Beebidele sobivad lelud

Kahe-kolme kuu vanune beebi hakkab huvi tundma ümbritseva vastu ja nüüd on paras aeg talle uusi esemeid näidata. Parimaks mänguasjaks on kvaliteetne mängumatt, kuhu saab lelude riputamiseks ka kaared kinnitada. Beebide mänguasjad peaksid olema selgete, puhaste ja kontrastsete värvidega. Pastelltoonides mängu­asjad on küll ilusad, kuid ei toeta lapse arengut. Väga head mängumatid on firmadel Playgro ja Tiny Love. Mõlemale saab osi juurde osta ning neid pikemat aega kasutada.

Pooleaastane laps teeb algust käputamise ja roomamisega. Siis on kasulik hoida beebi tähelepanu kappidest ja sahtlitest eemal. Käimistoole ma ei poolda, pigem tuleks ärgitada tegevust, mida saab teha käputades toapõrandal. Hea on näiteks Vtechi raudteejaam ja häälitsevad Tiny Love’i mängukeskused.

Aastaselt õpib laps liikuma, kaheselt rääkima ja hakkab tekkima arusaam oma minast. Kiire arengu perioodil on tähtis, et mängu kaudu saaks õppida mitmesuguseid tegevusi ja arendada oskust teistega suhelda.

Eriti põnevad on igasuguseid hääli tegevad mänguasjad. Hästi mõjuvad lapsele rütmipillid. Vihmapill on üks selline mänguasi, mis näiteks meie peres võib jäädagi sahisema. Marakassi kõristid ja trumm on samuti pidevalt kasutusel. Parim valik pille pärineb Israeli firmalt Halilit.

Pusled ja legod

Kahe-kolmeaastane laps mängib meelsasti klotside ja pusledega. Lego Duplo suured ja kvaliteetsed klotsid on alustuseks parimad. Duplo sarjas on mitu figuuri, mille abil saab toetada kõne arengut. Hiljuti täienes Duplo selliste klotsidega, millel on numbrid ja pildid. Nendega saab korraldada arendavaid mängu ja lelu jätkub kauemaks. Kui laps tundub tüdivat, tasub mäng mõneks ajaks kõrvale panna ja siis taas kasutusse võtta.

Esimesteks pusledeks soovitatakse puidust klotsi- või raamipuslesid. Kogemus ütleb, et need on kõige vastupidavamad ja huvipakkuvamad ning kui raami ümber pole, kipuvad tükid kergesti kaduma. Neid on võimalik osta alustuseks väheste tükkidena ja hiljem keerulisemad osad juurde hankida: ei võta riiulis palju ruumi ja püsivad pikalt kasutamiskõlblikena.

Häid klotsipuslesid leiab firmalt Clementon ja puidust puslesid Top Brightilt. Näiteks puidust puslega, millele on maalitud liikumisvahendid, saab mängida, kuidas politseiauto, rong, lennuk, traktor jt sõidukid iseloomulikke hääli teevad.

Teisest eluaastast alates võiks lapsele hakata tutvustama mälul ja loogikal põhinevaid mänguasju. Väga toredad on Orda kaubamärgi paarimängud, kus tuleb asjadele paariline leida: väike koer käib kokku suure koeraga, nukk käib kokku nukuvankriga jne. Sama mängu saab kasutada ka mälumängu põhimõttel. Valikul tuleb lähtuda sellest, et tegu oleks arusaadavate piltidega. Liiga keerulise asja vastu kaob lapsel huvi.

Üks väga armas ja kõne arengut toetav lelu on Fisher Price’i koer, kes ütleb, mis nimetusega kehaosa laps puudutab. Pisut vanematele on lemmikuks elektrooniline sülearvuti.

Väikelapse rollimängud

Kolmandast eluaastast teevad võidukäiku rollimängud. Just siis on meil kodus väikesed juuksurid ja poemüüjad, piraadid ja politseinikud. Hea on see, et enam ei pea ema riidekappi puistama ja köögiriiuleid puhtaks tõmbama. Saada on palju rollimängudeks vajalikke mänguasju, mis kestavad kaua ja millega lapsed mängivad aastaid.

Rollimänge toetavad kõik Lego viimased sarjad. Barbie’gi on juba mitu hoo­aega turul oma saja ameti nukkudega. Asjalikud on Step 2 mänguköögid ja -majad ning Thomasi ja Brio rongikomplektid.

Nelja-aastaste mängudes hakkavad soorollid selgelt välja kujunema, mänguasjad ja huvid eristuma. Tüdrukutele meeldib pisut enam loovam tegevus: joonistamine, maalimine, meisterdamine ja voolimine – igapäevane protsess, mis tihti päädib kümnete uute kunstiteostega. Selle tarbeks tuleb varuda pakkide kaupa paberit ning meisterdamis- ja maalimistarbeid. Play Doh’ voolimismass on voolimiseks sobiv ja lubatud ka juba väga väikestele beebidele. Parimaid vilt- ja värvipliiatseid toodab Giotto ning hea valikuga guašš- ja vesi­värve leiab firmalt Reeves.

Väga universaalsed ja mõlemale soole huvi pakkuvad on 4M meisterdamiskomplektid, kus loomi ja külmikumagneteid saab teha kipsist. Tüdrukutele on loodud Creative’i ja SESi komplektid, et valmistada ehteid ja muid nipsasjakesi. Tagasi on ka tuttavad tikkimistarbed. Tüdrukute lemmikuks on firma Creative šokolaadipoemäng, kus šokolaadikomme saab ise teha ja neid siis mängukohvikus müüa. Ka poistele on lisandunud palju isetegemise tooteid, nagu päikesepatareil toimiv ventilaator, muusikapleier ja lamp.

Lauamängude välimääraja

Üheks väga heaks perekondlikuks tavaks tasub kujundada pühapäevased lauamänguõhtud. Õnneks on olemas lauamänge, mis sobivad nii nelja- kui ka kuueaastastele. Firmal Orda on lahe värviliste mõmmidega mäng, kus kordamööda seierit keerutades peab saama mõmmid kokkupandult raami sisse. Teine tore Orda mäng on Family Sudoku. Nelja-aastasele küll pisut keeruline, kuid kuueaastasega saab seda juba edukalt ette võtta. Mänguväljad on erineva raskusega, kuid koos võib pisut reegleid eirata, et oleks tasavägisem. Hea valik on veel Juunior Alias ja Orda Double Cross.