Kohe pole vaja silmaarsti juurde tõtata, sest esialgu on veel raske diagnoosi panna. Umbes paari-kolme päevaga saab selgeks, mis sorti moodustisega on tegemist.


Odraiva ja rahetera on peaaegu ühtmoodi moodustised ning tekivad lau rasunäärmete ummistusest, aga on siiski kaks erinevat probleemi.


Koduste meetoditega odraiva vastu


Odraivaga on lihtsam – see kaob enamasti ise. Rasunäärmete ummistusega kaasneb infektsioon, tekib väike mädakolle, mis tavaliselt ise avaneb, vajamata seejuures arsti sekkumist.


Inimene saab end ise aidata laugu kergelt masseerides ja vajutades. Rahvapäraseks võtteks on odraiva mõjutamine kuldsõrmusega. Dr Sadu kommenteerib, et oluline on massaaž, mitte see, millega seda tehakse. Tähtis on ka, et massaaž ehk valuliku piirkonna puutumine sinna täiendavalt pisikuid ei lisaks, seetõttu on puhas kuldese täiesti sobiv. Loomulikult võib hõõruda-masseerida ka puhta näpuga või vatipulgakesega.


Masseerimiseks tuleb silitada ülalaugu ülalt alla ripsmete suunas ja alalaugu alt üles. Massaaži tuleks teha kogu lau ulatuses.


Tähtis on ka laugude hügieen. Lau serva ripsmete juurde kogunevad osakesed tuleks puhastada vati abil, mis on niisutatud jahutatud keedetud veega. Võib kasutada ka veega lahjendatud beebišampooni – ikka sellist, mis pisaraid ei tekita. Üht vatitupsu võib kasutada ainult ühe korra, muidu kantakse silma juurest eemaldatud mustus järgmise liigutuse silma tagasi. Silmalaugu võib puhastada ainult väljastpoolt.


Hästi toimib ka soe kompress. Selleks tuleb hoida puhast sooja veega niisutatud vatitupsu vastu laugu kuni viis minutit. Selle aja jooksul peab kompress soe püsima, seega tuleb vatipadjakest vahepeal uuesti sooja vette kasta. Soe kompress aitab ummistunud sekreedil väljuda.


Silmatilgad ja ravisalvid kirjutab välja arst. Sõbra või oletatava saatusekaaslase soovituse peale neid kasutada ei tohiks.


Rahetera vajab arstiabi


Rahetera ehk halasiooni korral tekib rasunäärmete ummistusse kõva kapslitaoline moodustis, mille sisu ise ei välju.


Olukorda saab taas leevendada silmalaugu hõõrudes-masseerides. Oluline on ka laugude puhtus. Puhastamine ei erine millegi poolest odraiva puhastamisest.


Raviks kasutavad silmaarstid antibiootilist salvi, mis vähendab põletikku. Rahetera ei avane, vaid taandub vaikselt, n-ö sulab. Vahel võtab paranemine aega mitme faasi jagu – rahetera taandub, siis tuleb tagasi, siis taandub jälle … Rasunäärmete tegevust ja ummistumist inimene ise mõjutada ei saa.


Kui rahetera ise ei taandu, tuleb see eemaldada kirurgiliselt. „Pisike lõikus, aga suur kunst,” märgib Ülle Sadu. Haige on operatsioonilaual, imepisike pind tuleb tuimestada. Rahetera eemaldatakse lault kas seest limaskesta poolt, siis õmbluseid ei tule, või väljast naha poolt, siis jäävad opereeritud laule paar imepisikest õmblust.


Soovimatud terad võivad tekkida igas vanuses inimestel, vahel ka 1-2aastastel väikelastel.


Pisikeste patsientide puhul väikest rahetera ainult ilu pärast Ülle Sadu opereerida ei soovita – väikelapsele tuleks teha üldnarkoos, see aga võib tekitada uusi riske. Lapsevanemate soovil võib operatsiooni siiski teha, ehkki tungivat vajadust selleks pole – väike halasioon last ei häiri ja võib aja jooksul ise taanduda.


Kui probleem kordub


Nagu paljude muudegi inimlike hädadega juhtub, võivad ka silmahädad mõnikord korduda. Nii odraivad kui ka raheterad võivad naasta – kas siis täpselt samale kohale või lau erinevatesse paikadesse. Halvemal juhul võib tekkida lausa mitu moodustist korraga – silmalaugudes on kümneid rasunäärmeid, mis paiknevad piki lauge. Seega võib ummistusseis tekkida korraga nii ühe kui ka mitme rasunäärme juures.


Olukorra leevendamiseks soovitab silmaarst alati esmaabivahendina massaaži ja lau puhastamist.