Sellele eelnesid kaubandusminister Björgvin Sigurðssoni tagasiastumine pühapäeval ja 16 nädalat järjest kestnud igalaupäevased meeleavaldused Reykjaviki parlamendihoone esisel keskväljakul. Viimased jätkuvad ilmselt kuni (samuti) kriisi põhjustamises süüdistatava Islandi Keskpanga juhi ja endise peaministri Davið Oddsoni tagasiastumiseni või vallandamiseni uue valitsuse poolt. Oddson nimelt lõi ja hiljem Keskpanga juhina säilitas üliliberaalsed majandustingimused, mis andsid pankadele võimalusele piiramatult laieneda.

Nüüd saab tõenäoliselt peaministriks senine sotsiaalminister, vasakpoolne Jóhanna Sigurðardottir (66), kes on ühtlasi riigi kõige populaarsem poliitik (ta on ka ainuke, kelle populaarsus pärast detsembris toimunud eelmisi uuringuid on koguni tõusnud). Praegu on jutt vahevalitsusest kuni (tõenäoliselt mais) toimuvate erakorraliste valimisteni, ent teda peetakse ka siis kõige tõenäolisemaks pretendendiks peaministritoolile.

Sellisel juhul saaks  Johanna Sigurðardóttirist esimene peaminister, kes ei tee algusest peale saladust oma homoseksuaalsest orientatsioonist (Per-Kristian Foss oli 2002. aastal lühikest aega vaid Norra peaministri kohustes).

Kui näiteks sakslased olid 2006. aastal pärast valimisi mures, kas homoseksuaalne Klaus Wowereit ikka sobib Berliini linnapeaks, siis islandlased ei tee peaministri seksuaalsest orientatsioonist mingit numbrit, nimetades naist lihtsalt kõige sobivamaks kandidaadiks. Kui välispress sellest nii kõvasti ei pasundaks, siis nad tõenäoliselt sellest isegi ei räägiks. Johanna Sigurðardottiri elukaaslase, kellega nad on abielulistes suhetes, andmed on kogu aeg avalikult väljas olnud Islandi riigi ametlikul kodulehel - selleks on kirjanik Jónina Leosdóttir. Paar on kasvatanud kolm last.

Huvitava tõigana alustas tulevane peaminister oma karjääri 60dnatel stjuardessina Islandi rahvuslikus lennukompaniis, kus töötas ennast üles ametiühingu kaudu ja siirdus edasi poliitikasse.

Islandlased valisid endale esimestena ka naispresidendi - selleks sai 1980. aastal üksikema Vigðis Finnbogadóttir.