Võidujooks masinaga

Savisaarega, kes on võimeline 25 tundi ööpäevas töötama, pole kerge sammu pidada, seda tunnistavad kõik kolm.
"Tihti on tunne, et sa lihtsalt kohe-kohe kukud," kirjeldab Kaia Jäppinen Savisaare poolt dikteeritavat töötempot. "Savisaarel on kalduvus mitte endale aru anda, kui palju mingi ülesande täitmine aega võtab. Talle meeldib enamikku asju ise kuni viimase lülini üle kontrollida. Kuid nii hakkavad asjad kuhjuma."
Ka Vilja Laanaru nendib, et Savisaar planeerib oma päeva nii täis, et kümneminutiline viivitus lööb terve päevaplaani sassi. "Siis on ta ise närviline ja kõik teised samuti," lausub ta, "Savisaare probleem on ka tema plahvatuslikkus. Seetõttu ongi ajakirjanduses temast loodud kurja diktaatori või koletise imago. Kuid ta võiks plahvatada oma kabinetis, mitte kabineti ukse taga.Tegelikult on ta romantiline natuur. Viis minutit pärast vihastamist tuleb ta naeratades tagasi."
Kaiale meenub seevastu, et tal on Savisaarega paar korda mõnepäevased vaikimisperioodid olnud. "Me oleme mõlemad sarnaselt isepäised kujud." märgib ta.
"Kuna Savisaartihti hilineb, siis arvestan sellega varakult. Kord sõitis ta absoluutselt täpselt välja, nii et jäin maha valimiskampaaniast, kus olin Uks põhiorganisaatoritest. Nähvasin talle mobiili teel, et võiks
ikka linnas ringi vaadata, kui minust autoga mööda sõidab. Viimasel minutil sain teada ka seda, et minu vastutusel on ta isiklik valimiskampaania."
Põhjusena, miks Savisaare ümbersiiski ustavaid inimesi jätkub, kostub Laanarult: "Savisaar pakub inimestele huvitavat elu ja arenenemisvõimalust."
Ta oskab teha mitte kellestki midagi ja samas mitte olla kade, et teised tema arvelt karjääri teevad. Laanaru lisab, et nendel inimestel, kelle eesmärgiks nö maja ja autot omada, pole Savisaare kõrval siiski midagi teha. "Sa pead olema 100%liselt andunud tema üritusele," kinnitab Vilja.
Nii Jäppinen kui Laanaru ei aktsepteeri enda sõnul sugugi Savisaare iga sammu.
"Mina olin vastu ta omaaegsele otsusele tagasi astuda," meenutab Laanaru. "ta läks tookord minema oma töö vilju nägemata - muutis suhtumise endasse veel halvemaks. Savisaar oli ju tegelikult see, kes suutis orienteerida Eesti majanduse poole aastaga idast läände. Ta on ainuke eesti poliitik, kes suudab kriitilistel momentidel enda peale võtta nii suure vastutuskoorma ja ometi saab enamasti vastu päid ja jalgu. Ma arvan, et kunagi hinnatakse Savisaare roll ajaloos ümber."

Politsei kui Chippendales

"Lihaselised meeter üheksakümnesed samethäälsed mehed, kes aitavad vanakestel kotti tassidajapäästavad neidusid kitsastes kõrvaltänavates - see võiks olla pilt Eesti politseist inimeste alateadvuses paari aasta pärast." Pressišeff Pireti kirjeldus oma õlgadel lasuvast peaaegu utoopilisest ülesandest - politseist positiivse imago loomine - on muljetavaldav.
"Ma usun, et meedial on tõesti väga suur roll poi itsei prestiiži tõstmisel", märgib ta. "Kuna politsei palgad ei saa kunagi olema hiiglasuured, siis peaks kõigepealt tegelema selle elukutse populariseerimisega."
Pireti sõnul on praegu tema probleemiks pakutava infohulga vahel tasakaalu saavutamine.
"Mõned lehed kurdavad meilt saabuva infouputuse üle. Samas, kui jätsin ühest sündmusest teatamata, helistas mulle peatselt BNS, küsides, et kas siseministeerium tahab midagi varjata," lausub Piret.
Jäppinen lisab: "Minu meelest pani Savisaar patrullteenistuse käima liiga suure showga. Politseiinfo tulv massimeedias on osa inimesi veelgi rohkem ära hirmutanud."
Vilja vaidleb Kaiale vastu: "Politseist ei saa kunagi rääkida liiga vähe - ja seda rääkimist on vaja just
politseinikele. Et nad teaksid, et keegi kontrollib neid, tunneb nende vastu huvi. Koos korraliku meediatööga ja ka karistuste, kütuste st hierarhiasüsteemi ja sotsiaalsete garantiide loomisega politseinikele peaksid asjad üsna ruttu ülesmäge minema. See kõik pole üldse nii võimatu."

Savisaar kui naisõiguslane

"Naised siseministeeriumisse ei sobi? - kas siia valitakse inimesi siis sootunnuste järgi või," imestab Vilja Laanaru. On loomulik, et riigitööle ei taha mehed tulla, sest siin on palgad nii väikesed.
Vilja Laanaru meelest on arvamus, et Savisaare põhivalijaskonna moodustavad eakad valjuhäälsed naised, meediamüüt - statistika seda ei kinnita.
Laanaru ja Jäppineni sõnul koondab Savisaar enda ümber ennekõike professionaale. "Savisaar on mees, kes ei alahinda naisi," lausub Jäppinen, "Keskerakonnas on tugevaid naispoliitikuid just seetõttu nii palju esile pääsenud, et Savisaar on seda võimaldanud. Ta pole neile jalga taha pannud."
"Mingeid mööndusi ta töö osas küll ei tee - minu ainuke privileeg on see, et ma ei pea käima kontrollreididel," lausub Piret Mürk.
Nelja aastase tütre Rosina üksikema Vilja Laanaru lausub, et tema "privileegiks" võib mööndusega nimetada seda, et ta saab küll käia igal nädalal kaks päeva maal lapse juures, kuid samas peab ta tihti töötama pühapäeviti.
Kolme aastase Saskia ema Kaia ohkab siiski, et tal tekib küll aegajalt tunne, et ta teeb tööd lapse arvelt ja vastupidi.
Ükski kolmest naisterahvast ei arva, et nad oleksid võimelised ise lähimas tulevikus tegevpoliitikuks hakkama. Piret Mürk soovib siiski kindlasti ajakirjanikuna jätkata. "Kui ma Savisaare juures edukalt töötan, siis on mul ajakirjanduskarjäär kindlustatud, kui ma aga läbi kukun, siis totaalselt." lausub ta.
Kaugemas perspektiivis ei eita Jäppinen ja Laanaru poliitikukarjääri võimalust.
"Usun, et demokraatia harjutamise aeg saab Eestis läbi ja siis vajab parlament poliitiliselt hulga kompetentsemaid inimesi, kui hetkel ennast pean." Kuid ta lisab, et Savisaares on see miski, mis seob.
"Ma tean inimesi, keson tahtnud ta juurest ära minna - kuid pärast paarikümneminutilist vestlust Savisaarega on enamus neist sellest plaanist loobunud. Savisaarejuurest on pea võimatu lahkuda," lausub Vilja.
LIIS ARUJÄRV