Eepiline lugu peab algama stseeniga merel, milles kujutatakse laevalael Riia uut piiskoppi Albertit purjetamas Liivimaa poole. Momendil, kui ta märkab silmapiiril terendama hakkavat maad, lausub ta kalgil näoilmel midagi nii tõsist, et kristliku misjoni tegelike plaanide kohta Liivimaal lihtsalt ei saa küsimusi tekkida. Kõige selle taustaks on süngemast süngem muusika.

Eestlased astuvad kaadrisse, sooritades hulljulget röövi. Nad on saanud liivlaste hulka saadetud nuhilt teada, et suur saksa kaupmeeste voor hakkab liikuma 200 kilo hõbedat väärt oleva koormaga Pihkva poole. Kuna maal valitseb suur sotsiaalne ebavõrdsus, kavatseb vapper pealik Lembitu selle leevendamiseks voori röövida. Plaanitud varitsus ebaõnnestub, aga sellele järgnenud tempoka ratsatagaajamise tulemusel õnnestub eestlastel kui kõvadel ratsutajatel saksa kaupmehed surmata, misjärel siirdutakse suure saagiga tagasi kodupaikadesse.

Ainult ühel saksa kaupmehel õnnestub pääseda eluga ja ta paneb paaniliselt jooksu, enne kui kerkivate Riia müüride ees kurnatult maha kukub. Sealt leiab ta oma uue liivlasest kaaslase Kaupoga ringi patseeriv ja Jumala vägevust kiitev Albert, kellele nõrkenud kaupmees juhtunu vahetult enne viimseid hingetõmbeid edastab. Seepeale teeb kaamera 180kraadise pöörde ja näitab poliitika asemel Eesti rahulikku külaelu idülli, Lembitu voodielu oma vähemalt kolme naisega ja mõne vanaisa filosoofilist mõtisklust lapselapsega teemal meie usk vs nende usk.

Eesti filmi päästmine

“Eesti filmi päästmine” on Eesti filmi juubeliaastale pühendatud rubriik, kus saavad sõna toredad Eesti inimesed, kellel on tagataskus säravad lood, millest saaks vändata suurepärased filmid. Saada oma lugu minulugu@ekspress.ee.