Kuulutasite välja konkursi "kes leiab Wikileaksist materjali Eesti kohta". Ei usu, et meil kodus selline kollektiivne netisobramine väga õnnestub, oleme väike maa. Ingliskeelses veebis aga kollektiivne aju skännib materjale nii et lust.

Mis Wikileaksi puutub, siis ühe analüüsi ma leidsin. Selle kirjutas Pratap Chatterjee, ajakirjanik, kes on spetsialiseerunud USA sõjale Afganistanis. Chatterjee kirjutas ka raamatu "Halliburtoni armee" - sellest kuidas kaitsekulutuste miljardid pestakse läbi ühe valitsusele lähedase suurfirma.

Muidu heietatakse Wikileaksist põhiliselt Assange enda isiku ja tema naisseikluste põhjal, seekord aga on Chatterjee seda dokumendikogu ka lugenud ja mulle järeldus meeldib.

"Ameerika sõjaväele, kes üritab afgaanide koole, haiglaid ja maanteid üles ehitada, on tekkinud konkurent CIA juhitud inimjahi-üksuste näol," kirjutab ajakirjanik.

CIA erioperatsioonid inimeste kinninabimiseks/tapmiseks ebaõnnestuvad sagedasti. Seetõttu langeb ka afgaanide arvamus ameeriklastest üleüldse. CIA rünnakrühmad kannavad nime Task Force 373. Kuna Obama valitsus üleüldse keeldub kommenteerimast sellise inimjahi üksuse olemasolu, siis on eriti abi Wikileaksi rohkem kui sajast selleteemalisest dokumendist (ja nende põhjal avaldatud analüüsist NY Timesis ja Observeris) .

Üks näide on Danny Halli ja Gordon Phillipsi juhtum. Mehed juhtisid USA ülesehitusmeeskonda Nangarhari provintsis ja saabusid juunis 2007 kohtumisele kohaliku kuberneri Gul Agha Sherzaiga. Nad pidi seletama, miks Task Force 373 oli öise operatsiooni käigus lennumasina AC-130 rünnakuga tapnud seitse afgaanist politseinikku.

See näide tõestab ilmekalt, et ameeriklastel on Afganistanis kaks tegevussuunda: sõjavägi üritab kohalikke usaldust võita ja riiki taastada, CIA aga kütib nimekirja alusel vaenlasi nii Afganistani kui Pakistani territooriumil. Wikileaksist selgub et esmatähtsaid kinninabitavaid või tapetavaid (capture/kill) tegelasi on nimekirjas 2058. Bagrami Piirkonna Kinnipidamisasutuses peetakse 757 vangi, eeldatavalt sellestsamast nimekirjast.

Kindral McChrystal, kes hiljaaegu USA väekontingendi ülemjuhataja ametist vabastati, tegeles rõhutatult just terroristide jahtimise, mitte niivõrd ülesehitustöö liinil. Ajakirjanik Chatterjee järeldab koguni et USA Välisministeeriumi ametnikud ja tsiviileksperdid ning lihtsad sõjamehed on CIA task-forcega suisa vaenujalal.

Karmo P.