Endise peaministri hinnangul on kohtuasi tema kauaaegsete poliitiliste rivaalide, sealhulgas ka praeguse rahandusministri ja vasakroheliste juhi Steingrimur J. Sigfussoni sepitsus. „Kui kohus asja tagasi ei lükka, saab olema tegu esimese poliitilise kohtuasjaga Islandil," ütles Haarde.

Sigfussoni väitel on kohtuprotsess aga kõike muud kui isiklik rünnak ning põhineb parlamendi erikomisjoni raporti soovitustel. Ning see on ka põhjendatud, leiab Sigfusson: „Kui oli selge, et oleme katastroofikursil, tehti väga vähe, et seda ära hoida."

Geir H. Haarde on ainus Islandi poliitik, kes majanduskriisi tekitamisele kaasaaitamises süüdistatuna on kohtu alla antud. Süüdimõistmisel võib teda oodata vanglakaristus ja kopsakas rahatrahv. Haarde advokaadid püüdsid kolmandat korda kohtuasja üleüldse tühistada põhjendusega, et süüdistused on liiga hägusad, näiteks ei selgu sealt, mida Haarde õigupoolest tegemata jättis, ning millised oleksid olnud „õigete" otsuste tagajärjed.

Sotsiaaldemokraatide juht Ernir Runarssoni pole õige ühteainsat inimest kogu panganduskriisis süüdistada. Ekspeaministri kaitseks asutatud veebisaidil Malsvorn.is on tema toetuseks antud tuhandeid allkirju, kuid nii mõnedki ei võtnud seda tõsiselt, sest toetajate nimekirjast võis leida ka Aldolf Hitleri, Ali Abdullah Saleh ja Ahmed Hassan al-Bakri nimed, mis hiljem kustutati.

Islandi parlamendi erikomisjoni nn Must raporti põhjal taheti kohtu alla anda neli endist ministrit, kuid Altingi otsusega ja tänu Haarde juhitud Iseseisvuspartei häältele pääsesid teised süüdistusest.

Pankade tippjuhtide kriminaaluurimine toimub eraldi. Äsja mõisteti kaheks aastaks vanglasse endine Landsbanki tippjuht Haukur Thor Haraldsson süüdistatuna üle 700 000 euro omastamises. Mees tegi endale ülekande NBI Holdingsi arvelt 8. oktoobril 2008, kaks päeva pärast seda, kui finantskriis saareriigis teatavaks sai. Haraldsson väitis, et tegi ülekande selleks, et päästa raha pankrotipesast, mitte omastamise eesmärgil. Ringkonnakohus mõistis samas asjas tema üle kohut teist korda - esimese korra järel saatis Ülemkohus õigeksmõistva otsuse tagasi Ringkonnakohtusse.

Samas on Reykjaviki kohus õigeks mõistnud kolm Byri tippjuhti, keda seostati Exoter Holdingule antud 6,62 mln euro suuruse laenuga kahtlastel asjaoludel kriisi ajal. Raha kasutati selleks, et osta Byri enda aktsiaid kunstlikult madala hinnaga MP Pangalt ja kahelt Byri tippjuhilt.