Jah, kolmevärvilised kassid on reeglina emased.

Emastel kassidel on nagu kõigil imetajatel kaks X-sugukromosoomi (XX) ning isastel üks X- ja üks Y-kromosoom. Lisaks looma soo määramisele asuvad kasside X-sugukromosoomis ka musta ja kollast karvavärvust määravad geenid. Niisuguseid tunnuseid, mida määravad geenid paiknevad sugukromosoomides, nimetatakse suguliitelisteks tunnusteks.

Kuna emased kassid pärivad ühe X-sugukromosoomi oma emalt ja teise isalt, võib neil kodominantsuse (vanematelt päritud geenide koostoime) tõttu avalduda kirju värvus. Näiteks võib emaskassi karv olla mustakollasekirju valgel taustal. Seda tuntakse ka  "kilpkonnavärvi" nime all. Samal ajal on isased kassid, kellel on vaid üks X-sugukromosoom, kas mustad või kollased, ent tavaliselt mitte mustakollasekirjud.

Siiski esineb ka erandeid. Väga harva sünnib mõni kolmevärviline isane kass – 3000 kolmevärvilise looma kohta sünnib ainult üks kirju isane. Paraku on selline kolmevärviline isane alati sigimatu, sest tal on geneetilise defektina kaks X-kromosoomi ja üks Y-kromosoom.

Kui omavahel saavad järglasi must emane kass ja kollane isane kass, siis kõik sündivad emased kassipojad on kolmevärvilised ja kõik isased kassipojad on mustad. Kui kolmevärviline emane ja must isane kass saavad järglased, siis sünnivad mustad ja kolmevärvilised emased, samas kui isased kassipojad on mustad ja kollased.

Erandite hulka kuuluvad ka harvad kollased emased kassid. Statistika kohaselt sünnib emasena üks kass 27 kollasest. Seega saab karvavärvuse alusel reeglina otsustada, kummast soost kassiga on tegemist. Kuid ka siin kehtib põhimõte – usalda, aga kontrolli –, sest reeglil esineb harvu erandeid.