Kümme näpunäidet korteriostjale

  • Kui kannatab ostu edasi lükata, tee seda. Eriti kui tahad korterit, mis ei ole Tallinna kesklinnas. Äärelinnades on hindadel suurem kukkumisruum.
  • Küsi maaklerilt julgelt 100 000 – 200 000 krooni hinna­alandust. Alguses ta ütleb, et ei saa. Mida aeg edasi, seda pehmemaks ta muutub. 
  • Tingimisel ole konkreetne ja resoluutne. Pane müüja “võta või jäta” valiku ette.
  • Ära usu, kui maakler ütleb, et tal pole müügiga kiiret. Tal on tegelikult tuli takus. Raha seisab. Samuti ära võta liiga tõsiselt maakleri juttu stiilis “hind on juba niigi odav”.
  • Mida kiiremini oled valmis tehingusse minema, seda soodsamalt saad korteri kätte.
  • Võimalusel kauple panipaik või autokoht hinna sisse. Ütle, et ilma selleta jääb tehing katki.
  • Tingi ka siseviimistluse üle. Võid näiteks avastada, et müüja on valmis omal kulul seinad sinu valitud tooni värvima.  
  • Kauplemisel ära ütle, et sinu pank sulle rohkem laenu ei anna. Sest siis soovitab maakler küsida pakkumist ka teistest pankadest.
  • Vali, mida ostad, sest paljud kortermajad on ehitatud põhimõttel “mida kiiremini ja odavamalt, seda parem”.
  • Arvesta sellega, et uue korteri garantiiaeg ei hakka tiksuma mitte sellest momendist, kui see sulle üle antakse, vaid sellest momendist, kui korter valmis sai ning kasutusloa pälvis. Pragudel ja vahedel aja maakleriga koos näpuga järge – neid on igas korteris.
Tehke oma pakkumine

Rääkides kauplemisruumist kinnisvaraturul tuleb müüjaid eristada. Ühed on need, kes on otsustanud kindlalt mõistliku aja jooksul – näiteks kuu või kahega – oma korteri realiseerida. Ja kui nad on professionaalidega müügihinna kooskõlastanud, siis sel puhul kauplemisruumi pole.

Teine kontingent hoiab paar aastat vana mentaliteeti: küsime rohkem, äkki näkkab. Nende puhul on kauplemisruum 5–10 protsenti. 2 miljoni kroonise korteri võib saada 1,8–1,9 miljoniga kätte.

Ning kolmas kontingent on määranud mingi turuhinna, mis on kujunenud konkreetse matemaatika alusel, näiteks: müün maja maha, ostan endale, tütrele ja naisele korterid ja veel ka auto ning määran maja hinnaks sellest lähtuvalt näiteks 3,8  miljonit. Ehkki maja turuväärtus oleks kolm miljonit. Sellised on lootusetud juhtumid ja ilmselt jäävadki nad oma vara müüma.

Uute korterite müügi puhul sõltub kõik arendajatest. Nad oskavad hinnata oma vara väärtust ning kui nad saavad aru, et hind ei vasta turuhinnale, on kauplemisruum paar kuni viis protsenti. Soovitan teha arendajatele oma hinnapakkumine, kui te ei saa osta näiteks kolme miljoni kroonist korterit, selle asemel, et lihtsalt öelda, et hind ei sobi. Pakkumise läbiminekul sõltub palju arendajast – milline on tema rahaline seis, kuidas ta on projekti hinnanud jne.

Oma osa mängivad mitmed tegurid. Geograafili­selt on linna piires kauplemisruum väiksem, linnast väljas suurem. Kuid siin on ka erandeid. Piirkondadest on äärelinnades rohkem kauplemisruumi. Kesklinnas on kogenud arendajad, kellel pole kiiret. Raha neil küll seisab, aga nad kannatavad selle välja. Sada miljonit krooni on ühele firmale vaid käputäis omakapitalist, teisele aga elu ja surma küsimus.

Peep Sooman, Pindi Kinnisvara juhatuse esimees