Kuidas suhtuda n-ö õhu või ilusamalt öeldes;plaanitavate ehitiste müüki? Kui palju pank kontrollib arendajaid?;Hoonete vastavust kehtivale detailplaneeringule? 

Riho Unt,
SEB Eesti Ühispanga jaepanganduse divisjoni direktor
;Pangana soovitame klientidel enne alles planeeritavas projektis korteri;soetamist eelnevalt arendaja taustaga tutvust teha. Mis on arendaja;varasemad kogemused arendusprojektide tegemisel, kas arendusprojektid;valmivad tähtajaks ning milline on nende kvaliteet.
;Eraisikute finantseerimisel on panga peamine partner ikka laenu võttev;eraisik, sest laenu väljastades eeldab pank laenuvõtjalt kindlat tahet;ja tema poolt juba kontrollitud arendusprojekti tausta. Pank väljastab;kliendile laenu eeldusel, et klient selle tagasi maksab, seetõttu saab;korter olla vaid lisakindlustus. Ostu-müügi protsessis saab pank olla;ostjale vaid partner oma soovide realiseerimisel.

Mait Pärg,
Sampo Panga eraisikute finantseerimise osakonna juhataja:
;Kõrgaeg kinnisvaraturul on hakanud vaikselt läbi saama, need ajad on;tänaseks möödas, kus ostjad paberil oleva projekti momentaanselt;broneerivad.
;Nagu viimased uudised/arengud meie kinnisvaraturul näitavad, ei saa;olla väga kindel, et paberil broneeritud ja esmase sissemakse teinuna;selle korteri ka kokkulepitud hinna eest lõpuks endale saab. Kui aga;sellise riski peale minna, siis soovitab pank kindlasti sõlmida;notariaal­se eellepingu, millest nii lihtsalt taganeda pole võimalik.
;Eluasemelaenude väljastamise eeltingimus on kehtiva ehitusloa;olemasolu, seda nii uute arenduste kui ka eramute ehitamise puhul, ja;seda pank enne laenude väljastamist kontrollib.
;Pank tuleb kliendiga kaasa ainult pärast asjaõigusliku lepingu;sõlmimist, kuna alles siis saab ostja juriidiliselt objekti omanikuks.;Iga tehinguga, mille tulemust saab reaalselt “katsuda” alles tulevikus,;kaasneb risk, seega soovitab pank kontrollida põhjalikult arendaja;tausta, mitte otsustada ega tegutseda liiga kergekäeliselt ja ainult;emotsioonidest lähtuvalt. Ning mis peamine – alati tasub nõu küsida oma;pangast, kuidas on kõige otstarbekam sellistel juhtudel käituda.;Kindlasti on ka praegu turul selliseid arendajaid, keda ei huvita ei;kliendi heaolu ega kehtivad seadused, vaid ainult kiire raha teenimine,;seega püstitatakse ja proovitakse müüa selliseid objekte, millel puudub;ehitusluba. Pangad kontrollivad ehitusloa olemasolu ja eluasemelaenu;selliste objektide tagatisel ei väljastata. 

Kersti Arro,
Hansapanga eluasemefinantseerimise osakonna arendusjuht:
;Mis puudutab eraisikust eramu ehitajat, siis siin me detailplaneeringu;ega ehitusloa olemasolu üldjuhul ei kontrolli. Vaatame maa;sihtotstarvet (et oleks elamumaa). Kui on tegemist aga näiteks;rahvuspargi või looduskaitseala territooriumil paikneva kinnistuga,;siis küsime ka ehitusluba.
;Kui eraisik ehitab eramu ilma ehitusloata, siis vastutab tema ise.