Ettevõtja viinud seejärel neiud oma uhke autoga sõitma ja libistanud autos käe nende põlvedele. Lubas, et sellest autost saab uue “assistendi” tööauto, samuti ootavat tasuta treeningud ärimehe spordiklubis. Ta rääkinud kuupalgast isegi üle 3000 euro! Kutsus neiud endaga kohe välismaale tööreisile kaasa, kuid ööbimisega ühes hotellitoas.

Ühtlasi soovitas ärimees naistel soliidse töötasu eest enesehinnang alla suruda.

Ärimees otsis assistenti CV Keskuse kaudu. Kuulutuses esitati kandidaatidele tavapäraseid nõudmisi alates positiivsest ellusuhtumisest ning lõpetades aususe ja hoolsusega. Töö pidi olema vaheldusrikas. Lisainfona märgiti pakkumises miskipärast, et töö sobib keskkooli lõpetajale ehk noorele inimesele ning CVga koos tuleb ilmtingimata saata ka foto.

Ärimehe nimi on Ekspressile teada, aga tema juures vestlusel käinud naised paluvad lugu esitada anonüümselt, sest pelgavad kättemaksu. Ühe ahistamise ohvri arvamuse, et kohtusse või töövaidluskomisjoni pole mõtet pöörduda, lükkavad eksperdid aga kindlalt ümber.

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepper ja vandeadvokaat Raul Otsa näevad juhtumites seksuaalset ahistamist. Seksuaalne ahistamine on sõnaline, mittesõnaline või füüsiline seksuaalse olemusega käitumine või tegevus, mis on adressaadile soovimatu ning mille eesmärk või tegelik toime on isiku väärikuse alandamine, eelkõige luues häiriva, ähvardava, vaenuliku, halvustava, alandava või solvava õhkkonna.

Volinik Sepper kinnitab, et värbamisel ei tohi üldjuhul arvesse võtta inimese välimust, sest sel pole oskuste ja kogemustega suurt pistmist, ega nõuda pildi saatmist, välja arvatud näiteks juhul, kui võetakse tööle modelle. Samuti ei tohi kandideerijalt küsida laste, perekonnaseisu, isiklike suhete jms kohta.

Veelgi enam: soolise võrdõiguslikkuse seadus keelab sekretäri või assistendi kohale eelistada, ammugi veel otsida naist, sest see diskrimineerib mehi.

Advokaat Otsa arvates võib ärimehe käitumist mõista ka sugulise kire rahuldamisele kaasamise või selle katsena, mis ei pea olema seotud vägivallaga. See oleks kriminaalkuritegu ja karistatav kuni kaheaastase vangistusega. Ärimees käperdas tüdrukuid ja rääkis neile saunajuttu ametliku töövestluse ajal, kus ta oli tööotsijate suhtes teatud võimupositsioonil. Selliste kuritegude osas on Otsa sõnul kohtupraktika veel välja kujunemata.

Kas ärihai endale isikliku assistendi leidis, me ei tea, kuid loos figureerinud tüdrukud töölepinguni ei jõudnud.