Väling: Parbuse menetluse käigus sai teenimatult negatiivselt tähelepanu linnaplaneerimise amet, mille töötajad olid kriminaalasjas tunnistajad.

Tegelikult on kõik KOVi ametid pideva löögi all. Nad teenindavad erasektorit. Erasektori käitumismallid on aga aina enam ja enam survestavad. See käib meeldimisaktsioonide kaudu.

Ekspress: Mida see tähendab?

Väling: Põhimõtteliselt üritatakse KOVi asutusi panna mõtlema ja töötama erasektori põhimõtete alusel.

Ekspress: Kiiremini, kõrgemale, kaugemale.

Väling: Jah. Aga see ei ole päris mõeldav. Juba olemuslikult ei ole. See tähendab ka seda, et inimlikus mastaabis üritatakse ametnikke meelitada. See on pidev protsess. Hiljuti käisin linnaplaneerimise ametis spetsiaalselt arutamas, kuidas käituda olukorras, kus pidevalt pakutakse sulle mingit kingituste hulka. Igasugust liigutust tahetakse kinnitada kingitusega, ilmtingimata kingitusega. Ei saada aru "ei" sõnast. Ainus võimalus on tülli minna. Teisiti nagu polekski võimalik ühtegi toimingut saada, kui ametnikule kommikarpi või mõnda nänni ei vii. Ametnikud saavad ju oma töö eest palka. Ja kui neile ei meeldi oma palga eest töötamine, siis nad lähevad selle koha pealt ära.

…edasi lugemiseks logi sisse oma digilehe kontoga.