Andmekaitseinspektsioon teatas täna vastuseks Ekspress.ee päringule, et asutus ei ole Google´ga Inno ja Irja blogi eemaldamiseks ühendust võtnud, kuid on see-eest tegelenud Inno Tähismaa endaga.

Inspektsioon algatas Inno Tähismaa suhtes väärteomenetluse

AKI nõunik Elsa Neeme andmeil on AKI-isse pöördunud mitu inimest, kes soovivad, et nende nimede, piltide ja muude isikuandmete avaldamine Inno ja Irja Tähismaa peetavas ajaveebis lõpetataks. (Ekspress kirjutas täna, kuidas sarnase avalduse on teinud ka dirigent Peeter Sauli poeg Indrek Saul.)

„Arvestades rikkumiste arvu, ulatust ja seda, et inspektsiooni hoiatustele ei ole reageeritud, alustati Inno Tähismaa suhtes väärteomenetlust," ütles Neeme Ekspressile .

Neeme nentis, et kuigi AKI ei saa teha välismaal asuvale isikuandmete töötlejale (Tähismaade veeb asus Google´i serveris) kohustuslikku ettekirjutust, kuid saab teha ettepaneku isikuandmete väärkasutamise lõpetamiseks. Tema kinnitusel on AKI-l, nagu teistelgi Euroopa andmekaitseasutustel, Google'iga hea koostöö.

„Inno ja Irja Tähismaa senise ajaveebi asjus ei ole AKI saatnud Google'ile selle sulgemise ettepanekut. Isikuandmete avaldamise lõpetamiseks kohustuslik ettekirjutus on tehtud hoopis Inno Tähismaale.

„AKI ei ole teinud Inno Tähismaale mitte üksnes ettekirjutuse - mille täitmise korral karistust ei järgne -, vaid on algatanud väärteomenetluse - kaalumaks karistuse määramist. Meie hinnang peaks olema siit selgesti välja loetav," ütles Neeme.

Inspektsioon töötab tõhusalt

Andmekaitse Inspektsioon saab teha ettekirjutuse lõpetada teise isiku andmete õigusvastane avaldamine. Laimamise lõpetamist, ümberlükkamist, vabandamist ja kahju hüvitamist saab nõuda kohtu kaudu.

Neeme sõnul on AKI-sse pöördumise eeliseks see, et inimene saavutab kiiremini oma õiguste rikkumise lõpetamise. „Enamikul juhtudest ongi see tema ainus eesmärk. Reeglina piisab inspektsiooni poolsest hoiatamisest. Ettekirjutuse tegemist või sunniraha määramist tuleb harva ette, väärteomenetluse algatamist veelgi vähem," ütles Neeme.

Õiguste üldises korras kaitsmine on tema sõnul kulukam ja aeganõudvam -tsiviilkohtumenetlus isikutele, väärteo- ja kriminaalmenetlus riigile.