Kalevipoja komisjon otsustas esimest autasu hinnaga 100 000 krooni mitte välja anda ning hinnata töö "Kalevipoeg jõuab koju" teise autasu vääriliseks preemiaga 70 000 krooni.

Poliitiline Kalevipoeg

Kalevipoja kuju püstitamine oli poliitiline otsus, mis kirjas ka Keskerakonna valimislubadustes. Ka 10 aastat Kalevipoja kuju Tallinna lahte rajada tahtnud Kangro astus mullu Keskerakonda.

Kalevipoja kuju rajatakse Maarjamäe memoriaali lähedale merre saja meetri kaugusele rannajoonest. Nii kuju projekteerija kui ka ehitaja leidmiseks korraldatakse avalik riigihange.

Tallinna peaarhitekti Ike Volkovi sõnul on kahetsusväärne, et nõuetele vastas ainult üks töö. Kahetsusväärne on tema sõnul ka see, et skulptorite liit poole protsessi pealt selja keeras.

„Kahjuks valikut ei saanud tekkida, sest tingimustele vastas üks töö. Kindlasti on võimalik seda temaatikat probleemi paremini läbi mõelda," ütles Volkov Eesti Ekspressile.

Ta nentis, et tal tuli tegutseda valikute piires, mis talle anti.

Nii skulptorite kui ka arhitektide liit on põhjendanud konkursi boikoteerimist just politiseerituse, konkursitingimustega selgelt Kangro tööle eelise andmise ja sisulise valiku puudumisega.

Konkureeris "laste töö"

Ühel tööl ei olnud Volkovi sõnul skulptuurset osa, oli ainult ringikujuline asjandus, puudus ka kontaktvööndi analüüs. „Teine töö oli ilmselt lastelt tulnud pakkumine, kus polnud ka vastavaid materjale kasutatud," nentis ta.

Kas Volkov ka isiklikult Kalevipoja kuju püstitamist pooldab? „Antud juhul olen ametikoha poolt žürii liige...," jääb Volkov mõttesse. „Põhimõtteliselt toetan alati kunsti linnas, see rikastab meie linnapilti," ütleb ta siis.

Kangro säras reede hommikul linnavalitsuse teenindussaalis, kus tööd on välja pandud. „Olen nüüd Kalevipoega muutnud, nägu ja juuksed on teine. Jalgade asend on rohkem väljavenitatud. Kirjutage jah, et võtsin näo pronkssõdurilt," naerab ta.

Kangro sõnul kaalub 21 meetrine kuju tõenäoliselt 40-50 tonni.