Juba aasta algusest saati kostab nutt ja hala, kuidas Eestis on alkoholiaktsiis Lätiga võrreldes hirmkõrge ja kuidas seetõttu jääb riigil saamata tohutult maksutulu. Eelmisel nädalal tipnes see hüsteeria alkoholitootjate uuringuga, mille kohaselt on 28 protsenti Eesti elanikest käinud Lätist alkoholi ostmas.

Aktsiisist rääkides: pooleliitrise viinapudeli aktsiis on Lätis 1,54 eurot suurem, 0,33-liitrise õllepurgi puhul on vahe aga ainult 6,4 senti. Suurem hinnavahe näitab vaid Eesti kaupmeeste ahnust.

Ekspress tegi mõningad lihtsad arvutused, et uurida, millistel tingimustel (vähemalt teoreetiliselt) tasub üldse Lätis vägijoogi järel käia.

Võtsime vaatluse alla 0,5-liitrises plastpudelis Ekstra viina, mis Eestis maksab 6,50, Valkas ja Iklas Alko1000 poes 4,43 eurot. Hinnavõit Lätist ostes on seega 2,07.

Võrdlesime teekonda Eesti eri linnadest Valka ja/või Iklasse ning arvutasime välja selle maksumuse järgmistel eeldustel:

Inimene sõidab üksinda autoga, mille kütusekulu on 8 l / 100 km, kütus maksab 1,05 €/l.

Reaalne reisikiirus on 70 km/h, kohapeal ollakse tund aega.

Reisil olles ei saa inimene töötada, mistõttu tal jääb saamata tulu vastavalt kodumaakonna keskmisele netopalgale (3,77 kuni 5,68 eurot tund).

Korraga tohib üks inimene sisse tuua 10 liitrit viina või 110 liitrit õlut – suurema koguse puhul võib toll hakata nõudma aktsiisimaksu.

Selgus, et Lätis viinarallil käia tasub laias laastus vaid siis, kui Ikla või Valga pole kaugemal kui 140 kilomeetrit. Sel juhul ületavad tulud kulusid ja tasuv kogus jääb „oma tarbimiseks mõeldud“ 10 liitri piiresse. Ehk väga jämedalt võetult jääb tasuvuspiirkond Virtsu-Märjamaa-Türi-Jõgeva-Mustvee joonest lõunasse, aga sel juhul tuleb kaasa tuua maksimaalne lubatud kogus ehk 10 liitrit viina.

Kui aga alkorallitada näiteks neljakesi, võib viinareisi ette võtta kaugemaltki. Ühes Kesk-Eesti väikelinnas pakutaksegi taksoreisi Iklasse neljale inimesele hinnaga 100 eurot, ent põhimõtteliselt võib Läti piirile ju ka bussiga sõita, kas või kahekümnekesi. Kas viitsib, võib tasuvuse ise välja rehkendada.

Õlle toomise tulukuspiir paistab jooksvat 110 kilomeetri kandis. Näiteks kast (24 purki ehk 8 liitrit) A. LeCoq Premiumi maksab Eestis 11,99, piiril aga 8,96. Kolmeeurone hinnavahe tähendab, et Pärnust Iklas (65 km) käies peaks kaasa tooma kaheksa kasti õlut. Selle, umbes 65kilose laadungi autosse paigutamine kõiki turvanõudeid täites (s.t ainult pakiruumi) ei pruugi olla sugugi lihtne.

Head reisimist!