Erki Savisaar: paneme saare elama
Ekspress saatis Edgar Savisaarele mõned küsimused Salusaare ostu kohta, aga linnapea ei vastanud neile. Pisut oli valmis rääkima Erki Savisaar.

Miks Fixor Holding Salusaare ostis?

See on ilus koht. Loodame selle elama panna ja vallale seeläbi lisaväärtust luua.
 
Kas kohalikud peaksid muretsema, et ühel hetkel nad enam saarele ei pääse?

Ei, kindlasti mitte. Me ei kavatse saarelepääsu piirata.
 
Mis sinna tuleb?
Ükski mõte pole veel realiseerimisel, mistõttu ei tahaks hakata sel teemal spekuleerima.
 
Tegu on Fixor Holdingu jaoks kinnisvarainvesteeringuga nagu iga teine?

Loomulikult. Fixor Holding on äriettevõte ja meie eesmärk on kasumi teenimine (2005 teenis firma peamiselt kinnisvaratehingutega neli miljonit krooni kasumit – Toim.).
 
Kuidas seletada Väino Suure osale seatud kahemiljonilist hüpoteeki?
See on eksitus. See jäi notari juures üles. Jäi lepingu sõlmimisel kogemata kahe silma vahele.

Mis mõttes?

Väino Suurele ei kuulu saarest ühtki osa. Ta on omanik läbi oma firma Euromarine. Seega pole hüpoteek pidav. Ja me võtame selle esimesel võimalusel maha.
 
Millal ise viimati saarel käisite?

Möödunud aastal.
Fakte Salusaarest
  • Räpina Rahvaleht kirjutab, et paar aastasada tagasi polnud Salusaar üldsegi saar, vaid poolsaar. Sest veetase oli tublisti madalam. Saare ja järvekalda vahel oli kitsas 40–50 meetri laiune liivapinnasega maariba. Nüüd pole sellest enam jälgegi.
  • Age Merila ja Nele Nutt märgivad Võõpsu aleviku ja küla maastikuhoolduskavas, et 19. sajandi keskel oli Salusaar (toona Salo saare) laevade peatuskoht, kuhu reisijaid viidi venedega. Võõpsu asula oli kuni Teise maailmasõjani tähtis sadam ja kaubanduskeskus. 1920. aastatel oli Võõpsu sadamas aktiivne laevaliiklus, kohalikule laadale toodi kaupa Tartust, Pihkvast ja Sise-Venemaalt. Kohalikud pidutsesid nii Hauka saarel kui ka Salusaarel, kus oli restoran ja tuuleveski. Salusaarel käisid pidutsemas ka Tartu ja Pihkva inimesed.
  • Võõpsu elanik Voldemar meenutab, et enne 1940. aastaid oli Salusaarel majakavahi majapidamine. Tal oli lehm, hobune ja kari lambaid. Ühel saare poolel oli majapidamine, teisel kasvatati kaera ja kartulit. Saksa okupatsiooni ajal hakati saarele kindlustusi ehitama ja kaitsekraave kaevama. Neid ei läinud aga sakslastel vaja, sest venelased ründasid Petseri poolelt, mitte ei tulnud üle järve. Nõukogude ajal oli saar popp metsiku turismi harrastajate ja kalastajate hulgas.