Oli reedene päev, kui austraalia noormees Beau Walker külastas veekeskust Kalev Spa. See on talle mugav valik, sest seal on olemas nii jõusaal, ujumisbassein kui ka veepark. Ja mis veel- saunas saab ka käia. „Pealegi asub Kalev Spa väga lähedal, kuigi jah, hind on krõbe – kuu täispaketi eest tuleb välja käia 1090 krooni kuus,“ ütles Walker.

Kõik oli tema sõnul peaaegu hästi. Saunas rääkis ühe teise külastajaga ebatavaliselt leigest temperatuurist, kui äkki hakkas keris sädemeid pilduma ja põrand jäi voolu alla. Kolm saunalist, kellest üks laps, olid hirmunud. Tulešõu kerise all kestis oma pool minutit, kuid ka pärast selle lõppemist oli näha sähvatusi.

Inimeste kaitseks keris ümbritsetud puidust raamiga, millelt ohutut pinda otsides hüppasid kõik kolm saunalist soojast ruumist välja.

„Austraalias oleks selline korralagedus potentsiaalne kohtuasi,“ teatas Beau. „Selline juhtum paneks hirmuma terve juhtkonna – mõelda, inimeste elu oli ohus! Nende juhitud asutuses!“

Ta rääkis telefonitsi spa töötajaga, ent keegi ei tulnud- ametlik hääl telefonis teatas, et oodake veel mõned minutid. Sama vastuse sai Beau ka teisel korral, kolmandal läks ta juba endast välja ja palus, et kohtumist spa mänedžeriga.

Ikka ei midagi.

Siis loobus ta telefoni teel asjade ajamisest ja pöördus mõne töötaja poole, kellega rääkimisest polnud tema sõnul samuti tuhkagi kasu. Seejärel pöödrus ta spa infolaua juurde ja kordas oma nõudmist.

„Ma olin vihane. Aga oli ka põhjust,“ leiab ta. Neiu müügilaua juures olevat pööritanud silmi ja alles veel vihasema päringu peale kutsunud vajaliku ametniku kohale.

Kaks saunas olnud eestlast kaebust ei esitanud.

Kontrast Austraaliaga või ükskõik missuguse teise riigiga on masendavalt tugev, vihjab Beau.

„Vetelpäästest, kuulab töö ajal kõrvaklappidest muusikat! Vahel juhtub, et kappidel ei tööta lukud!“ Ja veel: „Arusaamatu – renoveerimise ajal, mil tervet spad ei saa kasutada, võetakse täishind..!“

Beau saatis Kalev Spale kirja, kus teatas, et on juhtunuga seoses very unhappy ja palus endale teatada, kuidas lahendatakse olukord.

Hardi Kerde, spa juhatuse liikme versioon on teistsugune. Ta ütleb, et tema on Beau Walkeriga kohtunud kahel korral. „Esimesel korral sain teada, kui nõme koht on Eesti ja kui jube teenindus siin on.
Alles seejärel informeeris hr. Walker saunas juhtunust. Temaga koos saunas olnud noormehed viskasid korraga kerisele terve kapatäie vett, mille tulemusena nägid nad sädemeid kerises. Hr. Walker informeeris sündmusest meie töötajaid kassas, kes lubasid, et meie töötaja tuleb sauna kontrollima. Kui 2 minuti jooksul ei olnud meie töötaja jõudnud sauna, nõudis ta kokkusaamist juhatajaga. Peale seda tuli ta minu juurde ja rääkis selle loo. Kõige lõpetuseks lubas ta minna meediasse, juristi juurde, politseisse ja rääkida, kui õudne ja ohtlik on käia Kalev Spaas harjutamas.“

Hardi Kerde lasi saata selgitused saunade ohutuse kohta Walkerile.

„Teisel korral, 28.10.10 kohtusime uuesti. Hr. Walker tänas kirjutatud vastuse eest ja ütles, et see ei ole päris see, mida ta lootis. Ta oli rahul parendustega, mida ta nägi ja avaldas tunnustust meie saunadele ja suhtumisele klientidesse. Oli rahul ka teenindusega ujulas ning arvas, et halb teenindus ja juhtum kerisega võiksid jääda meie vahele.

Siis tutvustas ta ennast ujumistreenerina ja vetelpäästjana. Eelmisest töökohast oli ta vallandatud ja ta soovis saada meie juures tööd treenerina. Kuna ta ei oska riigikeelt, jäi teema lühikeseks. See ärritas hr Walkerit väga ja ta kinnitas, et „tunneb H. H. Luike isiklikult ja paneb asja meediasse“. Peale seda soovis ta juhtunu tõttu tasuta pikaajalist pääset ujulasse, „kuna see pidi olema Eestis kombeks“. Keeldusin. Peale keeldumist rääkis ta uuesti meediast, juristidest, politseist ja ähvardas juhtunu avalikustada. Soovitasin tal tegutseda parimal viisil. Tema nõudmisel tagastasime talle ostetud kuukaardi raha, kuna koht sportimiseks, teenindus ja suhtumine välismaalastesse olla meie majas kohutavad ja ta ei soovi kunagi enam tulla Kalev Spaasse. Lahkudes avaldas ta oma ärritust nii verbaalsel kui ka füüsilisel moel.“