Kuid tõusev kütuse hind, parkimiskohtade vähesus ning mure keskkonna pärast soosib väiksemate autode soetamist. Kõik autotootjad uhkustavad automessidel linnamaasturite ja sportautodega, kuid on oma mudelivalikusse toonud ka väikseid autosid. Juurde on tekkinud ka alternatiivseid autotootjaid, kes usuvad, et linnas võib liikuda veelgi väiksema autoga.


Üks selline autotootja on šveitslaste Cree, kes otsib investoreid kolmerattalisele sõidukile nimega SAM. Auto ei tekita heitgaase ning selle elektrikulu 100 km peale on vaid 5 kWh, mis teeb Eestis praegu kehtivate hindade järgi umbes 7 krooni.


SAMil on kaks istet (asuvad üksteise taga), selle tippkiirus on 85 km tunnis ning auto kaalub vaid 545 kg. Planeeritud, veidi saja tuhande krooni piiri ületav hind tundub pisut kõrge, kuid samas on see siiski taskukohasem teiste autode omast.


Praeguseks on toodetud 80 prototüüpi, mis vuravad Šveitsi linnades. Niipea kui Cree leiab investoreid (kallid Eesti ärimehed, äkki on see hoopis parem idee kui investeerida kinnisvarasse?), loodetakse alustada masstootmisega. Ma ei tea, kas Cree autotööstus saab jalad (või peaks ütlema: rattad) alla, kuid ma olen kindel, et lähitulevikus on meie linnades näha ohtralt SAMiga sarnaseid ülikompaktseid liiklusvahendeid.