USA kosmoseagentuuri korraldatud “NASA Centennial Challenge: Sample Return Robot” toimus Bostoni lähistel ning selle auhinnafond oli 1,5 miljonit dollarit. Eestlased olid väljas neljast robotist (Äke, Kõu, Säde ja Öö) koosneva tiimiga.

Robotitel tuli kindla aja jooksul tundmatul väljal avastada ja üles korjata näidisesemeid, ilma et inimkäsi mängus oleks. Nagu kogutaks Marsilt või Kuult kiviminäidiseid. Ükski võistlusel osalevast 14 meeskonnast ülesannet lõpuni ei täitnud. Suur osa robotitest ei läinud käimagi! Heinla sõnul oli Kuukulgur sisuliselt kolme parima seas. Ent üks teine meeskond pälvis korraldajatelt 5000dollarilise auhinnaraha.

Kuukulguri tiimi kuuluva Tõnu Samueli sõnul jäi eestlastel ülesande täitmisest napilt puudu. “Meie robot leidis otsitava eseme kiiresti, kuid kippus jääma ühe tarkvaraprobleemi taha, mis takistas robotil kallakust üles sõita. Hiljem, kui otsitav asi üles korjati, sai lõplikuks kirstunaelaks üks konstant pikkusega viis minutit. Eeldasime, et “baasi” tagasi sõitmine peaks võtma mõne minuti ja kui me viie minutiga sinna ei jõua, on robot eksinud. Eksinud robot eeldas, et kõik tema teadmised kodupesa asukohast on valed ja hakkas seda otsima juhuslikult ringi sõites,” selgitab Samuel.

Üks meie poiste robotitest ei sõitnud Samueli sõnul “pesast” välja, kuna “kõige kriitilisemal ajal otsustas emaplaat oma seadistused ära unustada ning palus vajutada “enter” nende taastamiseks”.

Oleks eestlased võitnud, poleks nad ikkagi miljonit dollarit saanud, sest auhinnaraha oli vaid ameeriklastele.