Põlisrahvad on iidsetest aegadest kasutanud väetaimedest valmistatud pühasid jooke, mis avavad inimese tajud vaimsele maailmale. Ayahuasca (ketšua keeles “hingede liaan”) aitab vaimsest maailmast informatsiooni ammutada ja samal ajal tervendab. Ühe sellise “reisiga” on võimalik jõuda süvitsiminekuni, mida saavutatakse aastaid mediteerides. Veel hiljuti oli see vaid šamaanide pärusmaa, millest sai lugeda antropoloogide kirjutistest. Kuid nüüd on asjad hakanud muutuma ja varem salajased teadmised tulevad rahva hulka ning lausa koju kätte.

Eestis käib iga kolme-nelja kuu tagant traditsioonilist ayahuasca-rituaali valdav šamaan Ryman, kes omandas kogemused kümne aastaga, mil ta elas Ecuadori vihmametsades. Ta on siin korraldanud ayahuasca-riitusi – ent sootuks teistsuguseid kui “värvilised tripid eskapistidele”.

“Olen kuulnud, et on inimesi, kes müüvad võimalusi püha taime tarvitada ilma juhitud tseremooniata,” kinnitab Ryman kuuldusi “tripiärist”. “See oli vahepeal Euroopas popp, õnneks on inimesed hakanud aru saama, et sellised, tuhandeid aastaid vaid pühendunult pühendunule edastatud riitused pole mänguasjad.”