Abrasioon võib olla tingitud halvasti istuvatest suust ärakäivatest proteesidest (klambrid), hambaorkide ja -niidi valest kasutamisest, kuid kõige sagedamini valest harjamisest. Nimelt rakendatakse pesemisel hambaharjale liigselt survet, pestakse liiga kiiresti või kasutatakse liiga tugevate harjastega hambaharja. Esmalt viib selline nühkimine igeme vigastamiseni ja selle taandumiseni, seejärel hambakaela paljastumiseni, hambajuurt katva juuretsemendi äraharjamiseni ning lõpuks kiilutaolise defekti tekkeni. Välisärritused kanduvad paljastunud hambaluukanalite kaudu närvini ning põhjustavadki valureaktsiooni.


Seega tuleks kasutada kõige pehmemat hambaharja ning hoida harja käes nagu pliiatsit. Pesta tuleks liigset survet rakendamata kaks minutit.


Ettevaatust happelise toiduga



Tihti on hambakaelte defektide teke lisaks mehaanilisele vigastusele kombineeritud keemilise kulumise ehk erosiooniga.


Erosioon on hambakõvakudede hävimine keemilise protsessi tõttu, mis ei hõlma baktereid. Hape lahustab hambapindu ehk hapete toimel hakkavad kaitsekihid kaotama mineraale, toimub demineraliseerumine.


Enamikul juhtudel suudab hambapind end ise taastada, kasutades sülje mineraale (kaltsiumit).


Sülg hakkab aeglaselt happelist keskkonda neutraliseerima ning algab remineraliseerumine. Kui aga hape on suus liiga sageli, remineraliseerumist toimuda ei saa ning hamba kaitsekihid muutuvad õhemaks.


Erosiooni põhjuseks võivad olla maoprobleemid (reflukshaigus), tahtlik sage oksendamine (buliimia), mõned ravimid, süljenäärmehaigused, kuid kõige sagedamini siiski mitmed happelised toiduained. Mahlad ja värsked puuviljad, nagu õunad, tsitrused, maasikad, on küll tervislikud, kuid ületarbimisel hammastele kahjulikud, sest on liiga happelised. Populaarsed karastusjoogid, spordijoogid ja vein on väga happelised. Need toiduained suudavad hambavaapa ja juuretsementi pehmendada. Kui sellele lisandub mehaaniline vigastamine, ongi tulemuseks kulunud hambakaelad. Seega soovitaks pärast happeliste toiduainete tarbimist hammaste pesemisega kaks tundi oodata.


Happelist keskkonda suus aitab hästi neutraliseerida ka juust, pähklid, piimatooted ja vesi.


Kuidas probleemi lahendada?



Probleemi lahendamiseks tuleks kõigepealt välja selgitada patsiendi hambakaelte kulumise põhjus, õpetada õiget hammaste harjamise tehnikat ning läbi arutada ka toitumisharjumused.


Happelisi toiduaineid ja jooke tuleks tarbida põhisöögikordade ajal ning mitte väga sageli.


Kui tegu on väikese kulumisega ning ka kaebused pole suured, siis lihtsaim viis tundlikkust vähendada on spetsiaalse hambapasta kasutamisele võtmine. Sellised hambapastad sisaldavad toimeaineid, mis sulgevad hamba­luukanalid ning takistavad ärrituse edasikandumist.


Tundlikkust aitab vähendada ka hamba­arst, kes katab defekti fluorlakiga. Väga suurte defektide puhul saab kulunud hambakaelad katta täidismaterjaliga.