“Madala sündimuse oluline põhjus on, et okupatsioon on paljusid mehi vaimselt kohitsenud, nii et nad enam isana käituda ei oska,” sedastab Rein Taagepera ja luuletab: “Täna võid sa neidu keppida, kuid laste toitjat sinust sitast küll ei saa” (Metsaülikooli kogumik, loeng “Kuidas olla isa”).

Seetõttu arvab Eesti Ekspress, et riik võiks alimentideta jäänud üksikemadele korvata poole võlguoldavatest alimentidest. Tervet summat oleks niikuinii raske kompenseerida, sest võlg suureneb iga kuuga.

Selline toetus läheks kõige õigemasse kohta, vaesust kannatavatele üksikemadele, ja sunniks ehk ka maksuametit oma võimalusi rohkem kasutama.

Kuskil töökodades või ehitustel need rongaisad ju ometi töötavad, tuleks nad üles leida. Milleks MTA kallid infosüsteemid ja uurimis- ja nuhkimisõigus, kui alimentegi kätte ei saada?

Kõige enam sobiks alimentide kompenseerimise punkt IRLi programmi, sest Liisa Pakosta eestvõtmisel see ettepanek korra ka tehti.

“Minul oleks küll hea meel, kui selline eelnõu tekiks,” ütles Ekspressi konsulteerinud ministeeriumiproua. “Mul endalgi lapseisa jooksus ja ei saada lapsele sentigi.”