Šogenovi (33) nimi on siiani käinud Eesti ajakirjanduses käsikäes terrorismi toetamises süüdistatavate Ramil ­Khalilovi ja Roman Mankoga. Vähe sellest – ta kuulus ka Abdurrahman ­Sazanakovi lähikonda, kaitsepolitsei väitel läks too Süüriasse, et võidelda koos ISISega. Radikaliseerunud meestega seob (Eesti julgeolekuorganite kinnitusel) Šogenovit aastatepikkune sõprus, mis sai alguse praeguse abilinnapea Mihhail Kõlvarti korraldatud taekwondo-treeningutelt. Manko ja Khalilovi kohtuprotsessil oli ta üks kaitse tunnistajatest.

Šogenov on geoloogiadoktor ja aktiivne taekwondo-treener, kelle käe all õpib sadakond noort Tallinnast ja Maardust. Šogenovi vanemad pärinevad Põhja-Kaukaasiast Kabardi-Balkaariast, kust nad kolisid Eestisse juba enne Kazbulati sündi.

Kuidas Eesti muslimid Manko ja Khalilovi karistusele reageerisid?

Me kõik oleme šokis. Me oleme rahumeelsed muslimid. Me ei tunne end kaitstult, ei tunne, et meie kohta kehtiks süütuse presumptsioon. Meile võib justkui süüks panna suhtlemist terroristiga, kuid samal ajal pole vaja tõestust, et see inimene tõesti terrorist on.