NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer kinnitas tänases telefonikõnes president Toomas Hendrik Ilvesele alliansi toetust Eestile ning tõsist muret Venemaa käitumise üle oma naaberriigi suhtes. "Teise maailmasõja hauatähise või monumendi ümberpaigutamine on Eesti siseasi," ütles NATO peasekretär.

Ta mõistis hukka Venemaa algatatud Eesti-vastase propagandakampaania nagu ka Vene Föderatsiooni sekkumise Eesti siseasjadesse.

Schefferi sõnul peaks Venemaa koheselt vabastama Eesti Moskva-saatkonna piketeerijate piiramisrõngast, lõpetama Viini konventsiooni rikkumise ja tagama Eesti diplomaatide julgeoleku.

NATO peasekretär avaldas muret Eesti riigiasutusi tabanud küberrünnakute üle. President Ilves informeeris de Hoop Schefferit, et osa neist rünnakuist lähtuvad Venemaa valitsusasutuste arvutitest.

 

Saksamaa välisminister: EL toetab Eestit

Kolmapäeval rääkis välisminister Urmas Paet Euroopa Liidu eesistuja Saksamaa välisministri Frank-Walter Steinmeieriga. Kõne all oli eelkõige Eesti suursaadiku tänane ründamine Moskvas.

Saksa välisminister kinnitas Euroopa Liidu jätkuvat toetust ja tuge Eestile ning ütles, et EL Troika (Saksamaa, Portugal ja Euroopa Komisjon) tegi Moskvas pöördumise Vene ametivõimudele seoses Eesti saatkonna olukorraga.

 

Prokuratuur alustas kriminaalasja küberrünnakute uurimiseks

Riigiprokuratuur alustas 2. mail kriminaalmenetluse Eesti internetiserverite vastu suunatud massiliste rünnakute uurimiseks. Kriminaalasja raames on rünnakute taga olevate isikute tuvastamiseks koostamisel ka õigusabipalve Vene Föderatsioonile.

"Ootame Venemaalt kiiret ja otsustavat abi küberkurjategijate tabamisel," ütles riigi peaprokurör Norman Aas, viidates Eestit külastanud Vene parlamendi delegatsiooni lubadusele teha igakülgset koostööd Eesti õiguskaitseasutustega viimaste päevade sündmuste uurimisel.

Kriminaalmenetlus on alustatud Karistusseadustiku paragrahvide, mis käsitlevad arvutikahjurlust ja arvutivõrgu ühenduse kahjustamist (KarS § 206 ja § 207) tunnustel. Süüdimõistmisel saab nimetatud kuritegude eest raskeima karistusena mõista kuni kolm aastat vangistust.

 

17:11 Politsei tabas hauamonumendi rüüstaja
Tapa politseinikud tabasid täna meesterahva, kes varahommikul tõmbas autoga Lääne-Virumaal Tapal vanal kalmistul hauamonumendi pikali. 
Täna kella 09.56 ajal helistas üks naisterahvas Rakvere politsei juhtimiskeskusesse ning teatas, et Tapal Kalmistu tänaval asuval vanal surnuaial on üks mälestusmärk ümber, teatas politsei. Kontrollimisel selgitas politsei välja, et tegemist on hauamonumendiga, mis püstitati 1919.aastal Jõepere lahingus langenud leitnant Hans Koivale ja kolmele tundmatule sõdurile. Kuna monumendi küljes oli koormarihm, siis politseinikel oli alust arvata, et monument tõmmati pikali mingi sõidukiga. 
„Asusime koheselt sündmuskohalt asitõendeid koguma. Peagi selgitasime välja džiibi, mille jäljed olid kalmistul ning tabasime ka isiku, kelleks osutus 25-aastane Roman," ütles Tapa konstaablijaoskonna juhtivkonstaabel Joel Alla. Politsei algatas juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust surnu mälestuse teotamise paragrahvi alusel. Romani suhtes kohaldati tõkend elukohast lahkumise keeld.

16.27 Vene propaganda mässis kiriku pronkssõduri kriisi

RTR Planeta uudised vahendas täna patriarh Aleksius II avaldust, kus kirikupea mõistis monumendi teisaldamise hukka.

„Meil, venelastel, on kombeks surnutest rääkida ainult head, või üldse mitte rääkida. Nimetada nende kaitsjaid joodikuteks ja marodöörideks on häbiväärne," märkis patriarh muuhulgas.

RTR Planeta näitas veel intervjuud ühe murest murtud venelasega, kes kurtis, et millal ometi maailm aru saab, et tegemist on fašistliku riigiga ja fašistliku valitsusega.

„Ainult fašistlik valitsus kasutab pisargaasi rahva vastu," ütles murelik mees.

 

15:57 Soome välisminister: Soome toetab Eestit

Väliskomisjoni esimees Sven Mikser ning Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson kohtusid kolmapäeval Soome välisministri Ilkka Kanervaga. Kõne all oli nii lähisündmused Eestis, kuid eeskätt olukord, mis on kujunenud Eesti Moskva saatkonna ümber ja Eesti suursaadiku Marina Kaljuranna ründamisega.

„Venemaa kombib praegu neid piire, kuhu maani on võimalik minna.  Moskva ei ole pannud moratooriumi mitte ainult Euroopa tavarelvastusleppele, vaid näib et moratooriumi alla on  pandud ka Diplomaatiliste suhete Viini konventsioon, mida ta jõhkralt rikub," märkis Mihkelson.

Mihkelsoni hinnangul osutavad viimased sündmused, et muutunud on Venemaa kogu senine poliitika, millest sekkumine  Eesti siseasjadesse on vaid üks osa. Mihkelsoni arvates näitavad moratooriumi kehtestamine tavarelvastusleppele ja Eesti vastu suunatud rünnakud suunda, kuhu Moskva liigub. Nii Mikser kui ka Mihkelson kinnitasid, et Eesti ootab Euroopa Liidult adekvaatseid samme, et leida tekkinud olukorrale lahendus.

Kanerva avaldas omalt poolt veendumust, et kõik Euroopa Liidu riigid mõistavad üheselt hukka Viini konventsiooni rikkumise. Kanaerva sõnul toetab Soome iseenesestmõistetavalt Eestis  suveräänsust ja Eesti õigust ise otsustada oma siseasjade üle.

 

15.45 Moskvas rünnati Kaljurannaga kohtuma sõitnud Rootsi saadikut

Vihane rahvahulk ründas täna Moskvas Rootsi saadikut Johan Molanderi, kes oli teel kohtuma Eesti suursaadiku Marina Kaljurannaga, et arutada Eesti-Vene suhteid, vahendab EPL Dagens Nyheterit. Kallaletungijad rebisid autolt maha Rootsi lipu ja purustasid küljepeegli. Johannessoni sõnul jõudis miilits kohale liiga hilja ja oli ründajatega võrreldes arvulises vähemuses, kuid sai siiski mõned ründajad kinni võtta. Rootsi välisministeerium teatas, et esitas vahetult pärast rünnakut  Venemaa saadikule Rootsis tervava suulise protesti.

 

15.06 Siseminister: politsei võimupiire ei ületanud

Siseminister Jüri Pihl ütles täna riigikogus keskerakondlase Ain Seppiku küsimusele vastates, et politsei kriisi ajal võimupiire ei ületanud. "Praegu, viimaste päevade jooksul, kus on olnud selline väga aktiivne  politsei tegevus korra tagamisel, võib-olla mõnes mõttes eriolukorras kui tavaliselt, siis jõu kasutamine inimõiguste tagamiseks on vältimatu. Nüüd öelda seda, kas politsei on ületanud oma võimupiiri, siis võib öelda kindlalt, et ei ole ületanud. Seda näitavad ka need kontrollimised, mis on teostatud," ütles Pihl. Ta lisas, et kui peaks olema kellelgi mingeid kaebusi, siis on olemas pädev  sisekontroll nii politseis kui ka siseministeeriumis ning iga kaebust kindlasti kontrollitakse. Praeguse seisuga olevat laekunud üks kaebus.

 

15.03 Savisaare mahavõtmiseks 82 000 allkirja

Rahvuslaste poolt üles seatud internetisaidil http://www.mahasavisaar.com/ on kolmapäeval kella 15 seisuga andnud allkirja 82106 inimest. Allkirju kogutakse üleskutsega, et Edgar Savisaar Tallinna linnapea kohalt tagasi astuks. "Ajal, mil Eesti rahvas peab toetama oma valitsust ning mõistma kategooriliselt hukka mitu ööd kestnud marodööritsemise, tegeleb Tallinna linnapea jõudsalt Eesti riigiesindajate mustamise ning marodööride õigustamisega. Meie, allakirjutanud leiame, et meie riigi pealinna ei sobi juhtima riigivaenulikult meelestatud inimene ning nõuame Edgar Savisaare kohest tagasiastumist," seisab pöördumises.

14.57 Leedu välisminister avaldas Eestile toetust

Kolmapäeval helistas Leedu välisminister Petras Vaitiekunas välisminister Urmas Paetile ning avaldas Eestile igakülgset toetust. Leedu välisminister ütles telefonikõnes Eesti kolleegile, et mõistab väga hästi Eesti valitsuse tegevust ning toetab kõiki valitsuse samme. "Eesti on Leedule tänulik mõistmise ja toetuse eest," sõnas Paet.

 

14.39 Merkel avaldas Eestile toetust
Täna toimunud Saksamaa Liidukantsleri dr Angela Merkeli ja Eesti peaministri Andrus Ansipi vahelises telefonivestluses avaldas Merkel toetust Eestile Venemaaga kujunenud suhetes.
Ansip andis Merkelile ülevaate viimastel päevadel Eestis ja Moskvas aset leidnud sündmustest, seal hulgas Vene Riigiduuma saadikute delegatsiooni visiidist Tallinnasse.
Merkel oli teadlik kujunenud olukorrast Moskvas ning kinnitas, et Euroopa Liidu eesistujamaa teeb kõik selleks, et Venemaa täidaks oma rahvusvahelisi diplomaatilisi kohustusi. Venemaa peab aru saama, et neil on kohustus tagada diplomaatide, seal hulgas ka suursaadiku, turvalisus asukohariigis.

 

14.25 Eesti suursaadikut Moskvas rünnati

Kolmapäeval rünnati Moskvas pressikonverentsi ajal Eesti Vabariigi suursaadikut Vene Föderatsioonis Marina Kaljuranda.

Suursaadik Marina Kaljurand murdis välja saatkonna piiramisrõngast, et anda pressikonverents „Argumentõ i Faktõ" toimetuses. Pressikonverentsi ruumis rünnati suursaadikut ning kasutati gaasi. Märatsevad noored ründasid ka toimetuse ees seisvat suursaadiku autot ning sellelt rebiti jõhkralt Eesti lipp.

Riigi diplomaatilise esindaja füüsiline ründamine on enneolematu ja täiesti lubamatu tegu, mis nõuab viivitamatut tegutsemist rahvusvahelise üldsuse poolt.

Juhtunu näitab välisministeeriumi hinnangul väga selgelt, et Vene ametivõimud rikuvad jõhkralt Viini diplomaatiliste suhete konventsiooni.

 

Hommikul:

 

- Eesti saatkond Moskvas lõpetas täna hommikul konsulaartöö. Konsulaarabi osutatakse siiski Eesti Vabariigi kodanikele.

 

- Postimees Online'i eesti ja vene keelsele portaalile tuli spämmirobotitelt üle kogu maailma kümneid tuhandeid roppe kommentaare, kus mõnitati Ansipit ning nõuti tema tagasiastumist. Postimees Online sulges öösel ajutiselt kommenteerimise ja kõrvaldas ropud kommentaarid.