LHV võimaldas oma Finantsportaali kasutajatel arvamust avaldada alanud aasta majandus- ja investeerimistrendide osas. Kokku andis oma prognoosi 61 kasutajat. Seega on tegemist LHV foorumlaste kollektiivse aju seisukohaga, mis peaks kirjeldama keskmisest teadlikuma investeerimishuvilise ootusi ja kartusi 2008. aasta osas.


Tooraineturud Pöörast hinnatõusu ei prognoosita. Kui mullu kallines nafta 43 protsenti ja kuld 31 protsenti, siis tänavu ootab investeerimishuviline nafta hinna kerget langust ning kulla kallinemist kümnendiku võrra.


Dollar tugevneb Mullu euro suhtes kümnendiku oma väärtusest kaotanud dollar asub oma positsiooni maailmavaluutana taastama.


Venemaa aktsiaturg Aktsiaindeksitest prognoositi keskmiselt parimat tootlust Venemaa aktsiaturule – kõrgele kerkinud toorainete hinnad, stabiilne majanduskeskkond ning poliitiline vaikelu koos uue presidendiga loovad sellele ootusele tugeva põhja.


Hiina aktsiaturg Shanghai börsiindeksi peaaegu 10protsendist tootluse prognoosi võiks lugeda päris positiivseks tulemuseks, aga kui võtta arvesse, et viimasel kahel aastal on Hiina aktsiaturg näidanud kolmekohalisi tootlusnumbreid, võiks prognoosi lugeda pessimistlikuks ning olümpiamängude positiivset mõju loota ei saa.


Tallinna Börs Negatiivseim suhtumine valitses Tallinna börsiindeksi tuleviku osas – ehk võib selle põhjusena tuua kerget kibestumist, sest OMX Tallinna indeks langes 2007. aastal 13 protsenti ning languse kerget jätkumist prognoositakse ka tänavuseks aastaks.


USA aktsiaturg 30 suurimast tööstusaktsiast koosnevale Dow keskmisele prognoositi 1,2 protsendi suurust langust.


Eesti majandus maandub Majanduskasvu aeglustumine on kiire ning pigem kaldutakse isegi raske maandumise stsenaariumidesse – keskmiselt kolmeprotsendine majanduskasv jääb alla nii pankade kui ka rahandusministeeriumi prognoosidele. Tarbijale erilist kergendust ei oodata ning hindade tõusutempo väheneb vaid minimaalselt.


USA saab taas Clintoni Viimase küsimusena said foorumlased ennustada USA tulevast presidenti – üheselt ollakse veendunud, et presidendiks saab demokraat. Hillary Clintoni võitu uskus 62 protsenti vastanutest, Barack Obama võitu 21 protsenti vastanutest.


Mida tulemustest järeldada? Eesti investor usub, et tänavu tasub investeerida Venemaa aktsiatesse, ettevaatlikult tasub suhtuda Hiina aktsiaturgu, eemale tasub hoida Balti ja USA aktsiatest. Kulla hinnatõus on pigem tagasihoidlik ning nafta osas on lootust kergele hinnalangusele. Dollarit võib taas rahakoti vahel hoida. Eesti majanduskasv taandub kolmele protsendile ning hinnatõus jääb kaheksa protsendi piirimaile. Lisaks saab USA esimese naispresidendi. Aasta esimesed nädalad on küll aktsiaturgudele tähendanud korralikku aadri­laskmist ning niigi üsnagi pessimistlike prognooside täitmine võib osutada raskeks ülesandeks.


Loo autor on LHV veebitoodete juht.