Riigikogu liige Siim Kabrits (IRL) kutsus mullu detsembris kõiki ausaid Tallinna linnavolinikke üles umbusaldama linnapea Edgar Savisaart. Põhjus: Savisaar küsis Venemaalt raha.

Raha pidi tulema Vene riigiraudtee juhi Vladimir Jakunini kaudu.

“Eesti Vabariigi pealinna ei saa juhtida isik, kes Vene rahaga tahab Eestis võimu haarata,” põrutas Kabrits. Tollal ta veel parlamenti ei kuulunud, küll aga Tallinna volikogusse.

Kabritsa avaldus oli väga silmakirjalik. Mees oli samal ajal olnud juba tükk aega seotud Vene kapitali Eestisse toomisega väga suures ulatuses.

Nimelt omavad Kabrits ning tema parteikaaslased, samuti Riigikokku kuuluv Indrek ”Äraostmatu” Raudne ja Tallinna volikogu liige Nikolai Stelmach kamba peale korterit ühes linnamüüri ja Gustav Adolfi gümnaasiumi vahele jäävas majas.

Räämasevõitu fassaadiga hoonet Kooli tänaval ei pea keegi miljonäride pesaks.

Eesti Ekspress ja meiega samal ajal sama teemat uurinud ning kolmapäeval seda esimesena rahvale esitlenud ETV uuriv saade “Pealtnägija” leidsid aga 147 jõukat Vene ja Valgevene kodanikku, kes on oma firmad registreerinud just IRLi raudse kolmiku korterisse.

Nende kõigi investeering on vähemalt üks miljon krooni ehk 63 912 eurot. Just selline kapitalimahutus annab õiguse taotleda Eesti elamisluba. Elamisloaga kaasneb Schengeni viisa, mis annab õiguse Lääne-Euroopas vabalt ringi reisida.

Investorite seas on inimesi, kelle nimi paneb üllatusest kulmu kergitama. Näiteks 29aastane moskvalane, Vene riigiraudtee harufirma RŽD Logistika direktorite nõukogu liige Aleksandr Petrov, kes on samal ajal Eesti transiidifirma Petromaks Spediitor nõukogu liige. Petromaksi juhataja on tema isa Sergei Petrov (58), kes pidi kaitsepolitsei andmetel Moskva raha eelmisel aastal salaja Keskerakonna kätte toimetama.

Elamisloa orgunn maksab 3500 eurot

Rikkad slaavlased pole sattunud Kabritsa-Raudse-Stelmachi korterisse juhuslikult.

Neid teenindab paberite kordaajamisel Nikolai Stelmachi juhitav ettevõte Advisory Partners. See on väga vaikselt aetav äri, mida osalised pole kunagi avalikult reklaaminud. Sest kuidas sa seda reklaamid, kui ühel hetkel tümitad poliitikuna avalikult isa, teisel hetkel aga ajad äri tema pojaga.

“Pealtnägija” näitas selle nädala kolmapäeva õhtul intervjuud ärimees Ruslaniga. Ruslan rääkis, et Stelmach otsib vahendajate ja tuttavate kaudu “SRÜ kodanikest soovijaid, kes tahavad saada elamisluba ja ID-kaarti Eestis ja nii edasi ja edasi ja edasi. Need inimesed viiakse Eesti firmade juhatustesse ja tõstetakse aktsiakapitali ja nii edasi.”

Teenuse hind on 3500 eurot, mille kunde maksab reeglina sularahas. Poole ettemaksuks ning teise poole pärast elamisloa ja Eesti ID-kaardi vormistamist.

Stelmachi juurde suunavad oma rikkaid venelastest kliente ka Tallinnas tegutsevad pangad ja varahaldusettevõtted — juhul, kui kunded on huvitatud enamast kui finantsteenustest.

“Ka kinnisvarafirmad — näiteks Pindi — käivad aeg-ajalt ringi mingite suurte klientide äkiliste soovidega osta prestiižses linnajaos ükskõik mis raha eest suur maja. Mindki on soovitud kodumajast välja osta,” rääkis Ekspressile üks tuntud ettevõtja. Tema arust on selliste kundede kujul tegemist Vladimir Putini Venemaalt lahkuma valmistuvate jõukate ärimeestega.

Kus on 600 miljonit otseinvesteeringuid?

Kõnealuste firmade omapära on see, et need asutatakse reaalse raha sissemaksmisega. Eestile omast trikitamist, kus asutamisel pannakse firma põhikapitaliks mitterahalise sissemaksena diivan, vana arvuti või punt toolijalgu, ei toimu.

Tõsi, alati pole maksja sama, kelle nimele osalus vormistatakse — näiteks Sergei Novitsky eest maksis

65 000 eurot Vladimir Slovokhotov, Aristakos Shaynyani eest Simon Bakhchinyan ning Irina Morozova eest Alexey Morozov.

Ekspressi arvutuste kohaselt on Kooli tänava firmade summaarne osakapital 155 miljonit krooni ehk ligi 10 miljonit eurot.

Stelmachi väitel on nad riiki toonud koguni “vanas rahas kusagil 600 miljoni kanti otseinvesteeringuid”.

Tema sõnul toob nende tegevus Eestile “lisa maksutulu ja aitab meil ehitada tugevamat ja turvalisemat riiki. See on väga isamaaline tegevus.”

Ka Raudne kiitis “Pealtnägijas”, et seoses investeeringutega “makstakse suures ulatuses makse”.

Tema hea sõber, samuti “Äraostmatuna” poliitikasse tõusnud siseminister Ken-Marti Vaher ütles teles, et “ettevõtjate, investorite esindamine selleks, et tuua nende vara Eestisse, tuua nende investeeringud Eestisse, ega see ei ole iseenesest, selles ei ole ju midagi taunitavat”.

Kas Stelmachi, Raudse ja Vaheri väited aga vastavad ka tõele?

Vene investorid ostsid kaks lasteaeda

Enamik venelaste loodud ettevõtteid on nii noored, et nende kohta puudub aruandlus või nad pole reaalselt tegevust alustanud. Paljude puhul seisab põhikapitali makstud raha pangaarvel ehk sisuliselt registreeriti senine hoius lihtsalt firma nimele ümber — ja hoiustaja sai võimaluse soetada Eesti elamisluba. Või on see raha juba firma arvelt kusagile mujale edasi suunatud.

Reaalseid investeeringuid on vähe. Näiteks üks Peterburi pere soetas firma Timeless Investments (eesti keeles Ajatud Investeeringud) kaudu Õismäel asuva spordiklubi Arctic Sport kinnistu. Audiitor polnud aga kindel, kas spordiklubiga kinnistu maksab ikka 26,7 miljonit krooni.

Teine slaavlaste punt (Everyday Investments ehk Argiinvesteeringud) ostis mullu Riigi Kinnisvara enampakkumisel Kentmanni tänaval asuva Harju maakohtu hoone. 36 miljoni kroonise pakkumise esitas oksjonile Nikolai Stelmach ise. Ta oli sel hetkel firma juhatuse liige. Sama seltskonnaga on seotud ka kaks lasteaia krunti — üks Haabneemes ja teine Tiskres.

Kolmas firma (Star Investments ehk Täheinvesteeringud) omab 100 ruutmeetri suurust korterit Tartu maanteel. Kahe aastaga andis firma 15 miljonit krooni laenu ehk sisuliselt läks kogu omakapital väljalaenamisele.

Neljas (Eternal Investments ehk Igavesed Investeeringud) ostis tänavu veebruaris üle 6000 ruutmeetri tootmis- ja ärimaad Harku alevikus.

Viies firma Puhajarve Trust (Puhajarve usaldus) osutas sisekujundusteenuseid. Müügitulu oli 173 000 krooni, kusjuures kogu teenus oli müüdud Venemaale. Sisse makstud miljonist kroonist oli üle 900 000 krooni pangaarvel.

Kuuenda firma Reliable Investments (Usaldusväärsed Investeeringud) puhul seisis sisse makstud miljon krooni aastavahetusel pangaarvel, kuid juhataja Stelmach lubas aruandes, et hakkab 2011. aastal aktiivselt tegutsema, eriti kinnisvara osas. Nüüd omavad selle ettevõtte kaks tütarfirmat Hiiumaal Kalana sadamat ja jäätmehoidlat ning 33 hektarit põllumaad.

Inimesed Kossõgini prospektilt

Ka jutt suurest maksutulust on küsitav. Võib-olla tuleb seda tulevikus tõesti, kuid praegu küll mitte. Suur osa firmadest pole mingit tulu teeninud. Eestis ei pea ettevõtted maksma tulumaksu. Tulumaks rakendub vaid dividendide korral, kuid välisinvestorid eelistavad kasumi jaotamise asemel seda endale “laenata” ja riigi maksudest ilma jätta.

Töötajaid nendes firmades enamasti pole. Käibemaksu laekumine on lahtine, sest enamiku nende firmade tegevusala on käibemaksuvaba “muude mujal liigitamata finantsteenuste osutamine, v.a kindlustus ja pensionifondid” ja “investeerimine võlakirjadesse, väärtpaberitesse jms finantsvahenditesse”.

Alates 2010. aastast on Eesti võimud andnud välja 190 elamisluba ettevõtluseks. Neist 161 on läinud Venemaalt tulijatele, 17 ukrainlastele ja 4 valgevenelastele. Võrdluseks: ameeriklasi on samal ajal tulnud vaid üks ja hiinlasi null.

Stelmach tunnistas “Pealtnägija” pinnimise peale, et tema klientidest on Eesti elamisloa ja ID-kaardi saanud 120-130 inimest. Nad soovivat kasutada Eesti e-riigi pakutavaid teenuseid.

Elamisloa saamiseks tuleb politseiameti välismaalaste talitusele esitada hunnik dokumente: elulookirjeldus, tõendid sissetulekute ja Eestisse tehtud investeeringute kohta. Lisaks on vaja äriplaani.

Viimases tuleb põhjendada, kuidas kavatseb elamisloa taotleja luua Eesti majandusele lisaväärtust. Politseiametisse on jõudnud mitmeid naljakaid ja ebausutavaid äriplaane, mida taotlejad võivad parandada.

“Kui ettevõte ei too Eesti majandusele lisaväärtust, võib loa andmisest keelduda. Seni nimetatud põhjusel elamisloa andmisest keeldutud ei ole,” ütleb politsei välismaalaste talituse juhataja Liis Valk. Ta lubab, et peagi hakatakse seda siiski tegema. Põhjuseks on ilmsiks tulnud sigatsemised.

Indrek Raudne väitis “Pealtnägijas”, et nende kliendid on läbinud kümneid kontrolle: “Ju siis julgeolekuorganid vaatavad, kellele-millele Eesti riik äritegevuseks siin asju nagu võimaldab.”

Tegelik kontroll on märksa leebem. Välismaalaste talitus kontrollib esitatud andmeid esmalt Eesti siseriiklikest andmebaasidest. Seal ei saa aga olla infot inimeste kohta, kes elavad näiteks Peterburis Kossõgini prospektil või Velikije Lukis Roza Luksemburgi tänaval.

Välismaalaste talituse juhataja Liis Valk: “Kahtluste korral teeme koostööd julgeolekuametitega ning vajadusel suhtleme ka taotleja kodakondsusjärgse riigi asutustega.”

Siinkohal on huvitav mainida, et Indrek Raudne kuulub IRLi esindajana riigikogus nn. kapo kontrollkomisjoni.

Vene kapital päästis partei võlgadest

IRList ei aja elamislubasid saanud venelastega äri mitte ainult raudne kolmik.

Tänavu aprillis tekitas valitsuse pressikonverentsil hämmeldust kaitseminister Mart Laari esinemine. IRLil olid kaelas suured võlad ja partei müüs vaevaga maha oma peakorteri Toompea jalamil Wismari tänaval.

Kui ajakirjanikud küsisid maja ostja kohta, hiilis Laar vastusest kõrvale. Ta ei öelnud isegi seda, kas ostja on eestlane või välismaalane. Seepeale imestas peaminister Andrus Ansip: “Mart, mis teil selle majaga on?”

“Julgen kinnitada, midagi põrutavat ei tule ei hinna ega muus osas,” vastas Laar. Ta põhjendas vaikimist sellega, et tehingut pole veel lõpule viidud.

Tegelikult olid müügipaberid esitatud avalikku kinnistusraamatusse sissekande tegemiseks juba nädalapäevad varem. Ostjateks olid Peterburi autokaupmees Anton Soldunov ja tema abikaasa Svetlana. Nad maksid maja eest 9,5 miljonit krooni.

Soldunov sai Eesti ID-kaardi koos tähtajalise elamisloaga juba 2006. aastal.

Kas Vene kapitali massiline vargsi maaletoomine ongi IRLi uus välispoliitika?


Fotod
 Tiit Blaat, Vallo Kruuser, Arno Mikkor, Peeter Kümmel / Sakala / Scanpix


147 kuldklienti

Kooli 1/3 firmade osanikud, kes on investeerinud vähemalt 63 912 eurot. Nii suur kapitalimahutus annab õiguse taotleda Eesti elamisluba.
Alexey Akulinin(1979) 67 500 €
Dmitry Akulinin(1966)Moskva65 000 €
Victor Akulinin(1933) 66 250 €
Sofiya Akulinina(1929) 66 250 €
Andrey Akura(1961)Peterburi65 000 €
Igor Akura(1987)Peterburi65 000 €
Natalia Aleeva(1973)Vladivostok65 190 €
Anna Andreeva(1976)Peterburi65 000 €
Yulia Artiakova(1984)Moskva65 500 €
Dmitry Artyakov(1983)Moskva69 000 €
Anna Baranova(1970)Moskva65 000 €
Mariia Baranova(1987) 65 000 €
Mikhail Berezin(1955)Moskva?65 000 €
Svetlana Berezina(1954)Moskva?65 000 €
Liudmila Beshchekova(1959) 65 000 €
Galina Bobela(1966)Moskva65 000 €
Marina Bogan(1973)Minsk65 000 €
Bogdan Budeev(1984) 65 000 €
Stanislav Budretskiy(1962)Zelenogrosk65 500 €
Andrey Butorin(1970)Moskva64 231 €
Svetlana Chechina(1969) 65 000 €
Ilona Chernenko(1974)Moskva65 000 €
Evgeny Dakhno(1971)Peterburi68 000 €
Bers Dzhambulatov(1992)Venemaa65 000 €
Liudmila Dzhambulatova(1965)Venemaa67 500 €
Dmitri Efremov(1967)Minsk65 190 €
Sergey Fomin(1972) 65 000 €
Victor Fomin(1984) 65 000 €
Natalia Fomina(1964) 65 000 €
Ekaterina Frolova(1973) 67 500 €
Oleg Gert(1957)Minsk134 000 €
Olga Gert(1986)Minsk65 000 €
Alexander Grinevich(1969)Peterburi64 806 €
Olga Grinevich(1971)Peterburi64 806 €
Valeria Grinevich(1991)Peterburi64 806 €
Viacheslav Gubernatorov(1972)Peterburi65 000 €
Olga Gubernatorova(1966)Peterburi65 000 €
Parviz Huseynov(1971) 65 400 €
Sabina Ismailova(1967)Moskva64 551 €
Sergey Kadanov(1969)Moskva64 231 €
Andrey Kalachev(1987)Peterburi65 000 €
Igor Kalachev(1966)Peterburi65 000 €
Larisa Kalacheva(1967)Peterburi65 000 €
Alexander Kharkovskiy(1970)Vladivostok65 000 €
Olga Kharlapenkova(1971)Peterburi65 200 €
Taras Kharlapenkov(1969)Peterburi65 200 €
Natalia Kimura(1981) 65 500 €
Ekaterina Kirillina(1980)Moksva65 000 €
Nadežda Kirillina(1956)Moskva65 000 €
Berd Kodzoev(1981)Moskva65 000 €
Andrei Kokorev(1962) 65 000 €
Pavel Kokorev(1985) 65 000 €
Olga Kokoreva(1963) 67 500 €
Lyudmila Kokorich(1981) 67 500 €
Natalia Kudryashova(1957)Peterburi65 500 €
Pavel Kuleshov(1970)Moskva64 200 €
Victoria Kuleshova(1976)Moskva64 200 €
Nikolai Kulikov(1991) 65 000 €
Irina Kulikova(1973) 65 000 €
Svetlana Kulikova(1967)Moskva64 551 €
Sergey Kurbatov(1967)Engels, Saratovskaja oblast67 500 €
Olga Kurbatova(1966)Engels, Saratovi oblast67 500 €
Maria Kuzminova(1979)Moskva64 231 €
Maxim Lalakin(1979) 65 000 €
Sergey Lalakin(1956) 65 000 €
Anna Lalakina(1981) 65 000 €
Valentina Lalakina(1957) 65 000 €
Igor Liashchenko(1972)Peterburi65 000 €
Ruslan Maksimenko(1968)Moskva64 231 €
Ruslana Maksimenko(1971)Moskva64 231 €
Vadim Mamchur(1966) 70 000 €
Alexander Mashin(1963) 65 000 €
Nadzeya Matveyonak(1964)Borovljanõ küla, Minski rajoon66 500 €
Andrey Minko(1975)Moskva64 200 €
Sergey Minko(1970)Moskva64 200 €
Uliana Minko(1970)Moskva64 200 €
Yulia Minko(1977)Moskva64 200 €
Elman Mirzoev(1964)Moskva64 551 €
Igor Molchanov(1949) 65 000 €
Liudmila Molchanova(1948) 65 000 €
Alexey Morozov(1977)Moskva65 000 €
Dmitry Morozov(1975)Peterburi67 000 €
Irina Morozova(1979)Moskva65 000 €
Evgeny Mulyukov(1967) 65 000 €
Anastasia Myskina(1981)Himki65 000 €
Galina Myskina(1959) 65 000 €
Sergey Novitskiy(1949) 65 000 €
Gleb Ognyannikov(1972)Peterburi67 500 €
Ekaterina Okhlopkova(1972)Moskva64 231 €
Denis Pavlov(1971)Vladivostok65 190 €
Dmitry Perminov(1981) 65 000 €
Alexander Petrov(1982) 65 000 €
Vladimir Pisarev(1968)Moskva66 596 €
Anatolii Pogrebniak(1957) 64 200 €
Liudmyla Pogrebniak(1958) 64 200 €
Sergey Pokazanyev(1971)Jekaterinburg67 000 €
Grigory Polkachev(1973)Moskva64 200 €
Natalia Polkacheva(1975)Moskva64 200 €
Evgeny Predein(1969)Moskva64 200 €
Victor Predein(1992)Moskva64 200 €
Victoria Predeina(1970)Moskva64 200 €
Maria Protasova(1987) 64 000 €
Mikhail Puchkov(1968) 68 000 €
Igor Reshetnikov(1969)Peterburi195 500 €
Tatiana Reshetnikova(1976)Peterburi65 500 €
Olga Revyakina(1969) 65 000 €
Evgeny Ryzhikov(1982) 65 000 €
Mstislav Samsonov(1967)Venemaa65 000 €
Elena Savchuk(1978)Peterburi65 000 €
Vladimir Savchuk(1973)Peterburi70 000 €
Yulia Semenova(1974)Peterburi63 912 €
Victor Shaposhnikov(1968)Moskva65 000 €
Evgeny Sharovarin(1967)Jekaterinburg65 000 €
Marina Shatrovskaya(1971)Peterburi65 000 €
Vitalii Shatrovskii(1991)Peterburi65 000 €
Andrey Shatrovskiy(1969)Peterburi65 000 €
Aristakos Shaynyan(1956) 67 500 €
Larisa Shumova(1979)Peterburi66 500 €
Olga Shurmina(1978) 65 000 €
Igor Sinikov(1970) 64 200 €
Natalia Sinikova(1970) 64 200 €
Igor Sitnikov(1969)Moskva64 231 €
Olga Smirnova(1971)Moskva64 231 €
Pavel Smotrin(1979) 65 000 €
Valeriya Sokolovskaya(1975)Venemaa65 000 €
Andrey Sosna(1971) 65 000 €
Alexey Strunilin(1970)Moskva65 500 €
Elizaveta Strunilina(1970)Moskva65 500 €
Timofey Sukonkin(1972)Peterburi66 468 €
Valery Suraev(1960)Moskva65 000 €
Vera Zernova(1967) 65 000 €
Olga Zheltova(1972)Moskva64 231 €
Eduard Zubavichus(1967)Peterburi70 000 €
Inna Zubavichus(1979)Peterburi65 000 €
Alexander Tkachev(1965)Jekaterinburg67 000 €
Marina Tsodykovskaya(1974)Moskva65 000 €
Anatoly Valetov(1979)Moskva66 250 €
Galina Valetova(1980)Moskva66 250 €
Anastasia Vasilieva(1991)Moskva65 765 €
Natalia Vasilieva(1968)Moskva65 765 €
Eduard Vasilyev(1969)Moskva136 899 €
Igor Vdovin(1971) 65 000 €
Alexander Veligodskiy(1968)Moskva64 231 €
Tatiana Veremeeva(1954) 65 000 €
Polina Volchek(1974) 68 000€
Igor Vygovskiy(1966)Peterburi67 500 €
Viktoryia Yafremava(1973)Minsk65 190 €
Allikas: Äriregister

Raudse kolmiku ärimudel

Kolm aastat tagasi aktiivset tegevust alustanud Advisory Partnersi tegevusalaks on majandus-, õigus- ja kinnisvaraalane nõustamine. Müügitulu oli mullu 3,2 miljonit krooni, sellest tuli väljastpoolt Euroopa Liitu (loe: peamiselt Venemaalt) 2,7 miljonit.

Pole paha äri, sest kasum oli samuti 3,2 miljonit krooni.

Stelmachi ettevõttest hargneb välja kolm haru — ettevõtjatel on ikka kombeks erinevad tegevused eri ettevõtetesse jagada.

Tähelepanuväärne on firma Employment Service, millest pool oli veel mullu sügisel ühe ettevõtte kaudu Indrek Raudse kontrolli all. Selle ettevõtte tegevusala oli samuti nõu andmine. Huviväärne on asjaolu, et peaaegu kogu mullune tulu 864 000 krooni tuli Briti Neitsisaartelt. Seal registreeritud kompaniisid kasutavad tavaliselt tegelased, kes tahavad oma isikut avalikkuse eest mingil põhjusel varjata.

Stelmach ei võtnud oma peamisest ettevõttest dividende, küll aga suunas vaba raha tütarfirmasse Capital Advisory Partners laenude andmiseks. Mullune laenumaht oli ligi 10 miljonit krooni.