Nüüd on mõned teadlased jõudnud veendumusele, et Mona Lisa salapärane naeratus on tingitud rasedusest. Osaliselt on selle teooria kinnituseks vastselt lagedale ilmunud dokumendid, osaliselt järeldused modelli füüsilise oleku kohta.

Firenzest ja Milanost leitud ürikud viitavad, et kõige tõenäolisemalt oli Leonardo da Vinci modelliks ikkagi Lisa del Gioconda, rikka siidikaupmehe abikaasa. Läbi aegade on kaalutud ka teisi võimalusi – isegi seda, et Leonardo da Vinci on Mona Lisana kujutanud oma noort meessoost õpilast ja armukest Andrea Salaid. Da Vinci alustas oma kuulsat maali aastal 1503 Firenzes ja sealsetest kirikuraamatutest selgub, et samal aastal Lisa del Gioconda sünnitaski.

“Vaadake tema sõrmi,” ütleb Yale´i ülikooli kliinilise anatoomia professor Sherwin Nuland. “Ta ei kanna sõrmuseid. Nii rikas naine tavaliselt kannab.” Nulandi arvates on Lisa sõrmused ära võtnud, kuna tema sõrmed on rasedusest paisunud. Teooria sobib kokku ka Leonardo da Vinci teadaolevate vaadetega – ta idealiseeris emadust kui energia lätet.  

Sel kuul annab BBC eetrisse uut teooriat esitleva kolmeosalise telesarja.