Direktori üleskutse alkoholi ja uimastite teemal

Kallid Gustav Adolfi Gümnaasiumi põhikooli lõpetajad!
---
Kallid tulevased gümnasistid, pean nüüd esitama mureliku kuid optimismi sisendava üleskutse. Nimelt on ju üldteada, et alkoholi ja muude mõnuainete (sh narkootikumid, tubakatooted jm) tarbimine kaasaja noorsoo seas on kahjuks laialt levinud. Nende ainete tarvitamine on toonud maailma ainult hukatust, pahandusi, valu, kaotusi ja surma. Eelnimetatule vastukaaluks midagi positiivset leida on raske, pea võimatu. Kui ongi midagi, siis pöördvõrdeliselt saab see kohe nullitud järgmiste negatiivsete protsessidega, mida need pahed endaga kaasa toovad.
Seepärast teadke kõik kindlalt – lisaks ja täienduseks õppimisele, väga hea hariduse võimaldamisele ning õpilase arengule, mis on kooli esmaprioriteedid, on Gustav Adolfi Gümnaasium võtnud väga selge kursi põhiprotsesside toetuseks väärtustele, milleks on karskus, kainus, kõrge moraal ja keskkonnateadlikkus!
Selles pöördumises panen Teile südamele ning asetan rõhu karskusele – Jätke meelde: GAG õpilased ei tarbi alkohoolseid jooke, tubakatooteid ning narkootilisi aineid! SEE ON KEELATUD (keelatud on tarbimine ka seadusandlusega alaealistele isikutele niikuinii)! Ja seda igal pool. 
Koolis ja ka vabal ajal, rääkimata õpilasüritustest, milleks on igasugused väljasõidud, ekskurssioonid, pidustused jne.
Pärast põhikooli lõpuaktust toimub Teil lõpupidu väljaspool kooli ruume. Pidage meeles – ka seal pole lubatud tarbida absoluutselt mingisugust alkoholi. Palun ärge planeerigegi, kellel see võib olla on mõttesse tulnud. Ärge rikkuge ka kaaslaste tuju, meeleolu ja saatusi enda vääritu käitumisega. Põhjused on eelpoolmainitud ning tegu on õpilasüritusega. Kahjuks on näidanud Eesti koolide ja paraku ka eelnevatel aastatel meie kooli praktika, et valdavalt nendest pidudest on kujunenud joomapeod. On aeg sellele teha resoluutne lõpp ja öelda STOPP! Ma luban, et aitan Teid selles ning seega kutsun üles: olge Teie esimesed, olge eeskuju-näitavad, olge väärikad, olge oma väärika kooli ootuste kõrgusel ja tasemel. Pidutsege – aga ilma alkoholita. Pole võimalik ja me keeldun uskumast, et ilma alkoholita “pole pidu see”. Te olete noored toredad inimesed. Arendage loovust, Teis on peidus palju andeid, Te olete osavad, targad ja lihtsalt mõnusad noored inimesed. PIDU ON VÕIMALIK PIDADA KVALITEETSELT JA KARSKELT! Ma tean seda ning teadke: mina Hendrik Agur (41 aastane, kuid tunnen end maksimaalselt ca 24!) ei ole mitte kunagi tarbinud ühtegi grammi alkoholi ega teinud ühtegi suitsu! Olen elanud täisväärtuslikku ja õnnelikku elu. Sean end selles osas Teile eeskujuks. Tehke järele. See võiks olla meie tee. Kooli ajal. Noored – kui olete täiskasvanud ja lõpetanud oma koolitee, on loomulikul Teie kätes ja otsustada oma suhted alkoholiga. Aktsepteerin mõõdukat alkoholitarbimist ja olen täiesti tolerantne inimeste ja sündmuste suhtes, kellele ja kus see sobib. “Täiskasvanute maailmas” – palun. 
Sinna on Teil aga veel veidi aega. Pühenduge õppimisele ja muule eakohasele. Aga kool, alkohol ja kõik sellega seonduv – absoluutne EI.
Karskus koolis – see on meie ainuvõimalik tee! Ma usun Teisse ning loodan et ei pea pettuma.
Siira austuse ja lugupidamisega,
Hendrik Agur
Gustav Adolfi Gümnaasiumi direktor
 
PS. Täienduseks neile, kelleni selle teate sisu ei jõudnud või kes sellest ei soovinud aru saada ja/või järgida: HOIATUS! Kui nimetatud põhikooli lõpupeol (kuid ka muudel õpilasüritustel või nimetatud peole järgnevatel nn “järelpidudel”) tuvastatakse alkoholi tarbimist õpilaste seas, kes on kandideerinud Gustav Adolfi Gümnaasiumisse ning arvatud GAG õpilaskandidaatide nimekirja, siis Gustav Adolfi Gümnaasiumi direktorina luban väga konkreetselt: eelnimetatud õpilaskandidaate, sõltumata katsete tulemustest, ma direktori käskkirjaga 2007/2008 õppeaastal GAG gümnaasiumiõpilasteks ei kinnita. Olen selles küsimuses kompromissitu ning absoluutselt järeleandmatu. Seletused, á la “esimest korda”, “enam ei tee”, “esmaeksimus” , “teised ju ka”, “andke andeks”, “viimane võimalus”  jne, ei loe!. Neid ei arvestata mitte mingil juhul. Vabandusi ei ole! 
Palun võtke see teadmiseks! Alkohol = uks GAGsse suletud. Ning mõelge, kas mõtlematul kavatsetud või ettekavatsemata alkoholi tarbimisel on kaal, millega rikkuda või muuta oluliselt oma elutee kulgu. (veel juriidiline täpsustus: põhikooli lõpetamisel kustutatakse kõik põhikooli lõpetanud õpilased kooli õpilaste nimekirjast direktori käskkirjaga. Gümnaasiumisse võetakse vastu sobivad õpilaskandidaadid uuesti direktori käskkirjaga. Vahepealsel ajal ei kuulu põhikooli lõpetanud mitte kuhugi).
Ja õpilased, kellega kohtume sügisel gümnaasiumis, palun teadke – sama: alkohol ei käi kokku meie kooliga. Mitte mingil juhul. Ja selle nõude ning suuna eirajatel palun isegi mitte dokumente tuua. 
Vastavate intsidentide korral palutakse koolist lahkuda viivitamatult. Karistused eirajatele saavad olema karmid ning kollektiivne hukkamõist üleüldine. See saab toimima! Aga eelkõige Teie abiga, kes Te olete vanimas koolis vaimsed ja väärikad. Veelkord – ma siiski väga usun Teisse!