Werol toodab peenemat sorti toiduõli, aga võiks toota ka robustsemat õli, mida maamahlaga segades saadakse biodiisel. Seda hariliku mootorikütusega segades kaubeldakse peaaegu aktsiisivabalt ja sellist tegevust, nagu igasugust nafta asendamist, toetab Euroliit.

Eurotoetusi jagab Keskkonnaministeeriumile alluv Keskkonnainvesteeringute Keskus. Keskkonnaministeerium ise aga "allub" Rahvaliidule. Ja Rahvaliidule lähedane parteitu on Erki Aavik. Just tema sunniti pärast suurte preemiate saamist Werolist lahkuma, jõudnuna enne siiski keerutada Weroli vastu üles 140 miljoni kroonise nõude. Nõude omanikuks sai üks Paldiskis mitte veel tegevust alustanud (!) biodiislitehas.

Algas Suur Jaht Werolile, mille põhitegelane oli taas Jahimeeste Seltsi juhatuse liige Erki Aavik. Mil viisil Werol konksu otsa võeti, ja kas ka tehasest otse raha välja võeti, peaks ühel hetkel selguma teatavatest dokumentidest. Millede haldaja raamatupidaja Kaja Pärn Werolist hiljuti vallandati ja homme tööle naaseb. (Kas raha võeti ühest Riia pangast? Sularahas? Meenub jänkide film "I know what you did last summer"...) Teiselt poolt hakkas Kilk omandama rapsiseemne valedest hindadest tekkinud võlgu pankadele. Ja kujutage ette! Sellises segases seisus hakkas keskkonnaministeerium ühel hetkel Weroli aktsiaid erastama. Kilk, Sõõrumaa ja Kruuda jahtisid pankade nõudeid, Paldiski olematu tehase nõudeid, keskkonnaminister Reiljani soosingut... Jah, ära ütle, sõber Rein, et Eestis saaks põllumajandusäri suurelt teha keegi, keda minister Villu Reiljan ei tereta. Sinu kui Rahvaliidu sponsori vastu astusid Rahvaliidu KULDsponsorid. Kes teadsid tõenäoliselt Weroli dokumendikapi sisu. Sina aga mängisid pimedas.

Mitte kellelgi, välja arvatud klannimehed, ei olnud riigile kuuluva Weroli juurde enam asja. Kellel eesti- või välismaalastest oleks mingigi võimalus hinnata Jõgeval asuva 120 miljonit maksnud õlitehase väärtust, mille vastu oli 140miljoniline nõue Paldiski tehasel ja 70miljoniline nõue Kilgil? Lisaks puudusid ka lepingud rapsikasvatajatega! Pooleliolev kriminaalasi endise juhatajaga?

On see selgus? Aus mäng? Euroopa?

Võitis Rein Kilk. Keda Oliver Kruuda Weroli asjus nimetas "jultunuks", Pärnu Sadama asjus aga "nahhaalseks". Laiendaksin seda ütlust. Te kõik, suured võimuerakonnad ja suured sponsorid, olete nahhaalseks läinud. Proovitakse ühiskonna taluvuse piiri. Olen rapsitehase vaidluses kuulanud mõlemaid pooli, kõik tunnistavad, et kehv maitse on suus Eesti riigi asjaajamise pärast... aga ahnusetuluke silmis sunnib edasi askeldama. Aga laiemas mõttes - mida see riigile tähendab?

Kas loodusliku energia turg on nüüd ära tehtud, eurotoetustele kuppel peale ehitatud? Kas keegi on andnud erakondadele õ ; ; ;iguse Eestis mingeid majandusklanne moodustada, ja see, kel klannide katust ei ole, ei saa kasutada riiklike toetuste "turbot"? Kes ütles, et Eestile antavad toetused on erakondade omad?!

Mõelge, kui sellele riiklike toetuste kvootidest sõltuvale turule tahaks tulla keegi väljastpoolt lemmikute ringi. Lihtsalt mõni liiga noor mees, nagu eile oma Biodiisli ASi 300miljonilist investeeringut e sitlenud Aigar Ojaots? Mida võin soovitada, Aigar - sea sammud parteikassa poole.

Pool aastat tagasi ütles Leedu president Valdas Adamkus oma kaklevatele ministritele: kui te euroraha pärast kaklemist kohe ei jäta, lasen valitsuse lahti ja jagama hakkavad hoopis teised mehed. Lehmakauplejad jäid paugust vakka ja moodustasid võrdsetel alustel "toetuste jagamise komitee", mis koosneb seitsmest ministrist. Keegi ei usalda kedagi.

...ükskord, kümme aastat tagasi, sõitsime Urmasega, tänase Eesti Energia nõukogu esimehega, Aafrikas, Namibias. Autoaknast paistis põuane savann. Autoraadio rääkis, kuidas ÜRO andis Namibiale põuatoetust, mille rabasid endale ministritest loomakasvatajad. Et just nende veised joodetud saaks. Naersime pööraselt sellise jama peale, ja loodan, et naeraksime sellise jama peale Urmasega ka täna. Meil ei ole ju mingi Aafrika riik.

Klannimajandus pole ainult ühe partei tõbi, nagu tõestame järgmistes Ekspressi numbrites.

 Rahvaliidus endaski on juhtivtegelasi, keda rapsitehase majandamine lausa öökima ajab. Riigi asjaajamise eest vastutab siiski peaminister. Ette aimates peaminister Ansipi (veel seni lausumata) sõnu Weroli kohta, tahaksin küsida: MIS ASI TÄPSELT MEIE VALITSUSJUHILE WEROLI PUHUL KORREKTNE TUNDUB?

Rahvaliidule aga ütlen ajaloolise vennastekoguduse laulu sõnadega:

vennaksed-vennaksed, vaadake järele -
kas mitte kurat ei käi teie järele?