Vene eriüksuse kasutatud gaas oli värvitu ja lõhnatu. Kõige rohkem vastab neile näitudele BZ, mida idablokis tunti nime all Agent 15.

Kuidas BZ inimestele mõjub?

See on narkootikumi sisaldav gaas, mis paneb inimese nägema hallutsinatsioone. Üks pantvangidest kirjeldas oma seisundit sõnadega, “nagu oleksin joonud tuhat liitrit viina”. See gaas ei tapa, seega oleksid venelased saanud ilusa võidu.

Mis seletab rohkem kui saja pantvangi surma?

USA armee on arvutanud, et liikuv inimene vajab päevas üle nelja liitri vett. Istuv inimene vajaks vähemalt kaks liitrit. Pantvange kurnas veepuudus, nälg ja stress.

Kuidas seda gaasi lastakse?

Gaasiballoonist. Ma arvan, et teatrisaali jaoks piisab 1-1,5 liitrisest balloonist. Nomaaltemperatuuril 20 kraadi Celsiust on BZ valge kristall, nagu sool.

Miks ründasid eriüksuse liikmed teatrit ilma gaasimaskideta?

Telerist oli näha, et maas vedeles palju süstlaid. Ma arvan, et eriüksusele süstiti enne teatri ründamist vastumürki.

Miks terroristid vastupanu ei osutanud?

Doos võis olla nii suur, et kõik saalis viibivad inimesed kukkusid kohe kokku. Nii pantvangid kui terroristid. Gaasi sissepumpamiseks võis minna 10-30 minutit.

Mida ütlevad BZ kasutamise kohta rahvusvahelised lepingud?

BZ on keelatud keemiarelvade nimekirjas. Seda ei oleks tohtinud kasutada ei oma ega võõra riigi sõjaväe vastu.

USA hakkas oma BZ varusid 1988. aastal hävitama ja peaks olema sellega lõpule jõudnud. Ka USAd on süüdistatud BZ kasutamises Vietnamis. Ameeriklased ise eitavad seda.

Kuidas Lääs sellesse suhtub?

Asi võetakse teadmiseks.

Mida Moskvas juhtunu õpetab?

Läänt kindlasti huvitab, mis gaas see ikkagi oli ja kuidas end selle eest kaitsta. Võibolla on samasugune gaas näiteks Põhja-Koreal? Keemiarelv on väikese paariariigi diktaatori tuumarelv, mida on odav ise teha.

Mina katsun leida võimalikult palju infot, kuidas sellise gaasi kasutamise puhul inimesi kaitsta ja milliseid vastumürke oleks Eestil vaja.
The Times: Inimesed uimastati fentanüüliga 
Saksa arstide arvates võis Moskva pantvangid tappa fentanüüli-nimeline uimasti, kirjutas Londoni The Times teisipäeval. Oletus põhineb kahe pantvangist vabanenud sakslase, 18aastase naisüliõpilase ja 43aastase ärimehe uuringutel Müncheni kliinikus.
Fentanüüli kasutatakse vähihaigetele määratud valuvaigistite koostises. Aine vastu tunnevad suurt huvi heroiininarkomaanid, sest fentanüül on ligikaudu 80 korda kangem kui morfiin.
Põhja-Eesti regionaalhaigla anestesioloogia- ja intensiivraviosakonna ülemarst Pille Sillaste ei usu fentanüüli kasutamist teatritäie rahva uimastamisel. "Selle ravimi gaasiliseks muutmine on küll väga vähe tõenäoline."
Ühe teooria kohaselt võidi fentanüüli pihustada väga peene pulbri kujul.
Suurtes annustes põhjustab fentanüül olulist lihasjäikust. Tal on hulgaliselt kõrvaltoimeid nagu iiveldus, oksendamine, teadvuse hägunemine, nahakihelus jne.
 
ANNIKA ALASOO

Keemiarelva ajalugu ulatub antiikaega

600 eKr viskasid Soloni sõdurid vaenlase vägesid veega varustavasse ojasse lumeroosi juuri, mispeale vaenlased said kõhulahtisuse.

184 eKr kasutas Hannibali armee karumustikat, et kutsuda vaenlaste hulgas esile segadust ja tajuhäireid.

1672. aastal püüdis Münsteri piiskop kasutada karumustikat sisaldavaid granaate, rünnates Groningeni linna.

1881. aastal sõi raudtee rajamisvõimalusi uuriv ekspeditsioon Põhja-Aafrikas tuareegide alasid läbides kuivatatud datleid, mille kohalikud hõimuliikmed olid ilmselt meelega mürgitanud pöörirohuga.

1908. aastal langes kakssada Prantsuse sõdurit Hanois deliiriumi ja koges hallutsinatsioone, kui neid mürgitati samuti pöörirohuga.

1995. aastal kasutas Jugoslaavia rahvaarmee Bosnia põgenike vastu Srebrenicas BZ-gaasiga täidetud suurtükimürske.

Allikas: USA armee käsiraamat