Zeus vihastas Prometheuse peale, kes kinkis inimestele tule ning õpetas annetama templites loomakonte ja rasva, samal ajal kui mehed ise võisid liha süüa.

Arvete õiendamiseks lõi peajumal Pandora: vagura neiu, kellele kõik jumalad midagi kinkisid. Tal oli võrratu välimus ja imekaunid riided. Kuid Pandora sai kaasa ka anuma, kuhu iga jumal paigutas midagi halba. Nad ei öelnud naisele, mis peitub laeka sees, kuid hoiatasid, et seda ei tohi mitte kunagi avada.

Zeus kinkis kaunitari Prometheuse vennale Epimetheusele. Too võttis naise rõõmuga vastu hoolimata venna hoiatusest, et peab kõik Zeusi pakutu tagasi tõrjuma.

Ja pahandus oligi majas. Zeus lõi naise uudishimulikuks. Pandora lihtsalt pidi nägema laeka sisse. Ta paotas vaid korraks selle kaant ning kõik nuhtlused, mured ja hädad lendasid välja. Zeusi karistus läks täide.

Erandina sisaldas laegas ka lootust, mis ainsa asjana inimesi nende õnnetustes lohutab.

Pandora ja Epimetheuse kooselust sündis Pyrrha, ainus naine, kes jäi ellu hilisemas üleilmses veeuputuses. Pyrrha elas kokku oma onupoja Deukalioniga. Siit pärineb praegune inimsugu.

Tomb Raideri uuest filmis seda eelnenut aga ei leia, kuigi kogu tegevus keerleb tolle saatusliku laeka ümber. Pandorast saab lugeda hoopis mütoloogiaraamatutest.

Hollywoodi versioonis on laegas hoopis üleloomulik relv, mida relvaärikad püüavad iga hinna eest oma kätte saada.

Loomulikult on tänapäeval vaid üks inimene maailmas, kes suudab laeka üles leida. Preili Lara Croft, üliinimene. Päritolult aadlik, lord Henshingly Crofti tütar. Tal pole kunagi rahapuudust. Teda ei näe süüa tegemas ega rätsepa juures riideid tellimas. Tal pole kunagi "päevi". Ta tulistab eksimatult. Ratsutab imehästi. Juhib autot ja lennukit. Ta eelistab alati individuaalalasid meeskonnamängudele. Ja jääb alati 29aastaseks.

Croft sündis 1995. aastal arvutimängu kangelannana. Erandina mitte Frisco külje all Räniorus, vaid ühes Inglise arvutifirmas.

Croftist sai täht, sest tal olid samasugused superagendi võimed nagu James Bondil. Tal oli samasugune muinasteadlase nina nagu Indiana Jonesil. Ja ta oli sama rinnakas kui Pamela Anderson.

Crofti mängud on jõudnud tänaseks 100 miljonisse kodusse. Temast sai esimene digitaalne nägu ajakirja The Face esikaanel. Ka nädalakirja Time kaanetüdruk.

Aga filmilinal pole ta läbi löönud. Tomb Raideri esimene osa kogus 225 miljonit dollarit, mis annab kõigi aegade rahatabelis alles 197. koha. Praegu linastuv teine osa on seni kogunud 131 miljonit.

Võrdluseks: Indiana Jonesi triloogia kogus 1,2 miljardit dollarit. Ja seda 10-20 aastat tagasi, kui kinopiletid olid odavamad.

Kuigi peaosatäitja Angelina Jolie ei kanna filmis seksika väljanägemise nimel sageli isegi mitte push-up rinnahoidjat nagu preili Croft arvutimängudes, tõmbavad tema filmid ikkagi eeskätt poisikesi. Neis on liiga vähe pinget ja aarete otsimist. Kuid see-eest tasemel märulit.