Võimalikud rahakraanid Venemaalt olid kinni keeratud. Lisaks räsis parteid maineprobleem, Eesti ettevõtjad ei soovinud “mõjuagendi” skandaali tõttu enam Keskerakonna sponsorina püünele sattuda.

Aruande kohaselt sai Keskerakond valimiskampaania korraldamiseks 472 000 eurot. 140 000 sellest panid kokku kandidaadid ise.

82 000 laekus annetustest. Lõviosa, 250 000 eurot, tuli aga aastaid partei reklaamikampaaniat korraldanud Paavo Pettailt. Selle summa eest ostis Pettai Tartus asuva majaosa (80 protsenti), mille Keskerakond sai päranduseks ühelt liikmelt.

Hämmastav on aga tõsiasi, et majaosa väärtuseks hinnati vaid 70 000 eurot. Pettai maksis turuhinnast kolm ja pool korda rohkem, ehkki majade hinnad on City24.ee andmeil viimase viie aasta madalaimad. “Kui seda käsitleda ainult ühe tehingu objektina, siis oleks see veider. Kuid maja hind oli ainult üks osa arveldustest, tegelikult maksis Keskerakond mulle rohkem. Olen selgelt võidus,” ütleb Pettai Ekspressile.

Aruanne näitab, et 23. veebruaril 2011, mil Pettai maja ostis, tegi ta erakonnale kaks ülekannet: 127 359 ja 122 641 eurot. Samal päeval kandis erakond Pettai firmale Midfield edasi 127 359 eurot (ehk täpselt Pettai esimese ülekande summa) ja lisaks veel 42 641 eurot. Kokku 170 000 eurot. Parteile jäi 80 000 eurot legaal-set sularaha.

Erakondade rahastamisega kursis olev allikas ütleb Ekspressile, et tegemist võis olla skeemiga, millega suunati varjatud annetusi Pettai kaudu erakonnale. Kuid Pettai lükkab selle ümber: “Tegemist on minu enda rahaga, see ei tulnud kuskilt mujalt.” Ta eitab ka vanade võlgade klaarimist: “Sellega on hoopis teine asi.”

Teine allikas arvas, et tegemist võis olla teeseldud tehinguga teise tehingu varjamiseks. Miks muidu peaks ärimees maksma erakonnale suure hulga raha justkui vaid selleks, et osa talle tagasi kantaks ning ta muutuks seejuures kinnisvaraomanikuks? Rahaliselt oleks ta nagu nullis, kuid kampaania korraldas tasuta?

Teatud iva tekib skeemi siis, kui vaadata Keskerakonna valitsetava Tallinna linna reklaamitellimusi Pettai firmale. Neid on kokku umbes 294 000 euro väärtuses: 192 000 sihtasutuselt Tallinn 2011 ja 102 000 seoses projektiga “Tallinn aitab”. Pettai tunnistabki Ekspressile, et saab kokkuvõttes umbes 400 000 eurot. Võimalik, et selliste tellimuste puhul on mõtet erakonna nõudmistele järele anda.

Praeguse seisuga on tegemist stiilipuhta JOKK-tehinguga. Pettai on rahul, partei on rahul. Rahapesu Andmebüroo juhi Raul Vahtra sõnul pole alust menetlust algatada, sest rahapesu eeldab tehinguid kuriteo tulemusena saadud vara või rahaga. Ka Maksuamet ei näe probleemi, sest tehing oli reaalväärtusest suurem, mitte väiksem.

Kuid erakondade rahastamise teema kohal hõljub endiselt paha hais. Parteide rahastamist kontrollima nimetatud komisjoni liikme Kaarel Tarandi sõnul võiks nad kirjeldatud juhtumit uurida, kuid just avalik tähelepanu peaks panema erakondi puhtamalt käituma.

Värske majaomanik: Reklaamiärimees Paavo Pettai. (Andres Putting / Delfi)