24.10.2008, 00:00
Hambakaelu ohustab kulumine
Sageli pöörduvad patsiendid vastuvõtule murega, et hambad on muutunud väga tundlikuks, kardavad külma, kuuma või magusat. Lähemal vaatlusel selgub ka põhjus – kulunud hambakaelad.
Hambakaelte kulumise kõige sagedasem põhjus on mehaaniline
kulumine ehk abrasioon.
Abrasioon võib olla tingitud halvasti
istuvatest suust ärakäivatest proteesidest (klambrid), hambaorkide ja
-niidi valest kasutamisest, kuid kõige sagedamini valest harjamisest.
Nimelt rakendatakse pesemisel hambaharjale liigselt survet, pestakse liiga
kiiresti või kasutatakse liiga tugevate harjastega hambaharja. Esmalt
viib selline nühkimine igeme vigastamiseni ja selle taandumiseni,
seejärel hambakaela paljastumiseni, hambajuurt katva juuretsemendi
äraharjamiseni ning lõpuks kiilutaolise defekti tekkeni.
Välisärritused kanduvad paljastunud hambaluukanalite kaudu
närvini ning põhjustavadki valureaktsiooni.
Seega tuleks
kasutada kõige pehmemat hambaharja ning hoida harja käes nagu
pliiatsit. Pesta tuleks liigset survet rakendamata kaks minutit.
Ettevaatust happelise toiduga
Tihti on
hambakaelte defektide teke lisaks mehaanilisele vigastusele kombineeritud
keemilise kulumise ehk erosiooniga.
Erosioon on
hambakõvakudede hävimine keemilise protsessi tõttu, mis ei
hõlma baktereid. Hape lahustab hambapindu ehk hapete toimel hakkavad
kaitsekihid kaotama mineraale, toimub demineraliseerumine.
Enamikul
juhtudel suudab hambapind end ise taastada, kasutades sülje mineraale
(kaltsiumit).
Sülg hakkab aeglaselt happelist keskkonda
neutraliseerima ning algab remineraliseerumine. Kui aga hape on suus liiga
sageli, remineraliseerumist toimuda ei saa ning hamba kaitsekihid muutuvad
õhemaks.
Erosiooni põhjuseks võivad olla
maoprobleemid (reflukshaigus), tahtlik sage oksendamine (buliimia),
mõned ravimid, süljenäärmehaigused, kuid kõige
sagedamini siiski mitmed happelised toiduained. Mahlad ja värsked
puuviljad, nagu õunad, tsitrused, maasikad, on küll tervislikud,
kuid ületarbimisel hammastele kahjulikud, sest on liiga happelised.
Populaarsed karastusjoogid, spordijoogid ja vein on väga happelised. Need
toiduained suudavad hambavaapa ja juuretsementi pehmendada. Kui sellele
lisandub mehaaniline vigastamine, ongi tulemuseks kulunud hambakaelad. Seega
soovitaks pärast happeliste toiduainete tarbimist hammaste pesemisega kaks
tundi oodata.
Happelist keskkonda suus aitab hästi
neutraliseerida ka juust, pähklid, piimatooted ja vesi.
Kuidas probleemi lahendada?
Probleemi lahendamiseks
tuleks kõigepealt välja selgitada patsiendi hambakaelte kulumise
põhjus, õpetada õiget hammaste harjamise tehnikat ning
läbi arutada ka toitumisharjumused.
Happelisi toiduaineid ja
jooke tuleks tarbida põhisöögikordade ajal ning mitte
väga sageli.
Kui tegu on väikese kulumisega ning ka
kaebused pole suured, siis lihtsaim viis tundlikkust vähendada on
spetsiaalse hambapasta kasutamisele võtmine. Sellised hambapastad
sisaldavad toimeaineid, mis sulgevad hambaluukanalid ning takistavad
ärrituse edasikandumist.
Tundlikkust aitab vähendada ka
hambaarst, kes katab defekti fluorlakiga. Väga suurte defektide puhul
saab kulunud hambakaelad katta täidismaterjaliga.