise korral tagastatakse
reisimaksumusest 50%
• 14päevase ja sellest veelgi lühiajalisema etteteatamise korral reisi maksumust ei tagastata.

Reisi tühistamine loetakse kehtivaks ainult kirjaliku teatisena.

NB! Ära unusta osta reisikindlustust ja reisi katkemise kindlustust!

Üldinfo

Miks ratas?
Rattaga saab sinna, kuhu buss ei vii ja kus lennuk ei maandu, rattaga saab edasi kiiremini kui jala. Rattaga sõitmine on tervisele kasulik ja parim edasiliikumise vorm. Rattasõit võib pakkuda tõsist adrenaliinilaksu, kui tuhised mägedest alla, kuid samas olla väga raske pingutus, kui tõus on liiga järsk. Ent alati võib edasi liikuda ka ratas käekõrval. Põlisrahvad armastavad rattaga reisijaid, sest neil on aega teha väike puhkus, kuulata üks tore kohalik jutt või laul ning palava ilmaga juua külakaevust külma vett. Rattal näed, koged ja tunnetad rohkem seda maad ja paika, kus viibid. Selles reisis on võimas kohaloleku jõud. Usu seda, me räägime vaid enda ja oma klientide kogemustest.

Gruusia, Thušethi. Seitsme maa ja mere taga
Thušethi ei asu Lääne-Euroopast kuigi kaugel, aga siiski justkui teises maailmas. Rattareisile saab Thušethisse minna vaid juunist septembrini. Ülejäänud aja aastast on piirkond välismaailmast täiesti ära lõigatud, sest enamik mäekurusid on kehvade ilmastikuolude tõttu läbipääsmatud. Thušethis ei ole poode ega restorane. Ainsateks söömise ja ööbimise võimalusteks on tagasihoidlikud, kuid võluvad kodumajutused. Samuti ei leia Thušethist asfaltteid ega püsivat elektrivoolu. Selline on 21. sajandi elu Euroopas!

Uhhuduuri Wend
Wend alias Priit Kuusk on mõnus matkasell, kes aitab meil rattamatkal: valib õige tempo ja teab täpselt, kuidas mägesid, ratast ja seiklust nautida. Wend teab, kuidas päevast saab seiklus ning seiklusest nauding ja elamus kogu eluks. Ta aitab meil võtta igast päevast maksimaalse reisielamuse. Meile saab osaks enneolematu võimalus kuulda lugusid, mis raamatukaante vahele ei jõudnud ja mida kaamerasilm ei jäädvustanud. Parimad kogemused ja muljed on inimestes endis.

Puutumata mäed ja keskaegsed karjusekülad
Thušethis saab näha põlist mägede ilu. Siia tulles oled sattunud justkui Alpidesse umbes sada aastat tagasi – parimasse paika seiklushimulise mägiratturi jaoks. Kaukaasia mägede loodus on hingematvalt võimas: maalilised vaated mägedele, mägiaasadele ning hästi säilinud männimetsadele. Sõidame rattal läbi põliste karjusekülade, avastame kohalikku elu ning iidset arhitektuuri. Esinduslikem näide kohalikust ehituskunstist on Keselo tornid – keskaegsed kindlused, mis ehitati, kaitsmaks külaelanikke Kaukaasia hõimude rünnakute eest.

Grusiinide külalislahkus
Gruusia reisiga käib tavaliselt kaasas hoiatus grusiinide ülevoolava külalislahkuse eest. Iga söömaaeg on pidu, kuhu kuuluvad nii vein kui ka Gruusia viin tšatša. Peole on kutsutud kõik ja sellisele kutsele pole kerge ära öelda. Grusiinlased peopidamiseks erilist põhjust ei vaja ning seepärast võib kindel olla, et rattatuuril seesuguseid spontaanseid üritusi ka ette tuleb – tähistatagu siis traktori parandamist, vihmast ilma või juhusliku turisti kohtamist külavaheteel...

Kaukaasia hõrk köök
See on imekspandav, kuidas nii tagasihoidlikes tingimustes on võimalik valmistada nii maitsvaid roogi! Samas on ju kõik vajalik selleks olemas: värske tooraine, lõke ning suurepärane kokk. Reisil avaneb võimalus tungida kohaliku kokakunsti saladustesse ning ka ise mõni hõrk mägiroog valmistada.

Vein
Ehkki Gruusia veinid on rahvusvahelisel turul endale kindla koha leidnud, saab traditsioonilist ja ehtsat Gruusia veini vaid Gruusias. Kuidas see maitseb? Täpseim vastus sellele küsimusele oleks vast „eriliselt”. Kuid reisil saab igaüks selles ise veenduda, sest võimalusi veini degusteerimiseks jätkub kuhjaga – on ju koduvein ja ka tšatša alati maja poolt.

Mugavused
Thušethi asub ääremaal, kus suuri luksushotelle pole. Ööbime väikestes hotellides ja kodudes. Iga kodumajutus erineb eelmisest, kuid alati on see lihtne, puhas ja korralik. Duširuum ja tualett on tavaliselt ühiskasutusega, kuid külalislahkus, kaunid vaated ning kodune gurmeetoit kompenseerivad lihtsa eluolu kuhjaga. Moodsad hotellid ja restoranid võivad meid veel rahulikult Thbilisis oodata.

Füüsiline ettevalmistus
Kui sa oled terve ja aktiivse eluviisiga, saad meie Gruusia jalgrattareisil kenasti hakkama! Mägijalgrattasõidu kogemus on abiks, kuid selle puudumine ei saa ka takistuseks. Olenevalt maastikust läbime päevas umbes 30–60 km, mis teeb koos peatustega kokku umbes 6–8 tundi. Järske tõuse tuleb teel ette, kuid neil puhkudel on vajadusel koht saateautos alati olemas ning seal asuvad ka pagas ja jalgratta varuosad. Endaga kaasas tuleb kanda vaid väikest käepärast kotti isiklike asjadega. Tavaliselt jagame ratturid varasema kogemuse ja kehalise vormi järgi väiksematesse rühmadesse.

Kasulik teada

Raha
Raha raiskamiseks eriti palju võimalusi pole, sest reisi hinnas sisaldub majutus ja enamik toidukordi. Siiski peaks kaasas olema piisavalt sularaha, et lubada endale suupisteid, õlu ja lisategevusi. Keskmine lõuna maksab umbes 5–10 eurot, õlu aga 1–2,5 eurot. Jootraha jätmine kohustuslik pole, kuid seda peetakse heaks tavaks. Gruusias arveldatakse sularahas ning enamik poode ja restorane krediitkaarte ei aktsepteeri. Thbilisis ja teistes suuremates linnades sularahaautomaate leidub, maapiirkondades aga mitte.

Majutus
Thbilisis ja Thelavis ööbime moodsates turistiklassi hotellides. Külalismajades või kodumajutuses on tingimused tagasihoidlikud, kuid ööbimiskohad on lihtsad ja puhtad. Neis on tavaliselt ühiskasutusega duširuumid.

Ilm
Mai algusest oktoobri lõpuni on ilm Thbilisis tavaliselt soe ja meeldiv, juulis ja augustis võib esineda ka väga kõrgeid soojakraade. Kaukaasia mäestikes võib öösiti olla jahe, eriti mai alguses ning septembri lõpus ja oktoobris. Vihma võib sadada aasta ringi. Nagu mujalgi mägedes, sõltuvad ilm ja õhutemperatuur suuresti kõrgusest.

Mida rattareisile kaasa võtta
Jalgrattakiiver, kindad, lühikesed püksid, päikeseprillid, päikesekaitsekreem ja -huulepulk, veepudelid, veekindel jakk, soe fliisjakk, väike kõhu- või seljakott ning energiat andvad suupisted. Jalgratta tagavara-sisekumm(id) on vajalikud siis, kui tuled oma isikliku rattaga. Isikliku varustuse nimekirja saadame sulle eraldi.

Jalgrattarent
Kuna mägijalgrattareisid on Gruusias veel lapsekingades ning rattalaenutus laialt levinud pole, on rattavalik küllaltki piiratud. Kui soovid reisi kaasa teha rendirattal, siis teata sellest juba reisi broneerimisel. Kaasa võib võtta ka oma isikliku sadula ja pedaalid. Soovitame enne reisi meiega konsulteerida.

Füüsiline vorm
Jalgrattamatkal läbime mõned tehniliselt raskemad tõusud ja langused. Mõnel korral tuleb ratast käe kõrval lükata või seda kanda. Saateautos on olemas põhilised varuosad, samuti ka reisil osalejate pagas (välja arvatud kõhu- või seljakott, mis on sinuga).

Viisanõuded
Eesti kodanikule on Gruusiasse sisenemine turismi eesmärgil kuni 90 päeva viisavaba.

Vajalikud dokumendid:
• pass – kehtiv vähemalt 3 kuud pärast reisi
• edasi-tagasipiletite broneering
• soovitatav reisikindlustus kogu reisi ajaks
• piisava rahasumma olemasolu

Punase Vene Föderatsiooni passi omanikel (elamis- ja tööluba Eestis) ja halli välismaalase passi omanikel (elamis- ja tööluba Eestis) on viisa vajalik. Viisat piiril saab taotleda Thbilisi rahvusvahelises lennujaamas asuvast välisministeeriumi viisaosakonnast. Muudest piiripunktidest pole viisa saamine garanteeritud.

Vajalikud dokumendid viisale piirilt:
• pass – kehtiv vähemalt 3 kuud pärast reisi, passis peab olema viisade tarvis vähemalt kaks vaba lehekülge
• elamisluba Eestis või ID-kaart – kehtiv vähemalt 3 kuud pärast reisi
• värviline passifoto
• edasi-tagasipiletite olemasolu
• piisava rahasumma olemasolu
• soovitatav on info majutuse kohta või kutse
• soovitatav reisikindlustus kogu reisi ajaks

Ankeet täidetakse kohapeal.
Viisalõiv: kuni ühekuuline turismiviisa maksab umbes 30 USA dollarit.

Vaktsineerimine
On soovitatav, et oled vaktsineeritud teetanuse, difteeria, A-hepatiidi, tüüfuse ja lastehalvatuse vastu. Kui sinu reis kestab kauem kui neli nädalat, pole liiast ka B-hepatiidi- ja marutaudivastane vaktsineerimine.

Reisi müük ja info telefonil 618 8099 või aadressil reisi@ekspress.ee.

Reisi korraldab:

Reisi korraldab - &Moments Seiklus- ja elamusreisid
Guusiasse lennutab LOT Polish Airlines!

Jaga
Kommentaarid