Millal ta siis magama läks, kui ta kell kolm tõusis?
Võib-olla kell kaksteist? Ma pidin ta magama ajama!
Vabariigi aastapäeval oli juba sissetöötatud stsenaarium. Mina olin aegsasti valmis, lipsud ja lindid paigas. Teda ei tohtinud segada. Tema lihvis kõnet. Ja siis viimased loetud minutid – fraki pidin aitama selga mina isiklikult.
(Helle ohkab)
Võib-olla ma sain sellega hakkama?
(Naeratab, tõstab silmad)
 
Kas ta kedagi kiitis ka vahel?
Sõnadega oli ta kitsi kiitma. Ta tegi sellise muheda näo. (Helle krapsab püsti, kõigub varvastelt kandadele ja särab) Ja sellest aitas. (Helle kõigub veel mõnda aega ja särab) Või ta lihtsalt puudutas sind. Või ütles: “Tubli töö!”
Vahel kirjutas kellelegi tänutäheks paar lauset või ilusa pühenduse.
Ükskord kirjutati Los Angeles Timesis, et Baltikumi presidentidest nägi kõige parem välja president Meri. Siis ta võttis selle ajaleheväljavõtte, kirjutas sinna serva peale paar lauset ja palus selle rätsepmeister Marco ­Lermanile üle anda.
 
Kas mäletate oma emotsioone, kui ühel ilusal päeval (22.09.1992) sai teist Eesti Vabariigi esimene leedi? 
Ma olin nii kohkunud alguses – issand jumal, kuidas sai oodatud seda vabadust! Ja nüüd olen siis mina see vang!  No pehmendame – vabakäiguvang! Ja nii üheksa aastat!
Praegu vaatad – sellel on koristajad, teenijad. Sellel on sekretär ja teisel ja kolmandal. Siis... ise ka ei usu, et nii palju sai tehtud. Mul oli üheksa ametit!
 
Ega see Kadrioru elu lihtne ei olnud?
See ei olnud ju kodu! (Paus) Mul on sellest tüdrukust nii kahju.
(Osutab Tuule toa suunas teisel korrusel)
Aga mul on nii hea meel, et temast on kasvanud tore tüdruk. Mul on vedanud, et tal on toredad sõbrad. Ei mingisugust märki mingitest beibedest või sellistest... Hea ja kurja äratundmine on temas ammu olemas.
 
Ta õpib Tartus ajalugu?

Ta võttis ühe aasta inglise keelt ja siis läks üle ajalukku. Teda huvitavad poliitika ja astronoomia ja... Horisonti tellib, Economisti loeb. Suvel teevad metsikuid matku – sõidavad bussidega mööda Eestit, seljakott seljas. Uut aastat läks ka kuskile Lõuna-Eestisse metsaonni pidama. Ta ju haigelt roheline.
 
Ta ei luba teil poes kilekotti ka võtta?
Ei! Linane kott peab kogu aeg kaasas olema.
 
Vahel merel paadiga ka sõitmas käite?
Paar korda olen Aegnal seenel käinud. Ja vahel olen abis käinud, aerude peal, kui keegi teine võrke läheb laskma või välja tooma.
Suvel saab siit põhiliselt lesta, ahvenat on väga vähe. Külamehed püüavad siiga, aga siig on rohkem sügise poole ja talvel.
 
Kas te istute pidevalt Viimsis või sõidate ka vahel kuskile, teise Eesti otsa?
Ei sõida ma kuskile. Käin kalmistul, poes, teatris... See on nii naljakas. Mind ei tunta ära, kui ma inimeste hulgas liigun – keegi lihtsalt ei tule selle peale, et see võin olla mina! Teatris ei tunne vanad kolleegid ka vahel ära. (Naerab lõbusalt)
Nüüd ostsin Kivirähi uue raamatu, aga ma pole veel lugeda jõudnud.

See pidi olema karm raamat. Ega seal verd ei ole?
Seal on isegi soolikaid.
(Helle võdistab õlgu)
 
Kas teil Lennartiga ikka oli aega koos teatris käia?
Oli ikka. See käis nii, ma ütlesin: “Ma lähen täna teatrisse!” Ja tema hüüatas: “Aga mina?!” See oli mu kavalus, et teda sundida teatrisse tulema. See mõjus paremini kui hakata manguma, et lähme, lähme!
 
Ja pärast arvustasite ja võtsite etenduse üksipulgi läbi.
Eks ta midagi ikka ütles... ei mäletagi. Hoopis paremini on mul meeles, et mõne poliitiku kohta ütles ta küll: “Halb näitleja!”
(See teeb Hellele parasjagu nalja)
 
Mis Lennarti arhiivist on saanud?
Arhiiv on antud Lennarti vanema poja Mart Meri hoole alla ja sellest räägime siis, kui sellega midagi teha on jõutud.
 
Millal Lennart teile enamasti meenub? Unes?
Pidevalt. Ta on siin ju igal pool. Ma pühkisin hiljuti kõik raamatud tolmust puhtaks. (Helle räägib, et tal on näpud raamatute pühkimisest täiesti hellad) Kõigi raamatutega on ju mingi oma seos. Siis jääd mõtetesse, pilt jookseb, aeg seisab.
(Helle hoiab peopesasid mõnda aega vastu meelekohti)
Tuleks juba kevad, saaks aias mütata. Kinnises ruumis tekib selline...
(Paus. Helle põikab jutuga talvistele välitöödele ja tutvustab, missugust pekki ta tihastele turult ostab)

Kuidas teile tundub – kas Lennartil oli minnes süda rahul? Või jäi tal midagi tegemata?
Ta ei jõudnud rääkida mälestusi. Ta tahtis kirjutada, aga tal ei jäänud lihtsalt aega. Alati oli nii, et keegi tuli, alati keegi läks. Ja äraminek tuli nii ruttu...
Aga usun, et sisemiselt oli ta õnnelik.
 
Käime väljas. Vaatame puid, mis siia on istutatud. Uurime kapsast, mille Helle on õunapuude vahele jänestele söömiseks välja pannud. Ja kapsa juures registreerime märgi, mille on sinna maha jätnud mitte jänes, vaid rebane.
Tume taevas ripub Viimsi poolsaare kohal paksus lumesajus nagu mummuline põlleriie.