Fringilla coelebs

Metsvindid saabuvad aprillis. Vaid mõni eriti isepäine isend istus ka talvel, "hambad ristis", Eestimaa lumehanges ning nokkis toidumajade alt sihvkapuru, aga üks õige metsvint naudib talvepuhkust ikka Lääne-Euroopas.

Kui metsvindid pärale jõuavad, saavad neid kõik kohad täis, kus aga vähekegi puid kasvab. Meil elab neid ju oma kaks ja pool miljonit paari!

Õnneks pole see vindimass spetsialiseerunud näiteks teraviljast toituma, nii et näljahäda meil neist karta pole. Nokkamööda on neile mitmesugused seemned, pungad jm taimne ollus, aga pesitsusperioodil läbivad nende seedekulgla tohutud selgrootute armeed, keda meie oma toidulauale ei himusta.

Välimus: Emaslind on rohekaspruun, alapool rohekashall. Isaslinnu eesselg on kastanpruun, pea sinihall, põsed ja alapool punakad. Mõlemal on tiibadel kaks laia vööti.

Kehapikkus: 15 cm

Tiibade siruulatus: 26 cm

Kaal: 19-26 grammi

Koguarvukus Eestis: 1,5-2,5 miljonit paari

Keskmine eluiga: 3 aastat

Nimed rahvasuus: metsavaht, kaselind, kadakalind, kasevint, pajutihane, vihmalind, kurjailmalind, külmalind, vilukilk, külmatsirk, külmakürt, üütikas, üütaja, rüütel, viiksutaja, vingutaja, rütt, ürt, saeviil, ütt.

Sookurg

Grus grus

Sookurgede trompetiduette hakkame samuti aprillis kuulma põldudelt ja heinamaadelt. Kui neid juba märtsi lõpus pole kõrvu hakanud. Olgugi neil elupaigaks sood ja järvede õõtsikkaldad, kevadeti kohtab neid pigem kultuurmaastikul suupoolist otsimas. Muidugi leiavad nad soomätastelt ka mulluseid jõhvikaid, kuid iseenesest on ikkagi tore, et nad ka meid käivad tervitamas. Meile ju sellised majesteetlikud linnud meeldivad. Ja nende hõigetest tunneme sookured ära ka neid nägemata. Ära tunneme nad ka ülelendavaid kolmnurkseid kureparvi nähes. Ja kui nad meie põllult või heinamaalt mõne konna või putuka või seemne nokka saavad, pole me ju ometi kadedad?

Välimus: Halli sulestikuga, tumedate jalgadega ning heleda nokaga suur lind. Sookure näol on selgesti eristatav valge laik ning vanalinnu pealaes on punane laik. Iseloomulik on ka kohev sulgedest "saba".

Kõrgus: Veidi üle 1 m

Tiibade siruulatus: 2,5 m

Kaal: 5-6 kilogrammi

Koguarvukus Eestis: umbes 6000 paari

Valgepõsk-lagle

Branta leucopsis

Aprillis-mais läbivad meie maid ka arvukad valgepõsk-laglede parved, kes leiavad siin eest toredad orasepõllud, kus rändeväsimusest tiibu puhata, mõnusalt magusa taliviljaorasega keha kinnitada ning lihtsalt aega parajaks teha. Ega siis kaugetele külalistele sobi ometi ära öelda. Pikk maa neil veel põhja suunas lennata, kust nad ikka saavad... aga samas oleme ju ise ka masu ohvrid...

Välimus: Valged põsed, valge laup. Säravmust osa algab paelaelt ja ulatub õlgadeni. Keha on seljalt kontrastselt mustavalgetriibuline, samasugused on tiivad. Alakeha ja kõht helehall.

Kehapikkus: 60-70 cm

Tiibade siruulatus: 130-145 cm

Kaal: 0,8-1,5 kilogrammi

Koguarvukus Eestis: Eestis pesitseb sadakond paari